x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Stilul, măiestria şi nobleţea cojocului din zona Sibiului

Stilul, măiestria şi nobleţea cojocului din zona Sibiului

de Carmen Anghel    |    12 Noi 2013   •   15:40
Stilul, măiestria şi nobleţea cojocului din zona Sibiului

Un obiect vestimentar spune o poveste despre cel care îl poartă. Vorbeşte despre stilul lui, despre statutul social, despre dragul de frumuseţe.

Portul popular românesc este o frumuseţe recunoscută şi, de foarte multă vreme, este sursă de inspiraţie pentru personalităţi, de la regine la mari creatori de modă. De data aceasta, cel care spune o poveste este cojocul din zona Sibiului. O poveste despre măiestrie, stil şi nobleţe.

Complexul Naţional Muzeal ASTRA invită publicul la vernisajul expoziţiei “Cojocul din zona Sibiului. Măiestrie Stil Nobleţe”, ce va avea loc vineri, 15 noiembrie, de la ora 13:00, la Casa Artelor, din Piaţa Mică, numărul 21.

Vor putea fi admirate piese inedite, de o mare valoare artistică, de un rafinament şi o eleganţă deosebite, din colecţiile Muzeului Civilizaţiei Transilvane ASTRA, din a doua jumătate a secolului al XIX–lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea, precum şi fotografii din cadrul arhivei documentare a C.N.M. ASTRA.

“Componente ale portului de sărbătoare, cojoacele sibiene reţin atenţia prin măiestria şi stilul de realizare a structurii ornamentale-împletitură cu fâşii subţiri de piele, broderie cu arnici şi cu fir, aplicare şi imprimare sau, mai recent, perforare şi vopsire, şi a celei cromatice -nuanţe de negru, vişiniu, verde, roşu, galben, auriu, alternante într-un real joc de umbre şi lumini.”, informează muzeul din Sibiu.

  Expoziţia, ce va putea fi vizitată în perioada 15 noiembrie 2013 – 2 februarie 2014, deschide ciclul manifestărilor dedicate sărbătorilor de iarnă la Muzeul ASTRA, recreând atmosfera satului de odinioară, prin fotografiile de familie, prin reconstituirea unui atelier de cojocărie şi prin prezentarea hainelor de paradă specifice ţăranului român (cojoacele cu mâneci şi fără mâneci), confecţionate cu deosebită măiestrie, stil şi rafinament, ne mai spun organizatorii.

O expoziţie despre spiritul creator al românilor.


×