x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden A invatat romaneste cu mainile

A invatat romaneste cu mainile

08 Apr 2004   •   00:00

A venit in Romania in 1990, pentru un contract de doua saptamani. A ramas 14 ani. Balerina Lusia Smetanina considera acum Romania a doua ei patrie.

Cu toate ca este casatorita cu un cetatean roman si si-a nascut fiul in tara noastra, coregrafa Lusia Smetanina nu are nici acum pasaport romanesc. „Sunt doar rezidenta in Romania, pentru ca daca as fi cerut cetatenie aici, ar fi trebuit sa renunt la cea ucraineana. Familia mea sta la Kiev si nu pot risca sa ma duc acasa cu viza de turist, mai ales acum, ca parintii au probleme de sanatate", ne-a spus, trista, Lusia.

La 21 de ani a parasit definitiv Kievul

Pasaportul ucrainean ii provoaca neplaceri ori de cate ori pleaca in strainatate. „Anul trecut, cand am fost la Riga, la Eurovision, am facut o escala la Praga. Toata echipa a plecat in oras, numai eu am stat in aeroport 12 ore, pentru ca nu aveam viza", isi aduce aminte Smetanina. De formatie balerina clasica, Lusia s-a angajat imediat dupa absolvirea Liceului de Coregrafie din Kiev la teatrul Kievski Music Hall, unde avea ocazia sa danseze de la clasic la modern. „La teatru am stat doar doi ani, pentru ca la 21 de ani voiam sa plec definitiv din Kiev. Aveam un motiv strict personal - destramarea primei mele casnicii, care a durat foarte putin, dar si un motiv profesional. Am avut o oferta foarte buna si ca bani, si ca deschidere, din partea agentiei Lunar Expres din Moscova, sa plec cu un contract in strainatate."

Balerina clasica din cabaret

I se ofereau cam de patru ori mai multi bani decat castiga la teatru si nu a refuzat ocazia de a veni in Romania cu trupa, in 1990. „Trebuia sa stam aici doua saptamani, sa ne facem rodajul, dupa care sa plecam in Occident. Am stat noua luni de zile tot asteptand sa se rezolve cu actele. Intre timp, trupa a inceput sa se destrame. Atunci am hotarat sa reziliez contractul si sa muncesc pe cont propriu", povesteste Smetanina. Statea la Hotelul Ambasador si lucra la Melody: „Pentru mine, balerina clasica, a fost un soc sa fiu nevoita sa dansez in cabaret".

Descoperirea lui Titus Munteanu

Primul contract „independent" a fost o colaborare cu Doru Octavian Dumitru, la primul lui show umoristic, la Sala Polivalenta. Din ’92 a inceput colaborarea cu televiziunea. „Primul care m-a filmat, dar nu m-a descoperit, a fost Florin Calinescu. Al doilea care m-a filmat, dar mi-a si descoperit talentul, a fost Titus Munteanu. Venise sa vada corpul de balet de la Melody, pentru ca avea nevoie de dansatori la prima editie a show-ului «Duelul Vedetelor», cu Gabriel Cotabita si Elena Carstea." Titus Munteanu a incurajat-o sa faca numere de coregrafie pentru spectacole de televiziune. „Mi s-a parut stupid sa dansez in fata publicului prin intermediul camerelor. Dar televiziunea e un microb mic, care te macina incetisor si de care nu mai scapi. Acum prefer platoul de filmare in locul scenei."

Sapte ani i-au trebuit Lusiei pentru a se hotari sa ramana in Romania. Abia dupa ce si-a cumparat o casa aici si s-a mutat impreuna cu Marian, cel care avea sa-i devina sot, a simtit ca e momentul sa se stabileasca la Bucuresti. „Pana atunci stiam ca ma pot intoarce oricand acasa, la Kiev, refugiul meu. Dar casa de aici a devenit un al doilea refugiu, mult mai aproape de mine."

Libera si fericita

S-a casatorit in 2000, insa si-a pastrat numele din prima casnicie, pentru ca era numele sub care o cunostea publicul, dar si pentru ca e mare nebunie cu schimbatul actelor in Ucraina. Dupa un an a aparut „bebe" Vlad. „Pana anul trecut vorbeam cu el in ucraineana, dar era derutat pentru ca ceilalti vorbeau romana. Asa ca acum ii vorbesc si eu in romana, pana mai creste", spune mamica Lusia.

Nu i-a fost usor sa se adapteze in Romania. In primele trei luni de sedere aici, nici nu a vrut sa invete limba locului. „Cand am vazut ca se ingroasa gluma, am zis ca e mai bine sa invat. N-am avut profesor. Am prins cuvintele prin metoda aratatului cu degetul. Mi s-a parut extraordinar de greu sa invat, dar mama a ras in hohote cand m-a auzit vorbind romaneste prima data." Acum se simte de-a noastra. S-a molipsit de felul de a fi al romanilor, prietenosi si primitori. „Consider Romania a doua mea patrie, chit ca nu m-am nascut aici. Ma simt foarte libera si fericita in Romania si, credeti-ma, e mare lucru sa te poti simti asa intr-o tara straina", zambeste Smetanina.
Dana Ciobanu

×
Subiecte în articol: antimonden