Muzeul Satului, sâmbătă. E forfotă încă de la prima oră. Fotografi, umbrele, alergătură, rochii împletite, cojocele şi genţi pictate, bijuterii. |n curte, în clădire e multă lume agitată şi frumoasă. Frumos e şi afară, e senin, e soare. Manechine...
Liza Panait pregăteşte o nouă colecţie specială. Chiar dacă nu ţi-ar spune nimeni nimic, ţi-ai da seama că este vorba de inspiraţie cu rădăcini în creaţia populară românească.
Liza Panait este peste tot. Să vadă cum poartă fetele creaţiile sale, să vadă dacă fotografii au prins sufletul colecţiei, să vadă dacă invitaţii de onoare se simt în largul lor. Să răspundă întrebărilor presei. Prin toate acestea ţese o poveste în jurul poveştilor fiecărei creaţii.
Liza Panait pregăteşte noua colecţie a anului, cea a toamnei, mai degrabă. Se va numi “Zestrea sau Albastru de Voroneţ” şi marchează o revenire la tema care a consacrat-o şi căreia i-a
dedicat atâtea colecţii. Tema folclorică reprezintă unul din trend-urile importante pentru noul sezon. Se revine la rădăcini....
De fapt, ce se întâmplă aici, la Muzeul Satului?
Liza Panait: “Este vorba despre campania de promovare a următoarei colecţii
Dar ce vom purta la toamnă? “Am o colecţie de cojoace brodate şi pictate manual, o colecţie de rochii tricotate manual, o reinterpretare a costumului naţional, l-am adus în ziua de azi, chiar cu elemente foarte foarte moderne, multe detalii lucrate manual, genţile sunt, la fel, brodate şi pictate manual.” Colecţia de bijuterii este, normal, de inspiraţie populară.
De ce a ales Voroneţul, albastrul de Voroneţ? “Pentru că este una dintre cele mai puternice zestre ale noastre. Am o temă chiar toată albastră, pentru că este o reţetă unică în lume, pentru că aici este un secret şi munca cuiva şi pentru că aparţine tuturor românilor albastrul de Voroneţ.”
Maia Morgenstern este unul dintre invitaţii speciali. Joacă … rolul femeii ajunse la maturitate. E când elegantă, de parcă ar coborâ dintr-un tablou al unui pictor de la o curte regală,când ca o zână a zăpezilor în haina cea albastră, tricotată. ”
Manuela Hărăbor se alătură basmului ca şi celelalte fete frumoase, manechinele: “Orice lucru de inspiraţie folclorică mie îmi dă viaţă. Eu iubesc neamul românesc şi locul în care m-am născut şi cred că viitorul unui popor constă foarte mult în acceptarea şi promovarea tradiţiei. Nu putem să fim noi cei care ne naştem astăzi fără nimic în urmă.”
“Zestrea” se transmite de la o generaţie la alta, astfel că echipa a fost completată de: Iuliana Mînza, Andra Seiluc, Maria Panait şi Ioana Dragne.
Fotograful basmului este Giovanni Kalenderian, unul dintre cei mai buni fotografi din Orientul Mijlociu, cu care Liza Panait este deja la a treia colaborare. Pentru lansarea oficială a colecţiei “Zestrea sau Albastru de Voroneţ”, Adrian Naidin va pregăti şi interpreta live muzica pentru acest spectacol.
Citește pe Antena3.ro