x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Media Povești neauzite, din perspective nebănuite! Martor, la Radio România Cultural!

Povești neauzite, din perspective nebănuite! Martor, la Radio România Cultural!

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Oct 2022   •   08:15
Povești neauzite, din perspective nebănuite!  Martor, la Radio România Cultural!

Seria Martor este noua provocare pe care Radio România Cultural o lansează, cu prilejul Zilei Radio România, pe 1 Noiembrie 2022. Martorii intervievați de Diana Joicaliuc și Georgiana Petrache au avut privilegiul de a trăi întâmplări istorice, de a participa la evenimente artistice unice, de a întâlni personalități fabuloase sau pur și simplu au fost în locul potrivit la un moment important. Nu au fost protagoniștii evenimentelor, dar spre deosebire de aceștia, care au trăit acele momente cu emoția și concentrarea inevitabile, martorii au fost uneori mai lucizi, au privit mai detașați, au putut avea imaginea de ansamblu. Pe ei însă nimeni nu i-a întrebat până acum.

Prin mărturiile lor privim istoria, întâmplările marcante, personalitățile, altfel. Aflăm noi detalii, schimbăm perspectiva, vedem evenimentele, în unele dintre cazuri, dintr-un alt unghi.

Astfel, pe tot parcursul zilei de 1 Noiembrie, vom asculta Martori. Cei mai în vârstă dintre ei au 94 de ani, sunt născuți odată cu radioul românesc, despre care vorbesc cu afecțiune. Puiu Manu s-a născut pe 14 septembrie 1928, la București. Este considerat unul dintre cei mai prolifici și talentați creatori de benzi desenate din România. Desenează de peste 70 de ani, tot timpul cu radioul aproape.

Florica Dimitrescu-Niculescu s-a născut la 4 aprilie 1928 în București. Este cercetătoare în lingvistică, profesoară universitară, membră de onoare a Academiei Române și mărturisește:“M-am născut într-o ambianță de radio. Era emoția noastră zilnică”.

Ana Blandiana a ascultat pe viu primul discurs al Regelui Mihai, în 1992, în Piața Universității. În același an avea loc primul concert al lui Michael Jackson la București, de care își amintește  Claudiu Mike Covaci.

Lucian Cioroianu, artist al Operei Naționale din București a lucrat cu  Franco Zeffirelli, iar violoncelistul Götz Teutsch a asistat la  concertele Mariei Tănase de la Ateneul Român din 1960.

Vasile Buga a fost  interpretul lui Mihail Gorbaciov în timpul celei mai mediatizate vizite ale sale din România, cea din 1987.

Interviurile cu Martori vor continua, săptămânal, la Radio România Cultural și pe www.radioromâniacultural.ro.

×