x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden A cosit iarba si a muls vaca

A cosit iarba si a muls vaca

21 Apr 2004   •   00:00

Desi a jucat in aproape 20 de productii cinematografice, Manuela Harabor nu poate sa scape de personajul care a consacrat-o. Astfel ca, de 18 ani, este Padureanca.

Referitor la personajul de care nu poate sa scape, Harabor ne-a spus: „Cred ca in perioada respectiva lipsea din peisajul actoricesc si din cel al filmului romanesc un chip ca al meu. Nu mi-a fost greu sa joc acest rol. L-am luat intuitiv".

Cinci zile a umblat desculta

Pentru acest film s-au dat probe trei luni, iar pe listele de asteptare erau peste 30 de actrite. Regizorul filmului, Nicolae Margineanu, crede ca Manuela arata extraordinar, dar nu era formata ca actrita, fiind, pe vremea aceea, prea tanara. „Asta a fost versiunea aleasa: o fata frumoasa, dar nu a fost foarte convingatoare, in scenele de drama. Manuela este o fiinta echilibrata. Ar fi trebuit sa joace cu mult mai multa emotie. Personajul lui Slavici este mai sensibil, mai cald. Dar a fost foarte tenace si ambitioasa". Pentru a intra mai bine in pielea personajului, actrita a fost trimisa la Arad, in satul Zimbru, de unde venea Padureanca lui Slavici. „In acele cinci zile de pregatiri am fost pusa la toate treburile gospodariei, pe care o fata de varsta mea le-ar fi facut si atunci, in 1986, si in 1886, pentru ca practic, acolo, timpul a stat in loc. Am cosit iarba, am muls vaca, am udat curtea, am umblat desculta. Trebuia sa uit de mersul de fata nascuta la oras."

I-a dat una, de i-a sarit basmaua

Actrita isi aduce aminte ca, din cauza unei secvente in care Iorgovan o palmuia pe Simina, a durut-o capul doua zile. „Spre finalul filmului, Serban Ionescu imi dadea doua palme. Era inainte sa moara Iorgovan si imi spunea: «Nu te duce acolo, ca nu e asta pentru tine», iar eu ii spun «Nu pot, trebuie sa ma duc» si imi da doua palme. Operatorul nu a fost multumit de cum a iesit secventa si i-a pus pe cei doi sa repete. „Mi-a dat doua palme de-adevaratelea, dupa care mi-a zburat basmaua din cap. M-a durut gatul doua zile. Pentru ca nu ma asteptam sa fie atat de puternica lovitura, nu m-am incordat indeajuns si m-a luat prin surprindere. Efectiv mi-a dat capul pe spate. Se vede si in film."

24.000 de lei pentru Padureanca

Banii pe care i-a primit Harabor pentru rolul din „Padureanca" nu au fost deloc putini pentru vremea respectiva, chiar daca suma era doar jumatate din ce primea un actor profesionist. „Contractele maxime pentru rolurile principale erau cuprinse intre 40.000 si 45.000 de lei. Mie mi-au dat 24.000 de lei. Au fost primii bani castigati de mine. O parte din ei i-am dat acasa, iar de restul mi-am luat de la Arad primii pantofi cu toc si cateva rochii."

Inainte sa plece din tara, Manuela Harabor traia din banii castigati pentru reclame. A filmat pentru spoturi publicitare la pulovere din angora, la margarina, la produse cosmetice etc. „Salariul de la teatru nu era suficient, dar am avut norocul ca, de fiecare data cand ramaneam fara bani, ma gandeam «Doamne, de ar mai pica ceva, iar in ziua urmatoare se ivea cate o reclama»."

Roxana I. Ancuta


Filme de 80 milioane $

S-a nascut pe 2 aprilie 1968. A absolvit Academia de Teatru si Film. A debutat la 4 ani in „Veronica". A mai jucat in „Veronica se intoarce„ (1974), „Ma-ma" (1976), „Mircea" (1988). Anul trecut a jucat in „Camera ascunsa" si „Fotografii de familie", filme ce vor avea premiera anul acesta. A fost actrita la Teatrul National din Timisoara si la Teatrul de Comedie. In 1995, Manuela si-a cunoscut sotul, Soli Shaltiel, un prosper om de afaceri american, de origine israeliana. L-a intalnit la opt luni dupa ce a facut reclama pentru o fabrica de confectii. „Ne-am casatorit, trei ani am locuit la New York, doi ani la Miami, dupa care a vrut ne-am hotarat sa venim in Romania." Sotia i-a sugerat sotului sa inceapa o afacere aici si iata ca, din 2000, au o companie de productie de film, „Kentauros", care va beneficia si de un studio propriu de film. Primul platou de filmare va fi dat in folosinta la Stefanesti, o comuna amplasata la vreo 10 km de Bucuresti. Intreg complexul va avea la sfarsitul lui 2007 opt platouri, dintre care unul de 5.000 mp. Asociatii celor doi sunt Fred Caruso, Eric Swab, cineasti cunoscuti in lume. Vor produce filme cu bugete de 70-80 de milioane de dolari.

×
Subiecte în articol: antimonden