x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fii politicos, bine îmbrăcat și cu vorbă blândă

Fii politicos, bine îmbrăcat și cu vorbă blândă

de Paul Bardasu    |    01 Sep 2022   •   07:30
Fii politicos, bine îmbrăcat și cu vorbă blândă

Eticheta ține de bună creștere, iar felul în care ne comportăm acasă și în societate spune multe lucruri despre noi.

Plus că sunt un exemplu pentru copiii noștri. Un pic de atenție la cum ne îmbrăcăm, cum mergem și stăm, cum vorbim și ne exprimăm poate face diferența atât în privința unui loc de muncă, de exemplu, cât și a grupului în care ne integrăm. Însă în ultimii ani, am ajuns o țară în care fiecare face ce vrea și cum vrea. Ideal este să găsim un echilibru: nici să nu ajungem să stăm rigizi ca un suveran al Marii Britanii, nici să nu ne intereseze deloc cum ne purtăm.

Eunice Leong Tan, autoarea cărților „Limbajul corpului”, „Secretele Eleganței”, „Femeia elegantă” și „Cum să devii o femeie de cea mai rafinată clasă”, organizează pașii către conduită în câteva secțiuni, un set de „instrucțiuni” general valabile - prezentate de bunele-maniere.com -, cu care ne putem prezenta oriunde în lume și care sunt acceptate și fără a avea accesul la studii elaborate în privința manierelor.

Expresivitatea: Afișarea pe față a gândurilor. Este o formă de acțiune care vorbește despre expresiile faciale, gesturi, mers, mișcări ale brațelor. Este important să creăm un echilibru al minții care să transmită o expresie frumoasă și armonioasă a feței. Avem nevoie de autoanaliză și autocorecție. În timp, prin exerciții făcute chiar și în fața oglinzii, ne vom putea controla și deveni naturali în expresivitatea noastră. Naturali, nu artificiali.

Manierele și eticheta: Înțelegând ideea de bază pe care eticheta și codul bunelor maniere o transmit, vom ajunge ca viața să ne fie guvernată de aceste reguli de politețe. Este important să știm cum să socializăm, cum să ne prezentăm, cum să fim gazde și oaspeți perfecți, când să cerem scuze și când nu trebuie să o facem, în general cum să ne comportăm astfel încât să-i facem pe cei din jur să se simtă bine. Întotdeauna trebuie să ținem seama de sentimentele celorlalți.

Privire încrezătoare, dar nu superioară

Îmbrăcămintea potrivită situației ne face relaxați și ne dă sentimentul că suntem piesa potrivită dintr-un puzzle. Dimpotrivă, niște pantofi murdari, de exemplu, ne vor face să ne ascundem picioarele și să ne gândim tot timpul că și ceilalți vor remarca și vor râde de noi, de unde se va naște un sentiment de neîncredere. Lecțiile de stil pot fi urmate cu succes căutând cursuri specializate sau cumpărând cărți care ne învață cum să ne îmbrăcăm potrivit vârstei și fiecărei situații. 

Postura: Înseamnă balanța dintre cum vorbim și cum ne poziționăm. Trebuie să existe o grație în tot aspectul nostru, în felul cum gesticulăm când vorbim, în felul cum stăm pe o canapea, ținuta dreaptă a spatelui, privirea încrezătoare, dar nu superioară, un echilibru între rigiditate și naturalețe. O postură potrivită ne poate face să arătăm mai înalți și mai supli și, de asemenea, mai încrezători și pozitivi.

Mersul trebuie să fie caracterizat prin grație și libertate. Nu trebuie să fie prea încet sau prea repede, prea sacadat sau fără un scop. Ținem capul sus, spatele drept și tragem umerii în spate. Arcuirea spatelui nu a fost niciodată estetică; denotă neîncrederea, delăsarea și un caracter pesimist.

 

Șarmul ajută și în viața personală, și într-un mediu de afaceri

Statul pe scaun: Femeile ar trebui să-și țină genunchii lipiți, eventual și gleznele încrucișate. Statul cu picioarele depărtate așa cum sunt obișnuiți unii bărbați să o facă nu este deloc feminin și grațios. Atunci când poartă rochie sau fustă, ele trebuie obligatoriu să stea picior peste picior! Există o artă în a ține picioarele în mod elegant - în funcție de piciorul care stă dedesubt, se alege partea în care orientăm ambele picioare, astfel încât să creeze impresia de alungire. Bărbații ar trebui să evite statul cu picioarele într-un mod excesiv de depărtate, să nu bată din picioare și nici să le legene repetitiv în sus și în jos.

Conduita socială: Nu trebuie să fim pe fugă niciodată. O doamnă sau un domn nu trebuie să alerge niciodată după un autobuz, ci să meargă; mai bine își organizează timpul pentru a ajunge înainte cu câteva minute. Încrederea în sine este o calitate care trebuie dezvoltată. Șarmul unui bărbat ajută și în viața personală, dar și într-un mediu de afaceri. Pentru a avea încredere în propriile forțe, trebuie cultivat un set de abilități rafinate: deprinderea regulilor de bune maniere, dicție, o gramatică corectă, eleganță în discurs și arta conversației atunci când socializăm.

 

Atenție la limbajul corpului!

Gesturile pe care le facem zilnic, pe scurt, limbajul corpului, sunt extrem de importante. Ele transmit interlocutorilor informații privind sentimentele și gândurile noastre, fiind responsabile de atitudinea sau ținuta noastră exterioară. Formele de manifestare ale limbajului corpului sunt ținuta, gestica, mimica și vorbirea.

Termenul de „conduită” provine din limba franceză și se referă la felul de a te comporta, de a te purta; manieră; comportament; ținută.

×