x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Ecologic, bio, tradițional sau artizanal. Dezlegăm misterul etichetelor și evităm capcanele

Ecologic, bio, tradițional sau artizanal. Dezlegăm misterul etichetelor și evităm capcanele

de Andreea Tiron    |    04 Aug 2024   •   06:00
Ecologic, bio, tradițional sau artizanal. Dezlegăm misterul etichetelor și evităm capcanele

Sunt multe și uneori complicat de citit etichetele de pe produse și toată lumea se înghesuie să ne convingă că produsele lor sunt tradiționale, artizanale, ecologice ori bio. Ce ar trebui să ne dea de gândit? Ei bine, chiar eticheta.

Potrivit cumvaplace.ro, fiecare producător încearcă să își câștige clienți ridicând în slăvi produsul muncii lui. Fie că e vorba de legume și fructe, de brânzeturi sau mezeluri, de dulcețuri sau siropuri, zacuscă… mai nou chiar supe și ciorbe la borcan, toate sunt cât se poate de naturale, de ecologice, făcute în propria gospodărie, adică artizanale, sau într-o mică fermă. Putem să îl credem pe cuvânt sau putem să citim eticheta, dacă există. Și spunem asta pentru că produsele ”de casă” nu prea au etichetă la vedere, în piață, nu-i așa? Dar undeva trebuie să existe, pentru că orice produs este făcut după o rețetă și conține o listă de ingrediente despre care ar trebui să știm. Dar știm?

Și chiar dacă mergem la magazin și avem în față o multitudine de etichete și de simboluri, putem fi siguri că produsul este fix cum scrie acolo? 

Legislația românească reglementează situația, cel puțin teoretic, legat de modul în care este etichetat produsul:

  • Organic înseamnă că trebuie să provină din agricultura ecologică și să fie certificate de către un organism de inspecție
  • 100% natural ar trebui să fie unele produse neprelucrate, netratate, așa cum se găsesc în natură, care nu folosesc deloc aditivi sintetici
  • Termenul de casă se folosește mai degrabă pentru produsele artizanale, nu industriale
  • Cuvântul tradițional implică un produs fabricat după o rețetă veche, înregistrată, și nu conține aditivi. Produsele din carne, însă, pot fi conservate la fum.

Local înseamnă că produsul nostru are numai ingrediente dintr-o zonă geografică restrânsă. Cele recunoscute ca atare primesc chiar protecție de Indicație Geografică.

În ce privește produsele ecologice, pot fi numite astfel doar cele care au fost obținute în urma unei monitorizări a unui organism independent de certificare, ce urmărește alimentul pe tot lanțul de producție. În momentul de față, în România, înainte ca un produs să fie catalogat drept „produs ecologic”, exploatația trebuie să parcurgă un proces de conversie de minimum 2 ani. Adică în acești ani este exclusă folosirea chimicalelor în tratarea solului, ca să nu mai vorbim de tratarea produselor. Pe scurt, cele ecologice pur și simplu sunt mai puțin poluate!

Pentru a evita capcanele marketing-ului și a vă asigura că ceea ce cumpărați este cu adevărat ecologic, tot la ambalaj ne întoarcem. Mai exact la siglele pe care trebuie să le aibă: 

  • AE, care înseamnă că este obținut din agricultură ecologică, certificat astfel de către Ministerul Agriculturii
  • sigla organismului de certificare 

Pentru a simplifica lucrurile, Comisia Europeană a propus în 2023 criterii comune pentru combaterea dezinformării ecologice și a declarațiilor de mediu înșelătoare. Anul acesta, normele au fost aprobate de eurodeputați, iar după aprobarea Consiliului, fiecare țară membră a Uniunii Europene va avea în jur de 2 ani pentru a transpune în legislația proprie noile reglementări.

Astfel, consumatorii ar trebui să înțeleagă mai ușor și să fie mai siguri dacă un produs este sau nu ecologic. În același timp, inițiativa viza și informații de o mai bună calitate pentru a alege produse și servicii cu un impact redus asupra mediului.

×
Subiecte în articol: etichete capcane eco bio artizanal