x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby De la Angola și Capitală, la o tabără ascunsă în munți

De la Angola și Capitală, la o tabără ascunsă în munți

de Oana Portase    |    18 Sep 2015   •   20:12
De la Angola și Capitală, la o tabără ascunsă în munți

”Când Dumnezeu nu îți dă ceva, înseamnă că te ferește de altceva”, spune Carmen Victoria Bârloiu. O femeie de carieră, care a fugit de oraș și, cu multă muncă, a făcut un mic paradis pentru copii și turiști: Tabăra Oratia. Tabăra se află în Podul Dâmboviței din județul Argeș, într-un loc ascuns de nebunia orașului și de stațiunile aglomerate preferate de români.

Carmen a lucrat la radio o perioadă, apoi vreo 8 ani a lucrat în televiziune în domeniul militar, a avut mai multe misiuni ca reporter de front în teatrul de operații al Angolei cu peacekeeperii români iar după multe reportaje și premii a ajuns purtător de cuvânt la Prefectura Capitalei. La un moment dat, Carmen a zis gata, se săturase de situația “îmbâcsită” din Capitală și a decis că e cazul să facă altceva. La început, nu a fost deloc ușor. “Cum bine spune vorba - cu răbdare, poți muta muntele din loc - dar dacă ai creier, îl lași acolo, că nu te deranjează cu nimic. Așa am început să mă lovesc de viața reală din mediul rural”, povestește Carmen.

Mediul rural poate fi la fel de dur ca cel urban, poate chiar mai dur, iar statisticile și politicile economice și administrative din birourile ministerelor de la București nu prea au legătură cu viața reală de la țară, crede Carmen. “Cu banii de pe un apartament în centrul Bucureștiului mi-am cumpărat o mașină 4x4 să pot urca ulița, pe atunci neasfaltată, unde aveam casa și ne-am apucat de o fermă! Vaci, oi, capre! Mirific… doar în cărți și în povești! Cele mai mari probleme au fost să găsești oameni care să vrea să muncească, să aibă drag de animale, să nu bea și să nu fure! Sumbru tabloul pastoral.”

A renunțat la fermă și a pus pe picioare Asociația ”Clubul Prieteniei”, Ansamblul Folcloric Oratia care are deja la activ numeroase premii și apariții la tv, iar mai apoi Tabăra Oratia.

Vara foc de tabără, iarna iglu

Indiferent de anotimp, la Tabăra Oratia e activitate mereu. Chiar dacă acum a început școala, porțile taberei sau ale Clubului Prieteniei sunt deschise și pentru weekend-uri. Copiii sunt bineveniți la sfârșit de săptămână, iar cei din zonă se pot alătura Ansamblului Folcloric Oratia pentru a învăța dansuri muscelene. “Copiii au la dispozitie 2 hectare pe care pot alerga, urla. Facem un fel de exerciții de dicție în aer liber unde începem de la șoaptă până la… mulți decibeli. Copiii pot să culeagă flori de câmp, să cânte la focul de tabără sau să ia parte la o bătaie cu fân. Adică, facem fânoterapie. Iarna învățăm cum se face un iglu și avem pârtia de săniuș”, explică proprietara taberei.

Cutia cu maimuțe

Într-un loc mirific, plin de verdeață și aer curat, copiii sunt rupți de lumea digitală, chiar dacă lor nu le prea convine acest lucru. “Pentru copii, stresul cel mai mare este cutia cu maimuțe. Adică o cutie de lemn în care strâng telefoanele, tabletele, mp3 playere etc. Au voie să vorbească la telefon sau să intre pe Internet doar seara, între 20.00-20.30. Pe mine mă pot suna părinții, dacă vor să știe ceva, la orice oră din zi sau din noapte”, spune Carmen. Ea este “mama” și “tata” din tabără și se ambiționează să facă multe dintre treburi singură, mai ales că tabăra este acum casa ei, dar nu duce lipsă nici de voluntari. “La fiecare serie am câte un adult sau doi voluntari, de la profa de pictură pentru tabăra de pictură, la instructor pentru tabăra de învățare a tehnicilor de supraviețuire, de la specialist în educație non-formală până la minunata doamnă doctor ce vine cu <> pentru tabăra de diabet“, mai povestește proprietara taberei.

Parcul de aventură Oratia

Pe lângă activitățile din tabără, copiii sunt puși și la mișcare. Așa a venit și ideea unui parc de aventură. “Este un loc în care se îmbină sănatatea, joaca și aventura. Este distractiv pentru toți - familie, copii, team-building-uri și permite dezvoltarea propriilor aptitudini. Acolo sus, în copaci, la înățime, frica sau dorința de autodepășire nu țin cont de bagajul de acasă – educație, hainele de firmă sau nu, banii lui mămica și tăticu’. Esti tu cu dorința ta de a parcurge traseul, de a ajunge la capăt.”, povestește Carmen despre Parcul de aventură Oratia.

Un paradis pentru copii construit fără șpagă

Tabăra și Parcul de aventură Oratia s-au construit cu multă răbdare și nervi de oțel când vine vorba de birocrația din România. “Parcul a fost realizat cu finațare din fonduri europene, prin GAL – Grupul de Acțiune Locală. Valoare totală 32.139 euro, din care parte eligibilă acoperită de FEADR – 25.018 euro. Că de fapt a costat mai mult , cu toate drumurile, dobânzi, autorizații… e altă poveste. Chiar dacă e ciudat să te lauzi cu normalitatea, pot să spun că nu am dat nici un leu șpagă sau atenții.

Prețurile pentru Tabăra Oratia diferă în funcție de anotimp, perioadă și numărul de copii care ajung acolo.

OBIECTIVE TURISTIE ÎN ZONĂ
Cetatea Oratia
Cheile Dâmbovicioarei
Peștera Dâmbovicioara

OANA PORTASE
 

×
Subiecte în articol: Tabăra Oratia