x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Cursuri de scufundări: din bazin, în Marea Neagră

Cursuri de scufundări: din bazin, în Marea Neagră

de Oana Portase    |    22 Iul 2016   •   18:45
Cursuri de scufundări: din bazin, în Marea Neagră

Vara, marea ne cheamă la ea pentru distracție, relaxare și bălăceală. De ce să nu încercăm să îi descoperim și frumusețea ascunsă? După doar câteva cursuri de scufundare, putem apela la un dive center pentru a intra în fascinanta lume a apelor.

Ramiro Florian Angelescu a descoperit pasiunea pentru scufundări încă din 1976, când a devenit operator de filmări subacvatice. În prezent, el deține o școală de scafandri recreaționali,unde pregătește tinerii care vor să descopere lumea subacvatică. Cei care vor să se înscrie la școala Scuba Diver Center trebuie să știe să înoate. La cursuri pot fi înscriși și copii începând cu vârsta de 10 ani. Este obligatoriu să aveți o adeverință de la medic care să certifice că sunteți apți pentru această activitate.

„Cursul se numește Open Water Diver și este primul nivel de calificare în acest domeniu, pentru scafandri recreaționali, care pot face scufundări până la adâncimea de 18 metri în cadrul unui dive center sau resort de scufundare. Pentru a participa la un astfel de curs trebuie să ai sănătatea unui om normal, fără probleme cardiace, fără probleme pulmonare, fără probleme ale aparatului auditiv. De asemenea, să nu ai boli cronice. La scufundare sunt admise și persoanele care au defecte locomotorii pentru că facem cursuri speciale pentru astfel de cazuri”, ne povestește Ramiro Angelescu.

„Școala noastră, Scuba Diver Center, organizează în fiecare săptămână o grupă pentru obținerea brevetului de Open Water Diver. Marțea, de la ora 19:00, se ține pregătirea teoretică, miercuri ne deplasăm la bazinul Olimpia din Capitală, joi din nou la sediul nostru, tot de la ora 19:00 pentrua doua parte a pregătirii teoretice. Dacă studentul a trecut cu bine partea de pregătire la bazin, în weekend mergem la mare, unde avem dive center-ul și vom face două scufundari tematice în mare sâmbătă și alte două scufundări duminică. La final, se dă un examen în sistem grilă pentru a obține brevetul internațional. Dacă nu performăm la bazin după prima sesiune, vom repeta pregătirea la bazin de câte ori este nevoie. Atunci când ajungem să facem scufundarea în mare, trebuie să o facem în siguranță, studentul trebuie să fie cât mai adaptat la mediul acvatic. Este foarte important ca primii pași în scufundare să se facă în bazin. Bazinul este un mediu controlat, iar mentalul studentului lucrează altfel, se simte în siguranță”, explică Ramiro Florian Angelescu.

Cei care se înscriu la cursurile de scufundare nu trebuie să-și cumpere echipament. La bazin mergeți doar cu prosop, papuci, halat și, bineînțeles, cu costumul de baie. Întreg echipamentul pentru scufundare este pus la dispoziție de Scuba Diver Center, pe toată perioadă a cursului.

 

Cât costă școala scafandrilor

„O scufundare în bazin durează aproximativ 40 de minute, timp în care se fac exerciții tematice pentru început. Cursul de Open Water Diver este la școala noastră 900 de lei, dar se practică diverse prețuri. Unii vând pachetele cu 150 de euro, 300 de euro, dar noi, pentru a promova acest sport în condițiile României, lucrăm cu acest tarif”, spune Angelescu.

 

Deplasarea pentru scufundarea din weekend, la mare, se face pe cheltuiala cursantului. Mai exact, acesta se prezintă singur la dive center-ul de pe litoral, restul cheltuielilor nefiind incluse în prețul cursului. Cei care nu vor să facă tot cursul, ci vor să încerce o singură dată, să vadă dacă le place sau nu, pot plăti 150 de lei pentru o scufundare.

 

ABC-ul scafandrilor

 

„Scafandrii au nevoie de un echipament care este denumit ABC. Adică masca, tubul și labele. După aceea, vom folosi un costum de neopren care ne protejează termic și împotriva abraziunilor. Costumul lucrează în sistem termos, adică apa care este între corp și neopren ține cald. Omul, în momentul în care intră în apă, pierde de 25 de ori mai repede căldură decât pe uscat. La extremități, corpul este mai puțin vascularizat, iar când facem scufundări în mare avem nevoie de botoși, mănuși și cagulă. Mai folosim o vestă de compensare pe care se montează butelia scafandrului; această vestă ne va ajuta să compensăm flotabilitatea în momentul scufundării. Se mai folosește o centură de lestare pentru scufundare deoarece în momentul în care ne îmbrăcăm cu neopren, corpul nostru devine flotabil și avem nevoie să folosim o cantitate de plumb cu care să ne asigurăm o flotabilitate neutră. Pe butelia de scufundare se va monta regulatorul de presiune”, explică Ramiro Angelescu.

 

Pe uscat, în medie, un echipament de scufundare are aproximativ 30 – 40 de kilograme, însă după cum spune și legea lui Arhimede, sub apă ne pierdem greutatea. Chiar și astronauții își fac pregătirea pentru spațiul cosmic în bazine, în costume speciale care permit scufundarea și în apă.

 

Ce este snorkeling-ul

Până a ajunge la scufundări de adâncime, puteți testa lumea de sub apă practicând snorkeling-ul. Adică o scufundare de suprafață. „Snorkeling este prima fază prin care descoperim lumea de sub apă. O descoperim de la suprafață. Cei care vor să practice acest sport au nevoie de o mască, un tub și de o pereche de labe. Pentru a achiziționa masca e bine să mergem la un magazin cu echipament specializat și să luăm o mască de calitate. E de preferat să evităm măștile de la tarabe. Masca trebuie să fie prevăzută cu un cristal securizat, precum parbrizul și este cel mai important element pentru cel care face snorkeling, free diving sau scufundare. Raportul calitate-preț se reflectă în produsul respectiv. Cei care fac snorkeling mai au nevoie de o pereche de labe cu călcâi”, explică instructorul de scufundări.

Vizită la epave

După ce stăpânești tehnica scufundării în bazin și ai început să te obișnuiești cu adâncimea mării, poți merge să explorezi cu drag frumusețile ascunse. „Marea Neagră e mai dulce și are o salinitate scăzută iar din această cauză se dezvoltă foarte ușor alga verde și alga brună. Astfel vizibilitatea este mai redusă. Cine învață să se scufunde în Marea Neagră va fi un bun scafandru în alte mări unde vizibilitatea este mare. Mentalul lui va lucra altfel și va fi foarte stăpân pe el. Marea Neagră nu are așa o faună cum găsim în Marea Roșie, dar e o totuși o faună foarte interesantă, demnă de a fi descoperită. Sub apă poți găsi căluți de mare, steluțe de mare, calcan, o multitudine de pești. E adevărat că nu dau peștii peste tine ca în Marea Roșie, dar e interesant. Mai mult, Marea Neagră, în zona litoralului românesc, are o sumedenie de epave. La aceste epave se pot face scufundări recreaționale”, mai spune Ramiro Angelescu.

La concursul Romanian Diving Award, organizat în 2013 de Centrul de Scafandri al Forțelor Navale, Scuba Diver Center a obținut premiul pentru cel mai bun club de scufundări, atât pentru rezultate, cât și pentru dotările tehnice ale centrului.

Scufundarea nu este un sport extrem, mai spune instructorul. Mergem sub apă pentru a descoperi lumea de acolo, lucru care nu necesită un mare efort, înotăm încet pentru a admira peisajul subacvativ.

×