
Alături de președintele UZPR, Sorin Stanciu, de Dan Constantin și Emil Stanciu, vicepreședinți ai UZPR, s-au aflat Răzvan Dincă, președinte-director general al Societății Române de Radiodifuziune, precum și jurnaliști de renume – Dan Preda, manager Radio România Actualități, care a felicitat UZPR și Radio România pentru organizarea dezbaterii, Ruxandra Săraru, membru CA al SRR, membru în Consiliul Director al UZPR, Maria Țoghină, membru CA al SRR, Radu Herjeu, membru CA al SRR, fost membru al CNA, Liviu Popescu, membru al CA al SRR, Flavia Voinea, manager București FM, Mario Balint, Claudia Nicolae, director Agenția Națională de Presă „AGERPRES”, Andreea Crețulescu, RomâniaTV, membru al Consiliului Director al UZPR, Val Vâlcu, director DC News, Petrișor Obae, Pagina de media, Mirel Curea, „Evenimentul zilei”, Lavinia Șandru. Alături de profesioniștii mass-media, la dezbaterea „Jurnalismul față în față cu dezinformarea” au participat activ reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, de la Ministerul Educației și Cercetării, Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică, Universitatea București și Universitatea Ecologică. „Vă mulțumesc că suntem împreună la această acțiune pe care Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România o demarează. Fake news reprezintă astăzi un fenomen periculos, care a devenit o direcție și pe care trebuie să încercăm să o facem să înceteze. Vom continua această acțiune!”, a spus Sorin Stanciu, președinte al UZPR.
Teme extrem de importante de pe agenda publică au fost abordate din perspectiva jurnaliștilor și reprezentanților instituțiilor, care au discutat despre amenințările reprezentate de dezinformare și modalitățile de răspuns la acestea, despre emoțiile în funcție de care sunt evaluate informațiile, despre securitate cibernetică și nevoia de perfecționare în verificarea faptelor, despre impactul teoriilor conspiraționiste, libertatea de expresie, construirea informației oficiale și organizarea instituțiilor publice în comunicare, despre aplicarea deontologiei jurnalistice în contextul rețelelor sociale, despre importanța educației media și necesitatea reformării sistemului educațional în așa fel încât tinerii să dezvolte gândire critică încă din primii ani de școală. De altfel, Radio România a fost una dintre primele instituții de presă care a mers în școli, cu ateliere de educație media, a amintit Maria Țoghină.
În încheierea evenimentului, Dan Constantin a menționat că dezbaterea șia propus să identifice „echilibrul dintre claritatea informației și manipulare”: „Vom încerca în continuare să clarificăm, în interiorul breslei, dar și în zona publicului, a utilizatorilor, a consumatorilor de informație, unde este minciuna și unde este adevărul”.
