x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden A renuntat la fotbal pentru muzica

A renuntat la fotbal pentru muzica

06 Oct 2004   •   00:00

Dragos Tapu este un nume nou in muzica autohtona. Este aroman, locuieste la Constanta si a lasat fotbalul pentru a se ocupa serios de muzica. In memoria bunicului sau, solistul si-a ales ca nume de scena Papu.

ROXANA I. ANCUTA

Daca nu ar fi suferit un accident fatal pentru meseria pe care a practicat-o cu mare pasiune, Dragos Tapu ar fi ajuns poate un nume cunoscut in sportul cu balonul. Destinul i-a fost favorabil si, odata incheiat capitolul fotbal, s-a putut reorienta. Spre muzica. "Am jucat fotbal de la varsta de 7 ani. Ador acest sport. Am evoluat la FC Farul, echipa de tineret si la echipa de seniori in "Cupa Ligii". La un moment dat am avut norocul sa semnez si un contract cu o echipa din Qatar, Al Whakra. Intors acasa la varsta de 20 de ani, m-am accidentat la tibie si peroneu, fapt care a dus la renuntarea practicarii sportului de performanta. In fiecare saptamana, imi fac timp sa mai joc fotbal cu prietenii, doar pentru distractie si sanatate", ne-a povestit Dragos.

PAPU SI TOPALA. Dar cum a ajuns un fotbalist cu spirit intreprinzator sa se ocupe si de muzica... "Pana anul trecut, in iunie, muzica a reprezentat pentru mine un hobby. Din joaca am ajuns in studioul bunilor mei prieteni Adi Stavian si Dorin Topala. I-am rugat sa-mi faca si mie un negativ si sa ne "jucam" putin. Dupa ce au terminat negativul, mi-au spus sa cant. Le-am cerut versuri, iar raspunsul lor a fost: "Nu suntem textieri". In acel moment m-am dus la microfon si am inceput sa cant versurile unei melodii aromane, care mie imi place foarte mult. Dupa ce am tras refrenul, Adi si Dorin au zis: "Ai devenit proiectul Head Music Production"." Initial, Dragos a luat aceasta afirmatie ca pe o gluma, pana cand a remarcat faptul ca era chemat tot mai des la studio pentru noi inregistrari. "Dupa un an mi-au spus din nou: "Maine plecam la casa de discuri", iar raspunsul meu a fost: "Drum bun!". Bineinteles ca nu m-au lasat acasa si a trebuit sa merg cu ei la Bucuresti. Asa am ajuns la Media Services. Sincer, Dan Popi m-a surprins in momentul in care mi-a intins contractul." Asa a devenit Dragos Tapu artist, al carui album intitulat "Armana mea", in traducere "Machidoanca mea", se afla deja pe piata.

DIN FOLCLORUL AROMAN. Materialul muzical cuprinde 12 piese, iar pe TV K-lumea se difuzeaza si primul videoclip al sau, realizat pentru "La valea di Ianina". Fostul fotbalist si-a gasit si un nume de scena: Papu. "Noi, aromanii, punem mare pret pe valorile familiale si ne respectam foarte mult batranii, pentru ca, oricum ar fi ei, au in fata noastra o impresionanta experienta de viata. L-am iubit si l-am respectat foarte mult pe bunicul meu. Am locuit cu el in casa de cand m-am nascut, din 1979, si pana cand s-a stins din viata, in 2000. Mi-am spus "Papu" tocmai pentru ca in limba noastra inseamna bunic", povesteste Dragos. Ceea ce canta Papu este o muzica cu influente din folclorul aroman, cu toate ca ritmul si felul in care isi interpreteaza piesele este putin diferit fata de muzica traditionala: "Toata viata m-am mandrit ca sunt machidon. Am spus-o oricui m-a intrebat. Insa am avut surpriza sa aflu ca nu toata lumea stie ce este un machidon. Sunt regiuni in tara unde nu s-a auzit de noi. Dar cant in limba machidoneasca si versurile fac parte din folclorul nostru. Este adevarat, am modificat putin textele pentru a putea fi cantate in acest stil".

DESPRE IUBIRE. Pe album exista si varianta in romana a piesei "Valea di Ianina", plus alte sase care nu au nici un fel de influente folclorice. In general, Dragos canta despre iubire, fie pentru o persoana de sex opus, fie pentru parinti ori locurile natale. "In aproape toate cantecele mele este prezenta comuniunea omului cu natura." "La valea di Ianina" este legata de un fapt istoric: "La Ianina a avut loc o rascoala. In urma inchiderii scolilor in limba aromana din acea zona, aromanii s-au ridicat la lupta impotriva albanezilor. Piesa vorbeste despre o fata care isi asteapta iubitul sa se intoarca de la lupta, dar acesta nu mai vine pentru ca a fost ucis". Fericit in viata personala, cu perspective mari in cea profesionala, Dragos Tapu are doua mari ambitii: ar vrea sa-i faca pe aromani cat mai cunoscuti si sa conduca un Dodge Viper.

TRADITIE

"Costumul pe care l-am purtat in videoclip este unul traditional si este veritabil. Are 100 de ani. Fundatia "Musata Armana" din Mihail Kogalniceanu m-a ajutat cu acest costum, cu dansatorii si cu obiectele vechi" - Dragos Tapu, fost fotbalist, actual cantaret

FAMILIST SI AFACERIST

In paralel cu proiectul muzical abia lansat pe piata, interpretul spune ca timpul, in cea mai mare parte a sa, il dedica familiei. Este casatorit cu Silvia, din septembrie 2001, si impreuna o au pe micuta Brianna, de un an si 10 luni. Nu exista zi in care sa nu le scoata la plimbare pe cele doua minuni din viata lui, incercand sa le faca toate poftele. "Sunt foarte fericit alaturi de sotia mea, Silvia, si de fetita noastra, Brianna. Ele sunt tot ce am mai scump pe lumea asta si pentru ele traiesc." Papu isi mai incearca si veleitatile de om de afaceri. Pe toata perioada verii trecute si-a deschis un restaurant in statiunea Mamaia, dar de la 1 septembrie l-a inchis, hotarand sa intre in vacanta, o data cu terminarea sezonului de pe Litoral. In locul restaurantului va inaugura in curand o cafenea, pe care o va amenaja dupa bunul sau plac.

FOTO

  • AUTENTIC. In primul lui videoclip, Papu a imbracat un costum vechi de peste 100 de ani

  • DEVOTAMENT. Dragos face totul pentru Silvia, sotia lui, si pentru Brianna, fetita lor
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden muzica dragoş