x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Acum un secol, O ROMÂNCĂ friza limitele curajului: CORESPONDENT DE RĂZBOI și PILOT DE AVION pe FRONT

Acum un secol, O ROMÂNCĂ friza limitele curajului: CORESPONDENT DE RĂZBOI și PILOT DE AVION pe FRONT

29 Iun 2015   •   11:34
Acum un secol, O ROMÂNCĂ friza limitele curajului: CORESPONDENT DE RĂZBOI și PILOT DE AVION pe FRONT

Au trecut o sută de ani și încă unul de când Elena Caragiani-Stoenescu înscria în ceasloavele lumii un record absolut pentru România. Este prima dintre românce care obţine un brevet internaţional de pilotaj (mai existau în lume doar 10 femei aviator), dar ei avea să i se rezerve un destin aparte.

Înainte de a spune despre ce este vorba să ne coborâm în timp doar cu câţiva ani, în vara lui 1912, când tecuceanca Elena Caragiani-Stoenescu avea să urce pentru prima dată într-un avion, alături de celebrul pe atunci căpitan Mircea Zorileanu, considerat unul dintre aşii tinerii aviaţii româneşti.

Trebuie spus că în epocă, deşi aviatorii erau militari recrutaţi de la alte arme, aviaţia noastră avea mai degrabă caracterul unui sport decât al unei activităţi militare de elită. Tinerii ofiţeri zburau adeseori pe avioane construite parţial de ei şi reparate cu piese imaginate de ei. Pe câmpul Cotrocenilor erau încercate avioanele – dar şi multe dispozitive, cum ar fi cele de transmitere de semnale la distanţă, care aveau apoi să fie preluate şi perfecţionate de tânăra industrie mondială aeronautică. Zborurile lui Vlaicu erau în vogă, avioanele lui Coandă abia câştigau teren în Europa, iar în perspectiva viitorului mare război, Henri Berthelot vine la Bucureşti să-i transforme pe aviatorii-sportivi români îmbrăcaţi în uniforme militare în adevăraţi aviatori-militari.

Citește și Românii care nu au auzit de România. Incredibila poveste a VOLOHILOR

Aceasta este perioada de mare avânt şi entuziasm în care o femeie fragilă, absolventă de ştiinţe juridice şi cu un remarcabil condei de jurnalist (cum avea să se dovedească) urcă în avion şi decide că zborul e viaţa ei. Nu se teme de nimic, chiar dacă – pentru a mai puncta un dureros moment al istorie – 1912 este şi anul întâiei tragedii, a primul erou aviator, tânărul locotenent Gheorghe Caranda, care zburase alături de aşii timpului, Aurel Vlaicu şi George Valentin Bibescu.

Citește articolul integral pe ANTENA SATELOR.

×