x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Tradiții și obiceiuri pe 14 noiembrie 2023

Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Tradiții și obiceiuri pe 14 noiembrie 2023

de Redacția Jurnalul    |    13 Noi 2023   •   15:00
Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Tradiții și obiceiuri pe 14 noiembrie 2023

Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie 2023, iar Lăsatul Secului este cu o zi înainte.

Creștinii ortodocși se pregătesc astfel pentru cele 40 de zile de post, care se vor încheia în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. Totodată, pe 15 noiembrie este prăznuit și Sf. Grigore Palama.

Lăsatul Secului are loc astfel pe 14 noiembrie iar românii respectă mai multe tradiții și obiceiuri, transmise de-a lungul timpului din generați în generație. Postul înseamnă renunțarea la alimentele de origine animală dar și curățenie spirituală, abținerea de la gânduri, vorbe și fapte rele. 

Tradiții și obiceiuri

Lasatul Secului înseamnă pregătirea spirituală și renunțarea la anumite obiceiuriși alimente. 

În această perioadă, credincioșii se dedică rugăciunilor, refleției și creșterii spirituale, meditează asupra semnificației Nașterii Domnului Isus Hristos. 

De Lăsatul Secului are loc o masă îmbelșugată, îndreptată spre răsărit, pe care se pune o icoană. Pe mijloc, lângă preparate, se așează sarea și pâinea, iar credincioșii vor începe cu cele două alimente.

Printre preparatele nelipsite se află ciorba de găină. Tradiția spune că dacă pieptul de găină este gras, iarna va fi friguroasă. Totodată, sunt pregătite friptura, plăcinta din  brănză dulce și stafide, fructe, legume și vinu.

Obiceiul este ca finii să meargă în vizită la nași, fără să anunțe, cu plocon. Aceștia bat la ușa nașilor și spun următoarele cuvinte: ”Nașule, am venit cu ploconul!”. Finii își cer apoi iertare de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut de-a lungul timpului, iar după ce se împacă, se stă la masă. Printe preparate trebuie să se afle și struguri ori stafide deoarece simbolizează sporul casei. 

Se spală toate așternuturile și fețele de masă pentru a rămâne curate în timpul Postului.

O altă tradiție este ca vasele să fie puse cu gura în jos pentru a fi ferite de spiritele rele. Se spală foarte bine oalele în care a fu fost gătite produse de dulce pentru a fi pregătite pentru zilele de post. 

Resturile alimentare ce rămân de la masa de Lăsatul Secului se vor arunca afară, într-o față de masă, spre răsărit, și se vor rosti și următoarele cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate, și de la holdele mele oprite”

În regiunea Covasnei se aprind focuri pentru a alunga spiritele rele. În această zi se ung ferestrele și ușile cu usturoi pentru a ține departe duhurile rele, potrivit spynews.ro.

 

 

×