x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Întâlniri Creative. Adrian Oianu: “Secretul împlinirii profesionale? Nu contează destinaţia, ci drumul”

Întâlniri Creative. Adrian Oianu: “Secretul împlinirii profesionale? Nu contează destinaţia, ci drumul”

17 Iun 2013   •   11:41
Întâlniri Creative. Adrian Oianu: “Secretul împlinirii profesionale? Nu contează destinaţia, ci drumul”

Designerul vestimentar Adrian Oianu a fost invitatul Întâlnirilor Creative, eveniment organizat de Intact Media Group, al lunii iunie. A fost o oră de istorie, de patriotism, o lecţie de estetică, venită din partea unui om care a învăţat să-şi iubească ţara şi neamul în mulţii ani petrecuţi în străinătate.

Oianu este acel gen de om pe care fie îl iubeşti, fie îl urăşti, dar nu-ţi poate rămâne indiferent. Şi ştie că pentru unii este greu de înţeles, pentru că nu are reţineri în a spune adevăruri deloc comode. Crede cu tărie că singură noastră salvare, a românilor, în acest moment, este ca la putere să vina o persoană care să iubească ţara asta cu adevărat, până la sacrificiu. “Patriotism este un cuvânt frumos, a fost murdărit în perioadă comunistă. Dacă eu îmi iubesc ţara şi mă întâlnesc cu un francez care îşi iubeşte ţara, de-aici poate porni o conversaţie frumoasă, constructivă, o prietenie, nu-nseamna că trebuie să ne dăm în cap unul altuia”, spune el.

Oianu este designer, aşadar un individ care şi-a asumat rolul de oglindă a societăţii în care trăieşte şi a cărui menire este să aducă puţină bucurie semenilor lui. “În martie s-au împlinit 20 de ani de la prima prezentare pe care am avut-o. Abia acum şapte ani am început să fac pace cu mine, munca mea a căpătat sens, şi apoi am început să am satisfacţii. Căutările tinereţii sunt răsplătite la anii pe care îi am eu acum, asta-i o veste bună”, a spus el.

“Românii sunt greu de iubit”

Adrian Oianu a plecat din România în urmă cu mulţi ani, unul dintre motive fiind acela că nu putea fi mândru de poporul din care provine. “Să fim serioşi”, spune el, “românii sunt greu de iubit, e dificil să găseşti motive pentru care să fii fericit că ai rădăcinile aici. Declicul s-a produs în străinătate, când am întâlnit oameni care proveneau, de asemenea, din ţări de care cu greu puteai fi mândru şi totuşi li se umpleau ochii de lacrimi de fericire când povesteau de locul de baştină. Şi-atunci mi-am zis, domnule, dacă el poate vorbi cu atâta plăcere de ţara lui, care n-are nici pe departe istoria poporului meu, atunci eu? Eu chiar nu pot găsi motive de mândrie?”. Aşa a pornit drumul lui Oianu, acela de a crea o colecţie inspirată din costumul tradiţional românesc. În 2006 a deschis această poartă, de readucere în atenţia publicului a identităţii strămoşeşti. “Eu am spus că este de inspiraţie tradiţională, dar nimeni n-a văzut asta în creaţiile mele, toţi spuneau că e interesantă, specială, dar mesajul meu n-a fost descifrat de la început”, povesteşte designerul.

Care-ar fi secretul împlinirii pentru creatorul tricoului românesc? “Nu contează destinaţia, ci drumul. Nu ne-am dorit nimic, echipa mea şi cu mine. Ideea este că, dacă tu crezi cu adevărat în muncă ta, în creaţia ta, până la urmă se va forma acel curent, acea energie, prin care vor fi şi ceilalţi convinşi”, a mai spus Adrian Oianu.


×