x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden ARTA DE A TE VINDE - Artişti-brand de trupe-marcă

ARTA DE A TE VINDE - Artişti-brand de trupe-marcă

de Dana Dorian    |    07 Oct 2008   •   00:00
ARTA DE A TE VINDE - Artişti-brand de trupe-marcă

E un proces dureros transformarea din cântăreţ, în artist-brand. Un fel de marcă înregistrată purtând numele din buletin.



E un proces dureros transformarea din cântăreţ, în artist-brand. Un fel de marcă înregistrată purtând numele din buletin.

Nu e suficient să cânţi şi, din păcate, s-a demonstrat, nu e suficient nici măcar să cânţi bine. Mai trebuie ceva. Unii numesc asta priză la public, alţii forţă de expresie scenică. Unii spun că trebuie doar să ştii să te vinzi. Alţii, că succesul, mai presus de voce, ţine de comunicarea cu publicul. De naturaleţe sau, din contră, de promovare, de imagine, de anturajul în care te afişezi... Părerile sunt multe şi contradictorii.

Cert este că există artişti care, mai presus de voce, de talent sau zonă de relaţii profesionale, ajung artişti-brand. Cum ar fi, spre exemplu...

DAN BITTMAN

Vă imaginaţi trupa Holograf cu altă "faţă"? Să presupunem că, mâine, peste Dan Bittman dă patima olăritului şi renunţă la proiectul pe care l-a susţinut o viaţă. Sau poate suferă o lobotomie şi anunţă că vrea să-şi facă un proiect solo. Pardon, o carieră solo.... Vă imaginaţi trupa Holograf cu Doru de la Parlament, ca solist? Şi, cu toate că Doru nu cântă deloc rău, parcă nu mi se aşează în auz "Să nu-mi iei niciodată dragostea" cu vocea altuia. Membrii trupei Holograf nu mai sunt de mult doar instrumentişti, fiecare dintre ei având proiecte separate, radio-TV. Însă imaginea trupei nu ar suferi foarte tare dacă lui Mugurel Vrabete i s-ar pune pata să se stabilească în Peru. Dar Dan Bittman, oricum s-ar mai numi el, Dănuţ SRL sau Balşoi Dan SA, este şi va rămâne Holograf.

MARIAN IONESCU
Unul din exemplele în care un instrumentist este mai cunoscut decât solistul. În 17 ani de existenţă, Direcţia 5 a prestat cu patru solişti, asta dacă n-o punem la socoteală şi pe Loredana, cu care Direcţia 5 a cântat alături ceva vreme: Dragoş Bădoi, schimbat cu Toni Şericărescu, schimbat cu Gabriel Nicolau, schimbat cu Cristi Enache (1998). Care, la rândul lui, poate fi schimbat şi cu Ovidiu Komornik, că nimic din numele sonor al Direcţiei 5 nu se va clinti. Şi asta, pentru că trupa nu este reprezentată de solist, ci de făcătorul ei, Marian Ionescu. Acelaşi Marian Ionescu, imaginea, holteiul, râvnitul etc., care monopolizează interesul presei şi despre care abia dacă se ştie că a fost, odată, basist la Timpuri Noi.

CRISTI MINCULESCU
S-a alăturat trupei Iris în 1980, la trei ani de la înfiinţarea acesteia. După aproape trei decenii de succese, numărând zeci de hituri, nici că mai faci vreo diferenţă între om şi muzica pe care o cântă. Este cel mai longeviv exemplu de artist rock, care a activat într-o singură formulă, vreme de 28 de ani. Se încumetă careva să-i urmeze lui Cristi Minculescu? Fără Cristi, peste Iris va cădea cortina.

DAN TEODORESCU = TAXI
Definitiv şi irevocabil. Căci cine poate graseia mai bine decât el "Mi-e dorrr şi doarrre","Prrrea sus" şi "Crrriogenia salvează Rrrromânia"?

KEMPES

Cu toate că a părăsit trupa Cargo de mai bine de 5 ani, Ovidiu Ioncu, zis Kempes, rămâne legat, în memoria publicului, posibil pentru totdeauna, de numele Cargo. Iar când spui Cargo, îţi vin în minte, înainte de orice, vocea şi chipul lui Kempes. Nici Leo Iorga, nici Mircea Nedelcu, nici măcar Adrian Igrişan (Baciul), solist din 2003 al trupei Cargo, nu s-au identificat cu brandul trupei. Adrian Igrişan, cu toate că beneficiază de o voce bestială şi activează ca instrumentist şi vocalist încă din 1995 în aceeaşi trupă, nu a fost încă adoptat "cu normă întreagă", de toţi fanii Cargo. Deşi, prin interpretarea şi impactul piesei "Dacă ploaia s-ar opri" a demonstrat că merită.

BODO
Cu socru sau fără, cu 130 de kile sau doar filiform, Bodo, care figurează la evidenţa populaţiei cu numele de Bogdan Marin, este artistul-brand pe vocea şi chipul căruia se află ştanţat Proconsul. Fost solist al trupelor Asterisc, Sens şi Take Five, Bodo şi-a găsit locul şi rostul în Proconsul, în 1999. Situaţie care l-a "costat" şase albume şi-un maxisingle. Trupa este relativ proaspăt apărută, având doar 9 anişori.

Partea proastă (sau bună, depinde de la care capăt priveşti) este că piesele au fost scrise special pentru timbrul, ambitusul şi forţa de exprimare artistică a lui Bodo. Aşa că, deşi mulţi tineri îşi testează forţele cântând piesele trupei Proconsul, practic nici unul nu reuşeşte să atingă performanţe interpretative. Este tentantă ideea de a-l auzi pe Mihai Trăistariu ciripind piesa "Cerul", spre exemplu, însă, în mod cert, ar fi doar o adaptare, un remix care n-ar avea nici o legătură cu Proconsul. Şi asta, pentru că Bodo este, practic, Proconsul.

TUDOR CHIRILĂ

La început a fost Vama Veche (1996). Nu-i ştiai, cu nume şi prenume, pe toţi componenţii trupei, dar îl ştiai, cu certitudine, pe Tudor Chirilă. Apoi, în 2007, a apărut trupa Vama. Nici acum nu poţi întocmi o listă, din memorie, în ordine alfabetică, a numelor tuturor instrumentiştilor. Dar îl ştii, cu certitudine, pe Tudor Chirilă. Ce mai poate urma? Şi în cazul scindării lui de sine, putem avea trupa "Tudor", urmată de trupa "Chirilă", şi tot nu te interesează expres numele instrumentiştilor. Din păcate pentru ei, oricare ar fi ei, Tudor Chirilă este un artist-brand. Al lui însuşi.

×
Subiecte în articol: antimonden trupa trupei