Franţa a luat în vizor amprenta de carbon a industriei modei cu un plan destinat să oprească firmele din acest sector să distrugă bunurile nevândute, a declarat un oficial guvernamental, transmite Bloomberg.
În timp ce mărcile de masă preferă să reducă preţurile pentru a goli rafturile, mărcile de lux preferă să ardă unele articole nevândute sau să le arunce la gunoi în loc să rişte să îşi afecteze imaginea dacă aceste articole ar fi regăsite în zona articolelor vândute la reduceri."Prea multe companii cred că este în regulă să arunci sau să distrugi articole de încălţăminte sau îmbrăcăminte care nu au fost vândute. Acest lucru nu mai poate fi permis. Este şocant", a declarat secretarul de stat în Ministerul Ecologiei, Brune Poirson, potrivit Agerpres.
Aceasta a făcut un apel către mărci să abordeze problema la nivelul industriei, dar a subliniat că Guvernul va introduce o interdicţie.
Avertismentul oficialului francez vine după ce, la finele anului trecut, Casa de modă Burberry Group Plc a anunţat că va pune capăt practicii de a arde bunurile nevândute, în condiţiile în care, în 2017, a distrus bunuri nevândute în valoare de aproximativ 29 de milioane de lire sterline (37 milioane dolari).
Analiştii apreciază că găsirea altor modalităţi de a scăpa de jachete care costă 2.500 de dolari sau de o pereche de pantofi care costă 1.000 de dolari va fi dificilă pentru mărcile de lux care nu vor să doneze produsele nevândute, în condiţiile în care materialele diverse ce se regăsesc în aceste produse ar putea face dificilă reciclarea.