x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Chilian, artilerie grea - Scump pentru nepretuit

Chilian, artilerie grea - Scump pentru nepretuit

de Dana Andronie    |    12 Dec 2006   •   00:00
Chilian, artilerie grea - Scump pentru nepretuit

Cine are ochi sa vada! "Cine sapa groapa altuia departe ajunge!" Varianta imbunatatita a binecunoscutului proverb "cine sapa groapa altuia cade singur in ea" reprezinta starea natiunii pe care Florin Chilian a transpus-o in "10 Porunci" muzicale.

Cine are ochi sa vada! "Cine sapa groapa altuia departe ajunge!" Varianta imbunatatita a binecunoscutului proverb "cine sapa groapa altuia cade singur in ea" reprezinta starea natiunii pe care Florin Chilian a transpus-o in "10 Porunci" muzicale.

Nu s-a ploconit si nici nu s-a inchinat la idoli de lut si totusi a reusit sa faca un videoclip cum nu s-a mai pomenit pe la noi. Dupa cat o sa se vada in premiera, maine seara la Nasu’ de la B1 TV, o asemenea productie muzicala nu mai exista in Europa. "O lacrima cade pe pian. Din aceasta lacrima, care semnifica incercarile oamenilor de a-si gasi iubirea, trecem pe langa tentatia marului si nu poti sa faci abstractie de sarpe si de fluturele-efemerida...", da cateva explicatii Florin Chilian, producatorul executiv (ca doar el a dat banul: 25.000 de euro).

INTAMPLARI… Piesa care beneficiaza de o poveste (video) se numeste "Zece" si este ilustrarea artistica a unui… rebus. Fiecare vers reprezinta o definitie. Fiecare definitie poate fi decriptata intr-un milion de variante: "Zece intamplari ciudate si-o minune/ te-au adus in casa, zece/ zece pictori se tot mira cat esti de frumoasa/ zece zile trec absurde, nu stiu, nu stiu cum, nu stiu pe unde, nu stiu/ zece vieti de-as sta cu tine/ tot ar fi putine/ doua stele paralele/ stele, lacrimi innodate si/ lumina de la ele/ pentru tine toate/ patru printi cu trei castele/ ape, lanturi fermecate si/ tot cerul peste ele/ pentru tine, toate/ sapte zane, toate bune/ licurici… sperante-n noapte si/ piticii din poveste/ pentru tine, toate/ noua magi in faptul serii/ o potcoava sus, departe, si/ comorile din suflet/ pentru tine, toate". Videoclipul este "imbracat" cu simboluri, imagini spectaculoase, cu o grafica incredibila, ca accesoriu de baza. Echipa: producator Sorin Boncea, scenariu si regia: Olga Avramov, animatie 3D si efecte speciale: Nicolae Carpenisan si Simona Buzatu, imagini filmate: Adrian Silisteanu.

Concluzii si invatatura: Chilian a reusit. Cu toata aparenta lui aroganta (de fapt, panica in fata imposturii si arogantei altora, ceea ce il face, uneori, sa mai greseasca), rebelul a devenit "vandabil" fara compromisuri. Ceea ce inseamna ca "marfa" lui muzicala are orizont de asteptare. Chilian si-a vazut de muzica lui, in timp ce altii isi lustruiau imaginea (ambalajul). Vocea i s-a facut auzita in vacarmul manelelor si al altor zgomote si, iata, a fortat aparitia unui costum pe masura. Iar costumul de ceremonie al muzicii sale este acest videoclip costisitor si adecvat in acelasi timp: un videoclip scump pentru o muzica nepretuita. Cine are urechi de auzit sa auda!
ZECE PENTRU ZECE
"Zece intamplari ciudate si-o minune/ te-au adus in casa, zece/ zece pictori se tot mira cat esti de frumoasa/ zece zile trec absurde, nu stiu, nu stiu cum nu stiu pe unde, nu stiu"
  • Florin Chilian, interpret
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden ştiu chilian