x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Mărțișorul alungă farmecele: "Apărător al dragostei, apărător de rele"

Mărțișorul alungă farmecele: "Apărător al dragostei, apărător de rele"

de Redacția Jurnalul    |    29 Feb 2024   •   09:00
Mărțișorul alungă farmecele: "Apărător al dragostei, apărător de rele"

În comuna Odăile din judeţul Buzău, la sfârşitul lunii martie tinerele agaţă mărţişoarele pe crenguţele cu spini ale măceşilor pentru a le apăra dragostea şi căsnicia, a alunga farmecele, iar un alt motiv fiind cel de a obţine recolte bogate.

La Galeriile de Artă Buzău poate fi admirată expoziţia "Poveşti de dragoste din satul buzoian", organizată în colaborare cu Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Buzău. Tot cu această ocazie este celebrat şi Mărţişorul, a cărui tradiţie a fost inclusă în 2017 în patrimoniul mondial UNESCO.

Trei şcoli din judeţul Buzău, asociate UNESCO, vor realiza împreună, din 16 kilograme de fire de lână, un şnur împletit în două, în culorile alb şi roşu, specifice Mărţişorului. Ulterior, şnurul va fi dăruit buzoienilor de către elevii şcolilor UNESCO ca Mărţişor tradiţional, în cadrul unor evenimente de tip flash mob care vor desfăşura în data pe 1 martie, în incinta şcolilor participante.

"Firul se leagă într-un pom cu flori"

"Vom realiza un şnur tradiţional de mărţişor din fir de lână, din 16 kilograme de fir de lână, roşu şi alb. Din acest fir, de 1 martie, de Mărţişor se vor realiza în mai multe zone ale judeţului flash moburi. Firul se poate împleti în două, în trei sau în patru. Cu firul acesta de lână, acesta era mărţişorul tradiţional, firul acesta se va împărţi de mărţişor la buzoieni cu rugămintea de a fi purtat la încheietura mâinii timp de o lună după care, la sfârşitul lunii, la noi la Buzău sunt mai multe tradiţii. Se taie firul de la mână şi se leagă într-un pom cu flori, într-un trandafir sau, în comuna Odăile, se leagă într-un măceş", spune reprezentantul Departamentului Turism al Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Cristina Partal, în cadrul evenimentului desfăşurat la Galeriile de Artă, potrivit Agerpres.

În funcţie de zonă, tradiţia spune că Mărţişorul se poartă pe toată durata lunii martie, atât cât durează zilele Babelor sau până la Florii, după care se scoate şi se agaţă de crengile unui pom roditor. În comuna Odăile, localnicii pun mărţişorul într-un măceş pentru ca spinii să le protejeze dragostea şi să înlăture farmecele.

"Este bine să legăm şnurul spre vârf"

"La noi, la Odăile, se poartă acest şnur la încheietura mâinii. Se leagă, se dezleagă la sfârşitul lunii martie şi se aşază pe acea creangă de măceş deoarece în zona noastră domină arbuştii mult. Este bine totuşi să legăm şnurul spre vârf. Este apărător al dragostei, este apărător de rele, înţeapă. Acel ţep al măceşului se spune că înţeapă pe oricine ar vrea să facă rău acelei persoane sau căsniciei. Fetele mari sau domnişoarele din satul meu este bine să aşeze la rândul lor alături de celelalte doamne tot pe creanga de măceş pentru că este aducătoare de dragoste, deci au noroc în căsătorii, aşa se spune.

Vine luna culturilor, toate ţărăncile noastre mai folosesc acest şnur la încheietura mâinii atunci când încep să-şi pună în pământ un usturoi, o ceapă...Se spune că acea recoltă dă roade. Acestea sunt semnificaţiile şnururile de mărţişor în zona noastră, aducătoare de dragoste, de bucurie, veselie, prosperitate, noroc şi înlăturare de rele, de farmece cum spuneau bătrânii. Femeile sunt apărate de aşa zisele rele, aşa se spunea în popor", a precizat Maria Crăciun, învăţătoare în cadrul Şcolii Odăile.

Cu prilejul evenimentelor ocazionate de zilele de 1 şi 8 martie, CJ mai organizează în Parcul Centrului Muzeal I.C. Brătianu un Târg de mărţişor, de unde pot fi achiziţionate mărţişoare handmade ale meşterilor populari şi artiştilor plastici locali, potrivit dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: martisoare farmece femei casatorie