x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Înălțarea Domnului, 25 mai 2023. Tradiții și obiceiuri. Mesaje de Ispas

Înălțarea Domnului, 25 mai 2023. Tradiții și obiceiuri. Mesaje de Ispas

de Redacția Jurnalul    |    24 Mai 2023   •   21:30
Înălțarea Domnului, 25 mai 2023. Tradiții și obiceiuri. Mesaje de Ispas
Sursa foto: antena3CNN

Înălțarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile de la Învierea Mântuitorului Isus Hristos, în joia din săptămâna a 6-a după Paște. În acest an are loc pe 25 mai.

Sărbătoarea mai poartă numele de Ispas, din termenul slavon Spasiteli, care înseamnă Mântuitorul. 

Creștinii ortodocși consideră Înălțarea Domnului o mărturie a învierii și a vieții veșnice în Împărăția lui Dumnezeu.

Tradiții și obiceiuri

În această zi se înroșesc și se ciocnesc ouăle, spunându-se Hristos s-a Înălțat! și Adevărat s-a Înălțat!. 

Credincioșii merg la biserică unde se țin slujbe și se sfințesc bucatele care se împart apoi săracilor pentru sufletele celor adormiți. Se spune că se deschid cerurile iar sufletele morților se înalță la cer, după ce au coborât de Paște în locurile unde au trăit. Se dau de pomană ouă roșii, cozonac, pască. Se merge la cimitir unde se aprind lumânări și se aduc flori la mormintele celor dragi. 

Totodată, are loc ritualul leușteanului pentru a apăra casele și amnimalele de vrăji și spirite rele. Se atinge astfel cu o legătură de leuștean fiecare membru al familiei și animal. 

De asemenea, oamenii aduc frunze de nuc la biserică deoarece acestea simbolizează frunzele pe care Isus le-a avut atunci când s-a Înălțat la ceruri. Frunzele de nuc sunt sfințite de preot și sunt apoi ținute în case.

În unele zone există obiceiul zburătorului. Copii fac păsări din hârtie și le auncă în văzduh. 

Dar în această zi nu este voie să se spele, nu se coase și nici nu se calcă, nu se face curățenie. Credincioșii nu se ceartă cu nimeni și nici nu poartă ranchiună, nu se fac daruri și nici nu se împrumută bani. Nu se dă sare, nu se seamănă câmpurile.

Mesaje de Înălțare

Hristos S-a Înălțat! Înălțarea Domnului să ne aducă bucurie și speranță în sufletele noastre. Să-L lăudăm pe Iisus pentru biruința Sa asupra morții și pentru promisiunea vieții veșnice alături de El.

Această veste minunată ne aduce speranță și alinare în mijlocul necazurilor și încercărilor noastre. Să-L lăudăm pe Iisus pentru mântuirea pe care ne-a adus-o prin jertfa Sa și să ne încredem în puterea învierii Sale.Să ne ridicăm și noi din lumea noastră pământească și să căutăm lucrurile de sus. Să-L lăudăm pe Iisus pentru jertfa Sa și să ne amintim că avem un Mântuitor care ne iubește și ne poartă de grijă în fiecare zi.

Înălțarea Domnului ne amintește că Iisus este Regele slavei și puterii. Să ne închinăm înaintea Lui și să-L lăudăm pentru domnia Sa veșnică. Să-L căutăm în rugăciune și să trăim în conformitate cu voia Lui în fiecare zi.

Să ne ridicăm și noi din păcatele noastre și să-L urmăm pe Iisus pe drumul sfințeniei. Să-L rugăm să ne întărească credința și să ne îndrume în călătoria noastră spirituală. Să fim mărturisitori ai harului și iubirii Lui în lume.

Sărbătorim biruința Sa asupra morții și triumful vieții veșnice. Să ne bucurăm și să-L lăudăm pe Domnul pentru marea Sa putere și iubire neîntreruptă.

Înălțarea Domnului ne amintește de speranța pe care o avem în Iisus. El ne deschide porțile cerului și ne oferă promisiunea unei vieți noi alături de El. Să ne încredem în El și să trăim în lumina învierii Sale.

creștinortodox.ro.

×