x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden 30 pentru un Cerb de Aur

30 pentru un Cerb de Aur

de Dana Andronie    |    Catalina Iancu    |    Anca Stanescu    |    29 Aug 2008   •   00:00
30 pentru un Cerb de Aur

Chiar dacă în perioada show-fără-biz a lui Ceaşcă artiştii români erau obligaţi să stea pe scenă într-un loc fix (se trasa un “X” cu creta), aceştia încearcă astăzi să pună punctul pe “i”. Şi nu oriunde, ci chiar în ograda Cerbului de Aur. Vor reuşi artiştii mioritici să-l prindă de coarne?

 
La 40 de ani (de ediţii), Cerbul de Aur are un buget de 1.138.000 de euro, 30 de concurenţi (dintre care cinci români) şi peste 30 de artişti (din ţară şi din străinătate). Dacă la prima ediţie prezentatori au fost Stela Popescu şi Iurie Darie, la ediţia 2008, Alina Sorescu, Dandel Jr (mai exact, Elvin) şi Ruxandra Gheorghe vor fi amfitrionii celui mai mare festival internaţional de muzică pop din România. 

 
CU BILET. “E lung pămîntul, ba e lat”, spune poetul. Iar Annmari Dancs a străbătut o bună parte din el, cu ocazia celor aproape 2.000 de turnee întreprinse (numărul declarat de ea). Ungaria, Suedia, SUA, Olanda, Slovacia şi alte ţări au fost “acordate” muzical de solista în vîrstă de 27 de ani. Cum de a ajuns tînăra din Sfîntu Gheorghe în finala concursului Cerbul de Aur? Urmînd, pas cu pas, firul de aur al unui vis de adolescentă: “Eram în clasa a IX-a şi, pentru că luasem premiu, părinţii s-au gîndit să-mi facă un cadou special: mi-au luat bilet la Cerbul de Aur. Am fost fascinată de prestaţia artiştilor de acolo. Din acel moment mi-am dorit să fiu şi eu pe scenă şi să cînt”. Ea va interpreta pentru Cerb melodiile “Free me insight” (compozitor Kris Rudi, care o va şi acompania) şi “Burning” (creaţia lui Spigi Boy). Annmari Dancs nu se urcă singură pe scenă, ci cu trupa de dans Teeny Dance And Center.  

Fiind încă marcată de eşecul din anul 2003, Alexandra Ungureanu nu şi-a propus să participe anul acesta la Cerbul de Aur. A convins-o însă Sandy Deac, solistul trupei Desperado, cu piesa sa “Ai să ştii”. Solista va interpreta melodia alături de Tony Poptămaş & Desperado. “Deşi este un stil mai puţin popular la noi, country, eu am încredere că piesa va prinde, pentru că alăturarea noastră este o combinaţie reuşită, inedită.”

Pentru Dragoş Chircu, orice competiţie este binevenită, “fiindcă te face să ceri mai mult de la tine şi nu te lasă să te plafonezi”. Tînărul artist (care în 2006 a plecat cu Mamaia acasă, mă rog, cu trofeul) recunoaşte că nu îi este frică decît de el. Dragoş Chircu se prezintă la Cerb cu piesele “Dreptul meu” (muzică Silviu Păduraru, versuri Connect-R) şi “Breathe easy” (trupa Blue). “Voi cînta pentru marele trofeu!”, spune Chircu. E dreptul lui să se lupte pentru a obţine un “cerbişor”.

 
NEVER SAY NEVER. Provincialii s-au calificat cu: “Oameni” şi “Time”. “Sînt două dintre cele mai de succes piese ale noastre”, spune Ionuţ Ungureanu. “«Time» este o melodie care se scrie o dată la 30 de ani. Asta ca să fiu modest” – a glumit artistul. Sînt concurenţi foarte buni, dar consider că avem şansele noastre, mai ales că fiecare membru al trupei are o experienţă de 10-15 ani în muzică. E totuşi un festival internaţional, cu un juriu internaţional, dacă era un festival românesc n-am fi venit. Însă, este ultima dată cînd mai participăm ca interpreţi. De acum înainte sperăm să fim invitaţi în recital”, spune Ionuţ. Provincialii nu se calificaseră iniţial, dar au ajuns la Cerb prin retragerea concurenţilor din Canada şi Indonezia. Ce spune interpretul despre războiul din culise? “N-au fost declaraţiile mele. Una am spus eu, şi alta au scris analfabeţii muzicali care mi-au pus vorbe în gură. La recitalul de la Callatis nu eram calificaţi încă la Cerb, dar, după ce am cîntat «Time», publicul ne-a aplaudat frenetic. Le-am spus că, dacă ei cred că e o piesă bună, o pot aplauda încă o dată, aşa că ne-au susţinut şi mai mult. Asta dovedeşte că piesa merita să participe”.

 
ŞANSA LOR. Răzvan Crivaci aduce “Too much love will kill you” şi “Reverie”. Aceasta din urmă e o piesă proprie, scoasă de la sertar şi reorchestrată, după cum ne-a declarat artistul. Mai are Cerbul valoare? Crivaci zice: “În principiu are valoare profesională, pentru că e un spirit de competiţie, ţi se pune la dispoziţie o scenă pe care destul de greu se poate ajunge. Este altceva decît un concert la care te duci şi evoluezi. Este un fel de drog de care ai nevoie. Cine a experimentat ştie. E o anumită adrenalină, e atmosferă. Sperăm să ne iasă bine. Deşi vor rămîne doar trei din 30, cred că avem şanse. De altfel, cred că cel mai greu este să te califici. În ceea ce priveşte concurenţa, este greu de apreciat. Una este să asculţi melodiile pe un site, şi altceva este să le auzi live, în concert. De aceea cred că avem şi noi şansa noastră”.

 

Ezitare

“Nu-mi propusesem ca target anul acesta participarea la Cerbul de Aur. Ceea ce m-a făcut să mă îndoiesc a fost eşecul din 2003, din cauza faptului că nu am avut timp să mă pregătesc cum trebuia”
Alexandra Ungureanu

 

Optimism

“Eu sînt mai optimist din fire şi cred că, dacă voi cînta pentru marele trofeu, îl voi şi obţine. Am ales «Dreptul meu» şi «Breef easy», pentru că aceste piese îmi scot în evidenţă calităţile vocale”
Dragoş Chircu

 

Cine va fi îmblînzitorul de cerbi?

Chiar dacă puţin le-a lipsit să reprezinte România la Eurovision, suedezii din trupa Biondo nu au rămas pe-o margine de... cîntec. Ei participă la Cerb, ba, mai mult, sînt admiraţi de mulţi artişti români. Dacă Annmari Dancs îi vede ca un model de profesionalism, Alexandrei Ungureanu i s-au lipit de suflet datorită piesei “Shine”. Competiţia nu se anunţă a fi deloc uşoară: 25 de concurenţi străini îşi măsoară forţele. Veniţi nu doar din Europa, ci şi din China (care va avea doi reprezentanţi în concurs), Cuba şi chiar din îndepărtata Australie. Iată-i pe artiştii străini care speră să apuce măcar o corniţă din Cerbul de Aur: 3Nity (Franţa), Alexa (Moldova), Alexander Prosek (Germania), Alexandra&Constantin (Belarus), Biondo (Suedia), Biu (Cuba), Cheng Luhong (China), Crash! (Norvegia), Deniz (Turcia), En Yang (China), Josefin (Suedia), Krikka Regae (Italia), Lena Grach (Rusia), Maya (Slovenia), Millenium (Moldova), Miodio (San Marino), Nevena (Bulgaria), Nicolas Cantoro (Argentina), Nicole Jane (Marea Britanie), Priscilla (Malta), Sabine Berezina (Letonia), Sarah Reeve (Australia), Olia Tira (Moldova), Tami&Nir (Israel) şi Victoria Linskaya (Rusia). Aşteptăm nu doar o infuzie de talente, ci şi de stiluri unice de interpretare, dată fiind prezenţa atîtor naţionalităţi. Oare cine va deveni îmblînzitorul de... cerbi? Ultima ediţie a Cerbului de Aur a avut loc în 2005.

Festivalul a mai fost întrerupt în 1972, fiind reluat abia după 20 de ani, în 1992.

×
Subiecte în articol: antimonden cerbul cerbul aur cerb