x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden 600 de minute cu "Toate pănzele sus!"

600 de minute cu "Toate pănzele sus!"

de Dana Andronie    |    20 Noi 2007   •   00:00
600 de minute cu "Toate pănzele sus!"

După 30 de ani, "Toate pănzele sus!" a prins viaţă pe suport DVD, sub ingrijirea atentă a TVRMEDIA. Filmul arată impecabil. Această reconstituire a fost făcută cu sufletul...

După 30 de ani, "Toate pănzele sus!" a prins viaţă pe suport DVD, sub ingrijirea atentă a TVRMEDIA. Filmul arată impecabil. Această reconstituire a fost făcută cu sufletul...

Pentru un film lung de aproape 600 de minute, adică peste zece ore, actorii nu au dat probe. Cu un fler excepţional, regizorul Mircea Mureşan a găsit interpreţii ideali pentru fermecătoarele personaje ale scriitorului Radu Tudoran. "Căt am filmat nu ne simţeam actori la lucru, ci un grup de prieteni, cum rar găseşti in viaţă. Ziua pescuiam… Jean Constantin era un pescar nemaipomenit. Cu noi era numai suflet! Nu mai avea carne, oase in trup, ci numai suflet… Cănd s-au terminat filmările, am plecat fiecare la casele noastre, la famiile noastre. Şi, ciudat, mă simţeam inspăimăntător de singur, ca soldatul venit de pe front...", işi aminteşte Sebastian Papaiani.


PE VIU. "Toate pănzele sus" a fost realizat in intregime in Studiourile Buftea. "Ne-a rămas in suflete nostalgia minunatei «croaziere» cu mineralierul «Bocşa», de la Constanţa pănă in Portul Vittoria din Brazilia. Merită toate omagiile noastre intregul echipaj şi minunatul Căpitan Freitag. Ei au «aranjat» astfel traseul incăt să traversăm ziua Mediterana, ca să filmăm Bosforul, să ocolim de aproape Capul Sunion, Malta, Strămtoarea Gibraltar, Canarele... cu o navă de 55.000 TDW, lungă căt două stadioane puse cap la cap. Filmările acestea pe viu, inclusiv de-a latul Atlanticului, au conferit filmului un parfum adevărat de autenticitate", mărturiseşte regizorul. Muzica pentru cele 600 de minute de aventură pe peliculă a fost compusă cu multă inspiraţie de Radu Şerban. "La imprimare, pe platoul de la Buftea, pentru orchestra numeroasă condusă de Sile Dinicu, Radu aşeza pe pupitrul dirijorului orchestraţii laborioase, cu volume de partituri scrise de mănă", povesteşte Mircea Mureşan.

GHID. Prima difuzare a serialului: duminică dimineaţă, ora 10:00, la două săptămăni după cutremurul din 4 martie 1977. "Eram, cu apartamentul dărămat pe jumătate, sinistraţi in refugiu la doamna Irina Petrescu, care ne-a adăpostit un timp, pe mine şi pe Ion Besoiu… Am băut atunci o şampanie... Dar, ce păcat!, transmisia era in alb-negru. Altcineva de la CC PCR n-a fost de acord cu colorul, «adică să se facă o excepţie tocmai cu această emisiune?»", spune regizorul. Acum, la trei decenii după ce s-a strigat prima oară "Toate pănzele sus!", există un DVD care poate fi un ghid pentru generaţiile viitoare. "Să lăsăm adolescenţilor de astăzi bucuria de a visa, de a gusta aventura, de a simţi prietenia şi solidaritatea. Să poată ei străbate, acum, mările cu găndul sau cu fapta…", incheie Papaiani.

Să te plictiseşti de fericire?!

Nereuşind să plece cu corabia sa intr-o călătorie in jurul lumii, scriitorul Radu Tudoran şi-a imaginat o asemenea călătorie la masa de scris. Aşa s-a născut, in 1954, romanul "Toate pănzele sus!". "Fericirea e copleşitoare ca văzduhul… Poţi să explici văzduhul? Cum să explici fericirea? Ea nu are limite şi atunci cu ce s-o compari? Am avut senzaţia că o să ne plictisim de atăta fericire. I-am spus asta lui Ilarion. «Cănd o să pleci de aici, o să plăngi, milogule!», mi-a răspuns el", mărturiseşte Sebastian Papaiani.

Cu Polonicul

"Am cea mai amuzantă amintire cănd l-am bătut, pur şi simplu, pe regizor. Mircea Mureşan făcea un rol de pirat şi eu trebuia să-l altoiesc in film cu un polonic. Ca să se apere de gestul meu foarte «autentic», el şi-a pus un castron sub fes, dar eu tot l-am nimerit."

Jean Constantin

Muncă de marinar

"Am trăit libertatea mării şi a văntului in pănze. Şi acum, după trei decenii, mă mai intreabă căte cineva: «Ce faci, căpitane Lupan?». Am făcut muncă de marinar la modul serios, in decorurile din Portul Tomis găndite şi executate de marele scenograf Marcel Bogos."

Ion Besoiu

Ani Fericiţi

"Am copilărit pe malul mării şi cei doi ani petrecuţi in platou, pe cheiurile Portului Tomis sau pe vasul «Speranţa» m-au făcut să mă simt ca «peştele in apă». Acei doi ani au fost cea mai frumoasă, fericită şi luminoasă perioadă a vieţii mele, indeosebi pentru că am lucrat alături de colegii mei.

Ilarion Ciobanu

Echipaj adevărat

"Ne-am intălnit prima dată la Capşa, convocaţi de Mureşan. Apoi am stat două săptămăni pe o navă adevărată, ca să ne obişnuim cu marea să vedem dacă facem faţă tangajului. Aveam acolo un echipaj adevărat şi un căpitan, in persoana regizorului secund Marin."

Sebastian Papapiani

PATRU DVD-URI. "Toate pănzele sus!" este reconstituit intr-o colecţie de patru DVD-uri. In 1954, scriitorul Radu Tudoran a revenit cu un roman pentru tineri, care s-a dovedit a fi o bombă a farmecului literar, cu explozie intărziată. Regizorul Mircea Mureşan a făcut din roman o poveste cinematografică nemuritoare

dana.andronie@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: antimonden pănzele