
Mirodenile se folosesc pentru a da mai multă savoare preparatelor culinare dar au și proprietăți curative importante. Acestea se prepară din rădăcini uscate, coaja sau tulpina unei plante.
Când expiră plantele aromantice
Agenția pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite (FDA) definește condimentele ca substanțe vegetale aromate, în formă integrală, ruptă sau măcinată, a căror funcție semnificativă în alimente este mai mult condimentarea decât asigurarea nutriției.
Atunci când se determină termenul de valabilitate al ierburilor și condimentelor uscate, caracteristicile care se iau în considerare includ tipul, procesarea și depozitarea acestora.
De exemplu, condimentele uscate rezistă mai mult timp decât ierburile uscate. Cu cât condimentele sunt mai întregi sau mai puțin procesate, cu atât durata lor de valabilitate este mai lungă.
Când un condiment se alterează, acesta și-a pierdut cea mai mare parte din aromă, potență și culoare. Consumul unui condiment care s-a deteriorat este puțin probabil să producă efecte adverse.
Cât timp își păstrează aroma mirodeniile
Ierburile și condimentele proaspete nu rezistă mai mult de o săptămână. Cel mai probabil au nevoie să fie ținute la frigider.
Ierburile uscate rezistă între 1 - 3 ani. În această categorie sunt: busuioc, mentă, măghiran, rozmarin, frunze de dafin, oregano, cimbru, mărar, pătrunjel, coriandru și salvie.

Condimentele măcinate sau sub formă de pudră au valabilitate 2-3 ani. Printre acestea sunt: praf de usturoi, scorțișoară măcinată, pudră de ghimbir, ienibahar măcinat, cardamom măcinat, boia măcinată, pudră de ardei iute, turmeric măcinat și amestecuri de condimente.
Condimentele integrale sau care nu au fost măcinate au cea mai lungă durată de valabilitate. Suprafața lor mai mică este expusă la aer, lumină și umiditate, ceea c e le permite să-și păstreze uleiurile aromatice și compușii aromatici mai mult timp decât cele măcinate.
Dacă sunt depozitate corespunzător, condimentele întregi pot rezista până la 4 ani. În această categorie sunt: boabe întregi de piper, nucșoară întreagă, cuișoare, batoane de scorțișoară, ardei iuți întregi uscați, coriandru, semințe de mustar, semințe de fenicul, semințe de chimen și iarbă de lămâie, potrivit a1.ro.
Sarea nu are termen de valabilitate, indiferent de formă și dimensiune. Nu se strică și nu își pierde aroma.