x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Street dance, pas cu pas

Street dance, pas cu pas

de Oana Portase    |    28 Feb 2016   •   17:07
Street dance, pas cu pas

Pe stradă, în faţa blocurilor, în curtea şcolilor, în cluburi, în parcuri, întâlnim dragostea pentru dansurile străzii sau pentru “street dance”, aşa cum sunt cunoscute în întreaga lume. La începutul anilor ’70, în Statele Unite, dansul a evoluat şi a primit un suflu de improvizaţie, interacţiune socială şi competiţie. Street dance-ul nu este de fapt un singur stil de dans, ci reuneşte o multitudine de stiluri care se îmbină armonios sub această denumire. Improvizaţia este binevenită în dansurile străzii.

Street dance-ul s-a dezvoltat în spaţiile urbane şi suburbane şi s-a transformat într-o mişcare underground, care s-a integrat rapid în cultura locală. Dansurile străzii reprezintă o colecţie impresionantă de alte stiluri de dans, iar reţeta de bază o constituie nonconformismul. Printre stilurile de dans de la care porneşte street dance-ul se numără: breakdance, popping, locking, hip-hop, funk şi house dance. Zi de zi, street dance-ul evoluează, iar dansatorii îi aduc îmbunătăţiri.
“Street dance este stilul de dans pe care îl poţi practica cu uşurinţă, în club, la un party, acasă sau cu prietenii la şcoală, în parc etc. Street dance-ul provine din hip-hop, iar breakdance-ul îi dă culoare, poţi pune orice mişcare, atâta timp cât se potriveşte e perfect!”, explică pentru Jurnalul Naţional Marius Cocoloi, fondatorul Street Dance Romania.
Marius Cocoloi s-a îndrăgostit de dans încă de mic, iar microbul nu i-a dat pace şi a decis să împărtăşească ce a învăţat. “Iubesc şi fac dans de 20 de ani, am început mai serios pe la 12 ani, mă antrenam singur, sursa inspiraţiei fiind diverse videocliupri, puţine la vremea aceea. La vârsta de 14 ani am pus bazele unei trupe de breakdance, împreună cu trei amici, în oraşul Slobozia. După câteva spectacole pe la baluri de boboci, Festivalul Berii sau zilele oraşului, am decis să vin în Bucureşti. Multe visuri, planuri îndrăzneţe şi energie din plin. Având toate acestea, am reuşit treptat să trec prin toate etapele, de la angajat în fabrică, la prima mea sală de dans, în anul 2004, în zona Dorobanţi. Am trecut prin toate etapele, de la cursuri de street dance, trupe, organizat evenimente pentru tineri, concursuri de street dance, emisiuni etc”, îşi aminteşte Marius.


Veterani de 13-14 ani
Street dance-ul este pentru oricine doreşte să se lase în voia dansului. Cu pasiune şi muncă, paşii vin de la sine. “Oricine poate să facă street dance. Dacă te poţi mişca, poţi să şi dansezi, evident nu la un nivel avansat, dar street dance e recomandat tuturor. Avem cursuri de street dance pentru începători, de la 3 ani, până la adulţi. Avem clase pentru intermediari, avansaţi, apoi trupe. E ceva de muncă, dar fiecare etapă are farmecul său”, explică Marius Cocoloi. Tainele street dance-ului pot fi învăţate încă din primii ani de viaţă. “Lucrăm de foarte mult timp cu cei mici, ei sunt cei mai serioşi, avem copii care au început la 3 ani şi acum au 13-14 ani”, mai spune fondatorul Street Dance Romania.
Cât costă
Ai nevoie de încălţăminte sport, haine cât mai lejere, iar restul vine de la sine. Pe Marius Cocoloi îl întâlnim în sălile Street Dance din Bucureşti. “Avem două săli, una în zona Bd. Timişoara, sector 6, şi alta în zona Calea Moşilor, sector 2. Urmează să mai deschidem o sală în zona sectorului 4. Programul e foarte variat, preferăm să discutăm înainte cu fiecare client, pentru a stabili un parcurs şi un program adecvat cerinţelor lui. Cursul costă 120 lei lunar, sunt 8-10 şedinţe într-o lună”, mai spune Marius Cocoloi.
Evenimente pregătite de Street Dance Romania
“Avem un calendar de evenimente anual, 5-6, pe care le organizăm pentru cursanţi, prieteni etc. Urmează în aprilie un concurs/battle de street dance. Participăm la concursuri, emisiuni tv, în aprilie avem două concursuri cu miză: calificare într-o finală internaţională”, explică Marius Cocoloi.
UNDE ÎNVĂŢĂM
Street Dance Romania - Bucureşti
Simply That - Bucureşti
Dance Prestige - Bucureşti
OneBeat Dance Studio -Bucureşti
Urban Art Studio - Timişoara
Gimmy Gim - Cluj-Napoca
T-Dance – Cluj-Napoca
New School & Old School – Braşov
Quasar Dance – Iaşi
Alegria Studio – Sibiu


Ce stiluri de dans cuprinde street dance-ul
Breakdance-ul este cel mai vechi stil de dans care a evoluat alături de muzica hip-hop, luând naștere la începutul anilor ‘70, în New York, Bronx. Se diferențiază de celelalte stiluri prin mișcările dinamice la sol denumite power moves și elemente ca flips, top rock sau foot work. Şi stilul de dans hip-hop vine tot din America anilor ’60-’70, din New York şi este printre cele mai populare stiluri de dans şi în ziua de azi. Hip-hop-ul era practicat pe străzi de dansatori neprofesionişti, dar care aveau mişcările în sânge.
Pentru muzica funk, a apărut stilul de dans Locking, care a fost inventat de Don Campbell tocmai în încercarea de a dansa pe ritmurile funk-ului. Mişcările Locking se bazează pe blocarea mâinilor şi flexibilitatea picioarelor. Tocmai din California vine stilul de dans Popping, care conţine mişcări ce au la bază încordarea şi relaxarea rapidă a muşchilor din tot corpul. De multe ori, cele două stiluri de dans sunt îmbinate pentru a da naştere Pop&Lock.
Street Jazz-ul îmbină stilurile de dans jazz, hip-hop şi funk. Tot în street jazz întâlnim elemente de breakdance şi dans contemporan. Un alt stil de dans extrem de cunoscut este house dance-ul care vine tot de la New York şi a fost inventat de dansatorii de hip-hop care mergeau des în cluburile new yorkeze unde se asculta muzică house.
Vouge este un stil de dans excentric, un house dance modern, apărut peste Ocean în anii ’60. Vogue era des întâlnit în cluburile din Las Vegas sau New York. Vogue-ul prezintă mișcări fixe, complexe , simetrii, unghiuri și linii, care sunt prezentate sub formă de poză.
Din Los Angeles s-a răspândit în întreaga lume stilul de dans Waaking, care pare o aruncătură de mâini în toate direcţiile, însă este o adevărată provocare. Dansatorul trebuie să îşi coordoneze braţele şi corpul într-un sincron perfect după ritmurile muzicii disco.
STILURILE STREET DANCE
Breakdance
Hip-hop
Popping
Locking
House Dance
Street Jazz
Vouge
Waaking

Cultura americană din anii ’60-’70 a dus dansul în stradă, departe de studiourile profesioniste, şi i-a oferit un suflu nou prin libertatea de exprimare, pasiune şi improvizaţie. Street dance-ul a însemnat pentru mulţi o evadare din lumea grea a cartierelor sărace, iar dedicaţia şi iubirea celor din stradă a făcut ca la zeci de ani distanţă, aceste stiluri de dans să fie învăţate în întreaga lume. Street dance înseamnă şi acum libertate şi iubire.

OANA PORTASE






 

×