x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cele mai devastatoare divorțuri din istoria muzicii

Cele mai devastatoare divorțuri din istoria muzicii

de Anastasia Paul    |    04 Mar 2024   •   22:15
Cele mai devastatoare divorțuri din istoria muzicii
Sursa foto: Hepta

Relațiile romantice și despărțirile reprezintă unele dintre cele mai bogate surse de inspirație și pasiune în muzică.

Grupuri precum ABBA și Fleetwood Mac au fost ambele alimentate, și în cele din urmă distruse, de relațiile romantice interne care le-au inspirat unele dintre cele mai mari lucrări. Deși unele cupluri, precumJack și Meg White, și-au putut menține parteneriatele creative, în pofida încheierii relației lor romantice, multe duouri îndrăgite, ca Sonny și Cher, nu au reușit să depășească sentimentele rănite și s-au despărțit, lăsând fanilor doar discografiile lor.

Tammy Wynette și George Jones

Legendele muzicii country Tammy Wynette și George Jones s-au întâlnit pentru prima dată în timpul turneelor, la sfârșitul anilor 1960. Al doilea soț al lui Wynette, Don Chapel, a fost prieten cu Jones de când înregistrase o melodie scrisă de Chapel, numită „When The Grass Grows Over Me”, în 1968.

Luptele maritale de lungă durată ale lui Chapel și Wynette au ajuns la un punct culminant când Wynette și Jones s-au confruntat cu Chapel în timpul unor certuri și și-au mărturisit sentimentele unul pentru celălalt, părăsind casa lui Chapel, cu cei trei copii ai lui Wynette și Chapel. Vedetele country au zburat apoi în Mexic pentru a-i asigura lui Wnyette un divorț – deși căsătoria a fost anulată ulterior din cauza timpului scurt în care s-a căsătorit cu Chapel, după divorțul ei de primul ei soț, Euple Byrd.

Relația dintre Jones și Wynette a fost afectată de consumul excesiv de alcool al lui Jones, devenind mai târziu principalul catalizator al eventualului divorț al cuplului, în 1975. După despărțire, Wynette a spus că „George este unul dintre acei oameni care nu pot tolera fericirea. Dacă totul este în regulă, există ceva în el care îl face să vrea să-l distrugă.”

Anni-Frid Lyngstad și Benny Andersson

Anni-Frid Lyngstad și Benny Andersson s-au întâlnit în 1969, în timp ce concurau la Melodifestivalen, o competiție muzicală suedeză care stabilea reprezentarea țării la Concursul anual Eurovision. Cei doi s-au mutat împreună în 1971, în perioada în care au format supergrupul pop ABBA împreună cu prietenii lor Björn Ulvaeus și soția sa, Agnetha Fältskog.

Lyngstad și Andersson s-au căsătorit în cele din urmă, la apogeul formației ABBA, în 1978, dar succesul uriaș al trupei și atenția publicului au afectat foarte mult ambele cupluri din grup, ducând la divorțul ambelor perechi. Ulvaeus și Fältskog au încheiat oficial lucrurile în 1980, iar Lyngstad și Andersson și-au dizolvat căsătoria în anul următor. Divorțurile au dus la desființarea grupului, în 1982, înainte de a se reuni, în cele din urmă, pentru cel mai bine vândut album de revenire - Voyage, în 2021.

John și Michelle Phillips

Alături de Cass Elliot și Dennis Doherty, cuplul căsătorit John și Michelle Phillips formau grupul folk din anii 1960 The Mamas & the Papas. Folosind aranjamente vocale organizate de John, grupul a devenit unul dintre cele mai bine vândute trupe muzicale din anii 1960, vânzând aproape 40 de milioane de discuri în întreaga lume.

După ce s-a dezvăluit că Michelle avea relații extraconjugale, atât cu colegul de trupă Dennis Doherty, cât și cu Gene Clark de la Byrds, John a concediat-o pe Michelle din grup, în iunie 1966. Michelle a fost înlocuită cu cântăreața Jill Gibson până când a revenit în grup, în august 1966.

După ani de tulburări interne, grupul s-a desființat oficial la începutul anului 1969, iar John și Michelle au obținut un divorțul în luna mai. După dizolvarea grupului, Elliot, Doherty și John au avut cariere solo cu diferite grade de succes, în timp ce Michelle a devenit actor, cu apariții în spectacole precum Star Trek: The Next Generation și Knots Landing.

Meg și Jack White

În septembrie 1998, Jack și Meg White s-au căsătorit în Detroit ,după ani de întâlniri cu Jack Gillis, luând numele de familie al lui Meg pentru a deveni Jack White. La scurt timp după ce s-au căsătorit, cuplul a început grupul rock The White Stripes, prezentându-se inițial ca un duo frate-soră.

La scurt timp după ce White Stripes și-au lansat albumul de debut, Jack și Meg au divorțat, în martie 2000. În ciuda despărțirii, duo-ul a continuat să compună muzică împreună, lansând 6 albume, înainte de a se desființa oficial, în 2011.

Jack a  avut o carieră solo și a cântat cu alte câteva grupuri în anii de la sfârșitul White Stripes, Meg s-a retras în mare parte din ochii publicului și se pare că a părăsit complet industria muzicală. În pofida despărțirii, când abilitățile de tobe ale lui Meg au fost puse sub semnul întrebării, atât Jack, cât și fosta sa soție Karen Elson au venit rapid în apărarea lui Meg.

Kim Gordon și Thurston Moore

La scurt timp după ce s-a mutat în New York City, în 1980, cântăreața Kim Gordon l-a întâlnit pe chitaristul Thurston Moore. Perechea a început să cânte împreună pe scena underground din New York și Red Milk, înainte de a ajunge la Sonic Youth. După ce și-a cultivat un public devotat de-a lungul anilor ’80, Sonic Youth a crescut vertiginos până la un succes masiv, după lansarea celui de-al șaselea album de studio, Goo, în 1990. Grupul inovator de noise rock a lansat 15 albume de studio și 7 piese, înainte de a se despărți în 2011, după ce Gordon și Moore au anunțat că au avut o căsătorie după aproape 30 de ani împreună.

Ike și Tina Turner

Ike Turner a cunoscut-o pe Anna Mae Bullock — viitoarea Tina Turner — în 1956, la un club de noapte din East St. Louis, Illinois. La scurt timp după aceea, Tina a început să se întâlnească cu Raymond Hill, saxofonistul din trupa lui Ike, deși a rămas prietenă apropiată cu Ike, înainte ca relația lor să devină romantică în 1960.

După nașterea fiului lor Ronnie, în 1960, perechea s-a căsătorit la Tijuana în 1962, în ciuda faptului că Ike era încă căsătorit legal cu fosta sa soție Alice Bell. În urma unei altercații fizice din 1976, Tina a cerut divorțul de Ike, declarând că a fost abuziv atât fizic, cât și emoțional de-a lungul căsniciei lor, ceea ce Ike a recunoscut mai târziu.

Ike s-a căsătorit de încă trei ori după despărțirea sa de Tina (cu un total de 14 căsătorii de-a lungul vieții) înainte de a muri în urma unei supradoze de cocaină, în 2007. Mai târziu, Tina a început o relație cu directorul muzical german Erwin Bach, la sfârșitul anilor 1980. Cuplul s-a căsătorit în Elveția, în iulie 2013, și au rămas împreună până la moartea Tinei, în 2023.

Debbie Reynolds și Eddie Fisher

Starul Singin’ in the Rain, Debbie Reynolds, s-a căsătorit cu cântărețul Eddie Fisher în 1955, după ce l-a întâlnit pe Fisher în străinătate, în timp ce cântau pentru trupele americane în războiul din Coreea. Împreună, cuplul a avut doi copii, actorul Carrie Fisher și regizorul Todd Fisher.

Reynolds și Eddie au divorțat în 1959, când s-a dezvăluit că a avut o aventură extraconjugală cu prietena lui Reynolds, Elizabeth Taylor.

În urma aventurii dintre Taylor și co-starul din Cleopatra, Richard Burton, Fisher și Taylor au divorțat după doar doi ani împreună. Ulterior, Taylor și Reynolds s-au împăcat, jucând împreună în filmul pentru televiziune These Old Broads.

Sonny și Cher

Sonny Bono și Cher, un duo pop aparent de neoprit, s-au întâlnit într-o cafenea din Los Angeles, în toamna anului 1962. Deși inițial nu simțiseră nicio atracție romantică unul față de celălalt, relația celor doi a evoluat și s-au „căsătorit” într-o ceremonie neoficială, în 1964. Abia după ce s-a născut singurul copil al cuplului, Chaz Bono, perechea s-a căsătorit legal.

După ce duo-ul muzical a înfruntat dificultăți în carieră, de la mijlocul până la sfârșitul anilor 1960, au făcut saltul la televiziune și au debutat The Sonny and Cher Comedy Hour, în 1971. Până la treilea sezon al emisiunii, relația cuplului la început să se destrame, iar Cher a cerut divorțul de Bono, acuzându-l pe Bono că și-a reținut partea din câștigurile perechii.

Divorțul cuplului a fost finalizat în 1975, deși aceștia au rămas prieteni și s-au reunit pentru o apariție la televizor în 1976, notează msn.com.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: divort muzica