Zilnic apar numeroase motive de îngrijorare - fie în legătură cu locul de muncă sau viața de familie. Din dorința de a te împărți în mai multe locuri și a duce la îndeplinire cât mai multe activități ajungi să te suprasaturezi. De aici apar și problemele la nivel fizic și mental. Totuși, există modalități eficiente care te pot ajuta să elimini factorii de stres și să te bucuri de un stil de viață armonios. Tot ce trebuie să faci este să le acorzi importanța cuvenită și să le integrezi în activitățile zilnice.
Desenul – o activitate antistres
Mulți psihologi au ajuns la concluzia că desenatul este o strategie corespunzătoare prin intermediul căreia poți scăpa de anxietate și depresie. Ce beneficii oferă mai exact terapia prin desen? Ei bine:
- Te ajută să te concentrezi - Atunci când desenezi cu ajutorul unor creioane profesionale desen, îți fixezi atenția asupra activității în curs, ceea ce poate înlătura gândurile anxioase sau stresante.
- Reduce stresul - Desenatul poate fi o formă de mindfulness. Îți oferă posibilitatea de a te bucura de momentul prezent și de a îmbina liniile, formele și culorile în așa fel încât să rezulte un desen complet.
- Facilitează exprimarea cu ușurință a emoțiilor - Când desenezi îți poți exprima gândurile și emoțiile fără a fi nevoie de cuvinte sau explicații pompoase. Poți reprezenta stările tale emoționale și elibera implicit tensiunea acumulată în timp prin intermediul creației.
- Îți oferă control și autonomie - Prin desen, înveți să devii independent/ă. Poate suna clișeic sau ușor exagerat. Totuși, faptul că ai control asupra rezultatului final îți poate conferi un sentiment de autonomie. O asemenea strategie poate crește stima de sine și încrederea în forțele proprii.
- Dezvoltă abilitățile cognitive - Desenatul implică utilizarea ambelor emisfere ale creierului. Stimulează, așadar, creativitatea și gândirea logică, ceea ce poate avea un efect pozitiv asupra stării de spirit.
Cum poți să aplici și tu această metodă?
Dacă vrei să te bucuri din plin de efectele desenatului asupra minții iată câteva sfaturi care te vor ajuta să aplici corect metoda:
- Stabilește timp pentru desen - Alocă în mod constant timp pentru a desena. Eliberează-ți programul și încearcă să te izolezi măcar o oră de agitația care te înconjoară. Poate fi dimineața, în timpul pauzei de prânz sau seara. Scopul este să ai un moment dedicat de relaxare prin desen.
- Găsește un mediu liniștit - Alege un spațiu în care să te simți confortabil și care să-ți susțină exprimarea creativității. Asigură-te că ai suficientă lumină naturală și că locul respectiv te reprezintă în totalitate.
- Bucură-te de proces - Achiziționează hârtie și un set de creioane acuarelabile potrivite desenului pe care urmează să îl efectuezi. Nu te concentra neapărat pe rezultatul final sau pe atingerea perfecțiunii. Scopul este să te distrezi și să te relaxezi, așa că lasă-ți creativitatea să lucreze în favoarea ta.
Ce ai nevoie pentru a practica desenul ca terapie
Îți dorești să îmbini utilul cu plăcutul și să uiți de stres? Iată care sunt elementele care te vor ajuta în derularea procesului:
- Materiale adecvate - Asigură-te că ai la îndemână o varietate de materiale pentru desen, cum ar fi creioane pastel, markere sau acuarele. Alegerea materialelor depinde de preferințele personale și de tehnicile pe care dorești să le explorezi.
- Hârtie sau caiet de schițe - Folosește hârtie de desen de calitate sau un caiet de schițe pentru a materializa ideile și a depozita lucrările. Dimensiunea și textura hârtiei pot varia, alege-le în funcție de caracteristicile desenului.
- Muzică sau sunete relaxante - Pentru a amplifica efectul terapeutic poți lua în considerare crearea unui playlist special pentru a te elibera de energiile negative.
Alege și tu să te relaxezi prin intermediul desenatului!