Un profesor de matematica brailean a adunat, in 45 de ani, una dintre cele mai mari colectii de cactusi din Europa de Est.
Un profesor de matematică brăilean a adunat, în 45 de ani, una dintre cele mai mari colecţii de cactuşi din Europa de Est.
Hobby-ul de o viaţă al unui profesor de pe Strada Graţiei din Brăila ne arată că frumuseţea şi delicateţea se pot întîlni pînă şi în cele mai neprietenose creaţii ale naturii. În aproape 45 de ani, Petre Dobrotă a adunat şi a îngrijit, cu migala extraordinară a unei pasiuni greu de înţeles pentru oamenii obişnuiţi, peste 12.000 de exemplare, din 4.000 de specii şi varietăţi, de cactuşi şi alte plante suculente. Astfel, colecţia sa este una dintre cele mai mari din România şi chiar din Europa de Est.
DEŞERT. În perioada rece, Petre Dobrotă îşi ţine prietenii cu ţepi într-o seră încălzită central, pe bază de gaz metan. Adunate una lîngă alta, plantele creează privitorului impresia că a nimerit într-un deşert mexican comprimat pe cîţiva metri pătraţi. De fapt, aceasta este marea mîndrie a colecţionarului: în curtea sa se află mai mult de jumătate dintre speciile de cactuşi existente pe Pămînt. Senzaţia este încîntătoare: milioane de ace îmbracă cele mai variate şi mai ciudate forme. Unii cactuşi sînt rotunzi şi voluminoşi – mingi încremenite pe care nu se încumetă nimeni să le atingă –, alţii sînt înalţi şi supli, simpli sau purtînd pe trunchi cîte două braţe teribil de înţepătoare.
Iarna, majoritatea rămîn verzi, închişi în ei şi ţepoşi. Dar cînd soseşte căldura, dintre mulţimea de ace răsar, rînd pe rînd, petale atît de delicate, încît par a se sfii să caute lumina soarelui fără adăpostul vîrfurilor ascuţite. Cîteva specii înfloresc doar seara, răspîndind în răcoarea apusurilor adierile unui parfum de paradis. Altele îşi arată petalele doar o dată la cîţiva ani, binecuvîntîndu-i pe cei care au norocul să le vadă cu o frumuseţe de vis.
Sezonul preferatVara, Petre Dobrotă scoate cactuşii din înghesuiala serei, lăsîndu-i să se bucure pe deplin de aerul cald, aliniindu-i frumos afară şi oricine vrea să îi admire este binevenit să treacă pragul curţii sale. Modest, colecţionarul refuză să fie fotografiat. "Pozaţi-i pe ei, că ei sînt importanţi!", i-a spus el reporterului nostru. Actualmente pensionar, Petre Dobrotă va împlini anul acesta 70 de ani, iar pasiunea sa este la fel de puternică. De ce? Fiindcă, după cum ne-a mărturisit, "un cactusist este o persoană care a descoperit într-o singură plantă toate frumuseţile lumii naturale".