x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion O celebră creatoare de modă japoneză a încetat din viață. Avea 96 de ani

O celebră creatoare de modă japoneză a încetat din viață. Avea 96 de ani

18 Aug 2022   •   17:15
O celebră creatoare de modă japoneză a încetat din viață. Avea 96 de ani

Designerul Hanae Mori, cunoscută pentru motivele sale elegante cu fluturi, pentru numeroasele creații cinematografice și pentru rochia de mireasă a împărătesei Japoniei, a murit. Ea avea 96 de ani.

Ea a simbolizat avansul Japoniei ca națiune modernă și la modă și ascensiunea femeii muncitoare.

A murit în locuința sa din Tokyo la 11 august, la câteva zile după ce a făcut o febră ușoară, potrivit biroului Hanae Mori, anunță Associated Press. Fusese examinată de un medic la domiciliul său, dar nu a fost precizată o cauză specifică a decesului.

Împărăteasa Masako a purtat o rochie de mireasă Hanae Mori împodobită cu petale de trandafir când s-a căsătorit cu împăratul Naruhito, pe atunci prinț moștenitor, în 1993.

De asemenea, Mori a creat uniforme pentru însoțitoarele de bord ale Japan Airlines, pentru funcționarii bancari, pentru eleve de liceu și pentru echipa japoneză de la Jocurile Olimpice de la Barcelona.

Uniformele nu erau extravagante, precum modelele ei de pe podium, ci profesionale și de bun gust, adecvate rolurilor lor.

Cu motto-ul ei "Te simți decent, indiferent de locul din lume în care le porți", Mori a vrut să le ofere încredere și demnitate celor care îi poartă creațiile. Umbrelele și eșarfele sale, adesea împodobite cu fluturi colorați, erau un simbol al statutului pentru femeile care munceau.

Și-a deschis atelierul în 1951 și a fost pioniera unei generații de designeri japonezi care au devenit proeminenți la nivel mondial. Prima ei expoziție din New York, organizată în 1965, a fost aclamată ca fiind "Estul întâlnește Vestul".

×
Subiecte în articol: hanae mori