Din cei 300.000 de români care locuiesc în SUA, câţiva au ajuns la cel mai înalt nivel posibil: Nadia Comăneci, cea mai mare gimnastă a tuturor timpurilor, Jean Negulesco, regizorul sacru de la Hollywood, Ghiţă Mureşan, cel mai înalt baschetbalist care a evoluat vreodată în NBA, medicul George Emil Palade, câştigător al premiului Nobel sau pictoriţa Alexandra Nechita, ale cărei lucrări sunt cotate la sute de mii de dolari. Printre ei se numără şi Christine Valmy, care a deschis prima școală de cosmetică de pe teritoriul Statelor Unite şi care a ajuns în anii '70-'80 consultant al preşedinţilor americani Gerald Ford și Ronald Reagan.
Născută în 1926, la București, Christine Valmy, absolventă a Facultății de Drept, dar specializată în dermatologie și cosmetică, a inaugurat, în 1948, primul său salon de cosmetică în România. Sub presiunea schimbărilor venite o dată cu instaurarea regimului comunist, familia a emigrat în Grecia, în 1959, pentru a se stabili, în 1960, în SUA. În 1966, la New York, ea a inaugurat prima școală de cosmetică de pe teritoriul Statelor Unite. La acea vreme industria cosmetică era atât de concentrată asupra domeniului de coafură, încât îngrijirea pielii nu era predată în școli specializate. Practic, Christine Valmy a pus bazele cosmeticii peste Ocean.
La sfârșitul anilor 1970, Christine Valmy a făcut lobby pentru autorizarea esteticii ca o profesie distinctă, iar americanii i-au fost atât de recunoscători încât a fost numită de către administrațiile Gerald Ford și Ronald Reagan consul național pentru Educație profesională. Valmy era mandatată de Congresul SUA să ofere consultanță președintelui asupra nevoilor și rolului educației profesionale!
Christine Valmy, care a clădit un imeperiu cotat la 70 de milioane de dolari, s-a stins din viaţă în urmă cu aproape doi ani, iar afacerile sale au fost preluate de fiica ei, Marina. Aceasta a venit zilele trecute la Bucureşti, pentru a relansa Școala Internaţională de Cosmetică, înfiinţată în 1991 de mama sa. “Țelul nostru este să aducem metodele și standardele educaționale ale Școlilor de estetică americane în sălile de clasă din România și să stimulăm interesul față de știința și arta estetică. Ma simt onorată sa mă aflu aici, la București, pentru a prelua misiunea și aspirațiile mamei mele și îmi doresc să fiu implicată în continuare în procesul educațional din România", a declarat Marina Valmy.
“Christine Valmy, mama mea, m-a învățat trei lucruri foarte importante. În primul rând mi-a transmis puțină umanitate, pentru că era un om extrem de bun, care și-a petrecut viața ajutându-i pe alții, fie în acțiuni caritabile, fie prin demersuri discrete, individuale. În plus, m-a învățat să gândesc la nivel mare și să păstrez în minte, permanent, tabloul întreg al unei situații. Nu în ultimul rând, pentru ea a fost întotdeauna importantă România și așa se face că, deși am părăsit țara la o vârstă foarte fragedă, vorbesc și acum limba română”, a declarat Marian Valmy, care şi-a amintit şi perioada copilăriei: “Pe vremea aceea, însă, cosmeticienele își preparau singure cremele, iar ea a făcut o adevărată pasiune pentru asta. În timp ce alți copii veneau acasă și găseau bucătăria mirosind îmbietor a mirodenii, eu o găseam pe mama preparând diverse extracte din plante și testând diverse formule cosmetice”.