x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden A scris in chilia unde a stat Rebreanu

A scris in chilia unde a stat Rebreanu

31 Mar 2004   •   00:00

„Am pierdut un ziarist, dar am castigat un scriitor", a spus Sorin Rosca Stanescu referitor la fostul om de presa Cornel Constantin Ciomazga, care a lansat la Muzeul Taranului Roman o carte controversata si tulburatoare.

„Lucrarea" a fost scrisa in conditii deosebite, timp de doi ani. Publicistul Cornel Ciomazga s-a retras din contextul social comunitar pentru a-si crea un mediu proprice.

IZOLARE. Astfel ca, in cei doi ani cat a scris, a stat in chiliile a doua manastiri, una pentru maici si alta pentru calugari. O mama si-a claustrat fiica inchizand-o intr-un grajd, timp 26 de ani. Ciomazga s-a inspirat din aceasta tragica poveste. „Celebrul caz Iohanna, caci despre ea este vorba, a fost prezentat la TVR in 1991. In cartea mea am dus lucrurile de la ea spre un alt caz si dinspre acestea doua inspre problematica noastra. Cred ca fiecare dintre noi avem o problema de claustrare. Suntem mai mult sau mai putin inchisi in propria fiinta, in constructiile profesiilor noastre, in problematicile vremurilor acestora tulburatoare."

COINCIDENTA. Chiar daca nu a aflat decat cu putin inainte de a termina cartea sa, Cornel Ciomazga a fost placut surprins in momentul in care o maicuta i-a dezvaluit faptul ca exact in chilia in care a savarsit el „Lucrarea", Liviu Rebreanu (1885-1944) a scris romanul „Ion". Manastirea de maici Suzana este situata pe firul Teleajenului, la 40 de kilometri de Valenii de Munte. A fost ridicata in 1740 de stareta Suzana Arsicu, originala din Ardeal - Sacele. Romanul „Ion" i-a adus lui Rebreanu consacrarea si premiul Academiei Romăne. Se pare ca lui Ciomazga „Lucrarea" o sa-i aduca o ecranizare.

FILM. „Lucrarea" a starnit interesul unor case de productii care si-au exprimat intentia de a o ecraniza. Castel Film chiar doreste sa faca un film artistic avand ca punct de plecare, cartea lui Cornel Ciomazga. In alta ordine de idei, se pare ca regizori renumiti, printre care si Anthony Minghela, sunt interesati de subiectul ei. Vom trai si vom vedea daca regizorul lui „Cold Mountain" va veni din nou in Romania pentru a ecraniza „Lucrarea" unui fost ziarist.


Roxana I. Ancuta

CV

Cornel Constantin Ciomazga

S-a nascut pe 28 martie 1956. A fost redactor la Zig-Zag (1990), redactor-sef si director de programe la FUN Radio (primul post de radio privat din tara). Intre 1991 si 1996 a ocupat functia de director general si fondator radio Tinerama. In perioada 1992-1996 - membru al Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale. A fost presedintele Asociatiei Jurnalistilor Europeni (filiala Romania) - 1993-2002. Este autorul primului curs de Psihologie Crestin Ortodoxa. Este realizatorul primului format de emisiune talk-show din Romania si primul jurnalist caruia patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Parinte Teoctist, i-a acordat un interviu.


„Sa ma iertati pentru canonul la care v-am supus, acela de a citi cartea."
Cornel Ciomazga

Mana cereasca pentru societate

Despre „Lucrarea", academicianul Constantin Balaceanu Stolnici spune ca e o carte foarte greu de citit, care trebuie subliniata, adnotata, pentru ca dincolo de sensul deschis exista sensul criptic. Cartea este scrisa ca un mit si face parte din acele texte care, asa cum le-au folosit in Antichitate gnosticii nostri, au mai multe sensuri. De asemenea, Stolnici sustine ca „Lucrarea" nu este o predica, si totusi este o predica. Nu-i o carte de teologie, si nu-i nici un roman de aventuri. Nu se poate citi in tramvai, in autobuz sau la serviciu, atunci cand seful lipseste. Academicianul i-a multumit ziaristului Ciomazga pentru cartea pe care a daruit-o societatii romanesti, intr-un moment greu al spiritualitatii sale.


„Nu este un roman si nu poate fi citita in tramvai."
Constantin Balaceanu Stolnici

×
Subiecte în articol: antimonden ciomazga lucrarea