x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Masca de fitness, noua modă în lumea sportului

Masca de fitness, noua modă în lumea sportului

de Oana Portase    |    07 Aug 2018   •   19:30
Masca de fitness, noua modă în lumea sportului

Dorința de a avea rezultate cât mai bune la antrenamente îi împinge pe unii oameni să ia măsuri extreme. Masca de fitness este noua modă în lumea sportului și a început să fie utilizată și de oamenii obișnuiți atunci când merg la sală. Astfel de măști sunt menite să ofere unele dintre beneficiile exercițiilor fizice la mare altitudine pentru ca sportivii să aibă rezultate mai bune la antrenamente. 

Moda vine de la Hollywood Multe dintre tendințele care ajung și în sălile noastre de sport vin de la vedetele de la Hollywood sau de la mari atleți care promovează echipamente inedite de antrenament. Baschetbalistul LeBron James este cunoscut pentru utilizarea măștilor care reduc oxigenul la antrenamente. Nu este singurul sportiv care apelează la astfel de măști. Ce trebuie să știi Este important să te informezi înainte să cumperi o astfel de mască. În timp ce unii îi laudă efectele, alții spun că măștile nu au niciun efect. Trebuie să știi că din cauza lipsei de oxigen, pulsul va fi cu mult mai ridicat, îți vei simți plămânii suprasolicitați chiar și în pauzele dintre exerciții și vei ameți. Sportivii care folosesc măștile de fitness spun că au învățat 

să respire mai bine și că la antrenamente au rezultate mai bune. Mai mult, utilizarea măștii care îți reduce oxigenul poate fi și un exercițiu mental de rezistență foarte benefic, pentru că te lupți tu cu tine. „Părerile sunt împărțite când vine vorba de această mască. Sunt sportivi care spun că au rezistență mai mare și rezultate mai bune, în timp ce studiile arată că de fapt masca nu te ajută cu nimic. Cercetătorii de la Universitatea Oklahoma au făcut un studiu din care a reieșit că persoanele care s-au antrenat purtând măști, timp de șase săptămâni, nu au avut rezultate cu mult mai bune în ceea ce privește forța sau rezistența decât cei care s-au antrenat fără mască”, spune Adrian Bogdan, antrenor de box și fitness. 
Știința din spatele măștii spune că aceasta te ajută la condiționarea plămânilor prin crearea rezistenței pulmonare și întărirea diafragmei. Sunt antrenori de fitness care spun contrariul. Unii declară că aceste măști nu te ajută cu nimic și că ar putea chiar să-ți afecteze performanțele. Mai mult, masca îți poate da dificultăți respiratorii și poate cauza tipare disfuncționale de respirație. „Oamenii obișnuiți vin la sală să slăbească sau să se întrețină, nu să cucerească Everestul sau să câștige o competiție de haltere. Sportivii de performanță au tehnicile lor și antrenori care știu ce funcționează mai bine.

Personal nu văd nevoia ca cineva să folosească o astfel de mască. Citeam recent părerea unui cunoscut antrenor la nivel mondial care spunea că măștile de fitness simulează altitudinea, așa cum dacă îți bagi capul în toaletă înseamnă că înoți. Spune totul”, mai spune Adrian Bogdan. În concluzie, nu arunca banii pe toate echipamentele de fitness care promit minuni. Informează-te și cere părerea unui instructor de fitness. Mai ales că măștile nu sunt chiar ieftine. O astfel de mască de fitness pornește de la un preț de 150 de lei și poate ajunge la câteva sute de lei, în funcție de materialele din care este făcută.
 

×