Agenția Canadiană de Inspecție a Alimentelor (CFIA) a anunțat, în luna iunie 2022, că pentru o anumită categorie de patrupede, respectiv câinii destinați revânzării, adopției, creșterii, expoziției și cercetării, care prezintă risc ridicat de rabie, va fi interzis accesul pe teritoriul țării, începând din 28 septembrie, indiferent că dețin permise de import, scrie cbc.ca.
Rabia este o boală virală care atacă sistemul nervos central al mamiferelor, inclusiv al oamenilor. CFIA a transmis că rabia câinilor provoacă decesul a circa 59.000 de oameni în fiecare an, inclusiv în Afganistan, Ucraina și China continentală.
Decizia Canadei de a interzice câinii din țările cu risc ridicat de rabie este un „nonsens”, spun membrii organizațiilor de protecție a animalelor.
„Este foarte descurajant. Nu prea are sens. Au nevoie de îngrijire suplimentară, dragoste și dresaj, dar sunt câini grozavi. Avem câțiva prieteni foarte apropiați în Egipt, care sunt pe stradă în fiecare zi și văd ororile prin care trebuie să treacă acești câini. De obicei mor pentru că sunt otrăviți”, spune Lindy Lystar, cofondatoarea Baladi Dog Rescue of Ontario. Grupul a adus circa 30 câini din Cairo în această regiune din Canada.
Majoritatea țărilor afectate de interdicția canadiană se află Africa, inclusiv Egipt, America Centrală și de Sud, Asia, Orientul Mijlociu și Europa de Est.
Câinii din Egipt sunt vaccinați, inclusiv împotriva rabiei, iar sângele lor este testat pentru diferite boli și sunt sterilizați înainte de a pleca spre Canada, explică Lindy Lystar, precizând că există norme legale în Egipt care prevăd ca aceștia să fie testați pentru a li se evalua imunitatea, înainte de a părăsi țara. Ea deține un câine adus din această țară.
"Sunt câini loiali. Sunt protectori. Sunt atât de inteligenți", spune activista.
„În urma consultărilor cu autoritățile de sănătate publică cu privire la riscul asupra vieții oamenilor și s-a stabilit că riscul este suficient de marer pentru a justifica implementarea unei măsuri care să împiedice intrarea pe teritoriul Canadei a virușilor canini, mai ales a rabiei. Atât în luna iulie 2021, cât și în ianuarie 2022, laboratorul CFIA din Ottawa a confirmat două cazuri de câini importați în Canada care au fost infectați cu o variantă a virusului rabiei canine. Importul chiar și a unui singur câine turbat ar putea duce la transmiterea la oameni a virusului, la animalele de companie și la animalele sălbatice din Canada”, se arată în emailul trimis de CFIA către CBS News.
Rabia canină a devenit o preocupare tot mai mare în Canada de când SUA au implementat o interdicție similară anul trecut, ceea ce a determinat unele grupuri de salvare a animalelor să-și redirecționeze eforturile de a trimite mai mulți câini în Canada, potrivit precizărilor făcute anterior de Louis Kwantes, fost președinte al Asociației Medicale Veterinare a Canadei.
„Întotdeauna am știut că există acest risc. Dar atunci când acesta este prezent în țara ta, acel risc teoretic devine un pericol real și prezent”, explică Kwantes.
Deși poziția CFIA poate părea severă, el o crede justificată, având în vedere riscurile pe care rabia canină și alte virusuri endemice în alte țări, le prezintă pentru oamenii și câinii din Canada.
Două cazuri de rabie la câini importați din Iran, una dintre țările aflate pe listă, au fost confirmate în Ontario în iulie 2021, potrivit Ministerului Agriculturii și Alimentației. Ambii câini au fost vaccinați antirabic cu seruri care nu sunt autorizate în Canada, înainte de sosirea lor, au spus oficialii din Ontario. În total, 49 de oameni care au intrat în contact cu animalele, au primit profilaxie post-expunere la rabie, un tip de tratament al cărui cost se ridică 2.000 de dolari de persoană.
În timp ce câinii sunt vaccinați în mod obișnuit împotriva rabiei, majoritatea canadienilor nu sunt vaccinați. Având în vedere relația strânsă dintre oameni și câini, acest lucru reprezintă un motiv de îngrijorare.
Multe dintre țările aflate pe listă nu au sisteme veterinare robuste, ridicând îngrijorări cu privire la emiterea de certificate de vaccinare frauduloase sau inocularea inadecvată.
Înainte de interdicția guvernului, Fida Kablawi din London, Ontario, s-a întors cu 9 câini din Egipt, după o ședere de două luni în Cairo.
„Sunt o iubitoare de animale și îți rupe inima această decizie. Este trist. Este surprinzător, șocant uneori. Există multă sărăcie acolo. Oamenii au atât de multe alte probleme de care să se ocupe că, pentru ei, un câine care suferă pe stradă nu este o prioritate”, spune aceasta.
Ea a vizitat pentru prima dată Cairo în 2020, într-o călătorie de lucru, și a fost atât de impresionată de câinii străzii, încât s-a întors de mai multe ori în Canada aducând mulți dintre ei. Prin strtângere de fonduri reușește să plătească facturile medicale ale câinilor, documentele și călătoriile.
"Câinii au voie să părăsească țara doar după ce Ministerul Agriculturii din Egipt îi verifică și aprobă documentele. Majoritatea dintre cei pe care i-am ales au avut o viață foarte grea, au fost neglijați sau au fost legați de un acoperiș, înlănțuiți și înfometați. Cei cu povești triste, care simțim că au cea mai mare nevoie de dragoste, încercăm să-i aducem pentru a le oferi o viață mai bună. Sper ca autoritățile din Canada vor schimba această interdicție doar cu niște legi mai stricte atunci când câinii vor intra în țară”, explică Kablwai.
Organizațiile de protecție a animalelor din Canada cer reglementări mai bune, inclusiv carantină, controale veterinare și evaluări comportamentale, pentru a asigura siguranța atât a câinilor, cât și a familiilor care îi vor adăposti.