x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Genoflexiune sau genuflexiune: Cum se spune corect?

Genoflexiune sau genuflexiune: Cum se spune corect?

de Andreea Tiron    |    17 Sep 2024   •   15:15
Genoflexiune sau genuflexiune: Cum se spune corect?

O întrebare care apare frecvent în discuțiile legate de limbajul corect este dacă ar trebui să folosim termenul „genoflexiune” sau „genuflexiune” atunci când ne referim la popularul exercițiu fizic.

Ambii termeni par similari și sunt folosiți aproape interschimbabil, însă unul dintre ei este considerat corect din punct de vedere lingvistic. Haideți să explorăm această dilemă și să vedem care este forma acceptată și de ce.

Originea termenului

„Genuflexiune” este cuvântul corect, fiind derivat din latină, de la „genu” (genunchi) și „flexio” (a îndoi). Acest termen este folosit pentru a descrie acțiunea de a îndoi genunchiul. 

În timp, „genuflexiune” a fost preluat și în vocabularul uzual pentru a descrie exercițiul fizic care implică îndoirea genunchilor. În acest context, a apărut varianta „genoflexiune”, o formă considerată incorectă, însă destul de răspândită în vorbirea colocvială.

De ce „genuflexiune” este corect

Academia Română, prin Dicționarul explicativ al limbii române (DEX), recunoaște și recomandă utilizarea termenului „genuflexiune”. 

Pe de altă parte, „genoflexiune” este o variantă popularizată prin confuzie lingvistică. Deși sună asemănător, nu are nicio bază etimologică solidă, fiind considerată un neologism neoficial, format prin simplificarea greșită a cuvântului corect.

Motivul pentru care mulți oameni folosesc „genoflexiune” în loc de „genuflexiune” poate fi legat de dificultatea de a pronunța corect cuvântul original sau de o interpretare mai „românizată” a acestuia. Cu toate că „genoflexiune” pare mai ușor de utilizat în vorbirea curentă, nu este valid din punct de vedere gramatical.

Un alt motiv poate fi influența limbajului sportiv neoficial. În sălile de sport, în discuțiile informale, termenul „genoflexiune” a devenit atât de răspândit încât mulți nu sunt conștienți de faptul că folosesc o formă incorectă.

Forma corectă este „genuflexiune”, iar aceasta ar trebui folosită în orice context formal sau scris. Termenul reflectă cu acuratețe originea latină a cuvântului și este recunoscut de instituțiile lingvistice oficiale.

 

×