x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Ambasadorul dansului flamenco, la Bucuresti

Ambasadorul dansului flamenco, la Bucuresti

06 Iul 2004   •   00:00

Rosa Olympia Estrella a venit in Romania in noiembrie 2003, dupa ce s-a casatorit cu un roman. A castigat primii bani din flamenco la 15 ani si tot de atunci isi face cunoscut dansul prin spectacole, in intreaga lume.

DANA CIOBANU

O dansatoare de flamenco "de la mama lui" in Romania suna exotic. Dar de ce sa se stabileasca o fiica a Granadei aici, cand atati romani pleaca, pentru o viata mai buna, in Spania? "Dupa casatorie, am hotarat sa locuim aici, pentru ca, intr-un cuplu, femeia se adapteaza mai usor. Nu-mi pare rau: mi-am facut multi prieteni aici", spune Rosa.

OBSESIE. Primii pasi de flamenco i-a facut pe la 8 ani, un lucru normal in Spania, unde au loc foarte multe festivaluri de dans. "Ca majoritatea fetitelor din Andalusia, nu voiam sa dansez de dragul dansului, ci pentru ca fetele poarta acele rochii cu volanase, au parul strans in coc si arata ca niste printese. Nu mi-am propus niciodata sa devin dansatoare, dar mi-a placut atat de mult, ca nu l-am mai putut lasa". Devenise o obsesie. Pasul urmator, studiile de specialitate la Universitate, a venit de la sine. "La 15 ani am inceput practic sa "muncesc". Atunci am castigat primii bani din dans si am inceput sa plec in lume, cu spectacole".

AGRESIVITATE. A dansat si a fost profesoara in Japonia, Statele Unite, Canada si numeroase tari europene. In Romania, nu se simte ca un misionar, ci mai degraba ca un ambasador al dansului spaniol. "Flamenco e produsul fuziunii mai multor culturi care au trecut peste Andalusia: 500 de ani de stapanire araba, o comunitate evreiasca puternica si multi tigani, care au adus acele ritmuri si masuri indiene. Flamenco nu e o muzica traditionala, ci o expresie a frustrarilor si a furiei oamenilor. A aparut intai sub forma de muzica pentru ca apoi sa se dezvolte si dansul - individual, feminin si foarte agresiv". Atitudinile pe care femeile nu le pot afisa de obicei in societate - sa fie extrem de seducatoare, extrem de furioase sau foarte mandre - pot fi exprimate prin dans.

In Romania, este profesoara, artista si coregrafa pentru companii de dans. Studentii sai de aici au varste cuprinse intre 15 si 60 de ani si sunt atat oameni din lumea artei, cat si indivizi obisnuiti, care invata din placere. Flamenco nu e un dans pentru oameni grabiti si nerabdatori. "Le spun studentilor care ma intreaba daca pot sa-i invat flamenco in doua saptamani ca nici sarmale bune nu invata sa faca in doua saptamani".

SHOW

Flamenco, vechi de 300 de ani, este una dintre ultimele forme de dans care foloseste muzica live. In luna aprilie a acestui an, Rosa Olympia Estrella a adus dansul din Andalusia pe scena Teatrului "Bulandra" prin intermediul spectacolului "Mujeres del Quijote" (Femeile lui Quijote), pe muzica de epoca interpretata de Imago Mundi, si muzica flamenco, cantata de Juan Antonio Gomez Agarrado si Juan Luis Vega García. Invitati speciali la spectacol au fost Ovidiu Lipan "Tandarica" (tobe) si Marius Mihalache (tambal). Jucat cu sala plina, spectacolul nu a mai fost repetat, din motive financiare.
×
Subiecte în articol: antimonden flamenco