Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, ediţia a XII-a, singurul festival autohton dedicat exclusiv filmului de animaţie, se va desfăşura în perioada 29 septembrie - 8 octombrie.
Proiecţiile vor avea loc la Cinemateca Eforie, Cinema Elvira Popescu, Centrul CINETic, Expirat Halele Carol, Apollo111 şi Carol 53.
Ediţia din acest an - "The Comics Edition" - celebrează una dintre cele mai semnificative şi constante surse de inspiraţie pentru filmul de animaţie - benzile desenate.
Invitat special va fi canadianul Dave Cooper, unul dintre cei mai apreciaţi artişti creatori de benzi desenate, cel care semnează şi vizualul ediţiei Anim'est 2017. Posterul ediţiei a fost intitulat de autor "Raluca Descends on Bucharest".
Potrivit organizatorilor, pe toată durata ediţiei din acest an a festivalului, vor fi proiectate câteva dintre cele mai îndrăgite lungmetraje de animaţie realizate după benzi desenate, titluri cunoscute precum "Persepolis", unul dintre hiturile de animaţie ale deceniului trecut, premiat la Cannes, câştigător a două Premii Cesar şi nominalizat la Premiile Oscar şi BAFTA; "Tintin et le temple du soleil" / "Tintin and the Temple of the Sun", varianta din 1969, recondiţionată; sau "Chico & Rita", nominalizat la Oscar şi desemnat cel mai bun film de animaţie de Academia Europeană de Film în 2011.
Totodată, în cadrul unui proiect special - Gopo ReAnimation Night - se aniversează 60 de ani de când cineastul român Ion Popescu-Gopo a primit premiul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes.
Proiectul va fi compus din două părţi, respectiv un program de scurtmetraje de animaţie premiate cu prestigioasa distincţie la Cannes şi un eveniment ce îmbină video mappingul (proiecţii complexe pe suprafeţe cu geometrie, volum sau forme neregulate) cu muzică live.
Programul de scurtmetraje va putea fi vizionat duminică, de la 18,30, şi pe 7 octombrie, de la 16,30, la Cinemateca Eforie. Timp de 100 de minute, publicul va trece printr-o istorie a filmelor scurte animate premiate cu Palme d'Or începând cu anul 1955 până în prezent - animaţii care contextualizează opera lui Gopo, arătând că ea este perfect valabilă calitativ, şi care o plasează în contextul evoluţiei curentelor, stilurilor şi tehnicilor în animaţia mondială. Din program fac parte, alături de "Scurtă Istorie", scurtmetrajul care i-a adus premiul Palme d'Or lui Gopo în 1957, o selecţie de titluri, de la "Blinkity Blank", în regia lui Norman McLaren, primul scurtmetraj de animaţie care a primit prestigiosul premiu la Cannes în 1955, "Balablok", în regia lui Bretislav Pojar, regizorul ceh al cărui nume apare în palmaresurile celor mai importante festivaluri de film din lume, sau "La Traversée de l'Atlantique a la rame", în regia lui Jean-François Laguionie, al cărui lungmetraj "Louise en hiver" este înscris în competiţia Anim'est de anul acesta, până la ultimul câştigător al premiului, "Waves '98", regizat de Ely Dagher, care va fi prezent la festival în calitate de membru al juriului competiţiei de lungmetraj internaţional şi al competiţiei româneşti.
Evenimentul ce îmbină muzica live şi video mappingul va avea loc pe 4 octombrie, de la ora 22,00, la Expirat. Celebrul personaj al lui Ion Popescu-Gopo va deveni un fel de master of ceremonies, dar şi protagonistul unui show vizual şi muzical, care va include o scenografie minimală - sfere care se transformă în planete sau cuburi care îşi schimbă forma şi funcţia narativă - folosită ca suport pentru proiecţiile care vor transforma spaţiul în lumile create de Gopo. Realizatorii show-ului sunt Alexandru Ciubotariu, a.k.a. Pisica Pătrată, care va face o demonstraţie de live drawing, şi Alexandru Petroşanu şi Matei Derşidan, de la studioul Les Ateliers Nomad, cei care se vor ocupa de video mapping. Cei care vor realiza muzica live din cadrul evenimentului sunt Codin Orăşanu (synthuri), Sebastian Burneci (trompetă + synthuri), Radu Pop (tobe+percuţie) şi Vlad Ilicevici (chitară, bass).
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est este organizat de Asociaţia Este'n'est, şi finanţat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România, Institutul Cultural Român şi Fundaţia Japonia. Acest proiect cultural este finanţat în cadrul Programului cultural Bucureşti Oraş participativ de către Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti - ARCUB. AGERPRES