x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cineastii, pagubiti cu 10 milioane de $

Cineastii, pagubiti cu 10 milioane de $

21 Mai 2004   •   00:00

Recent, Comisia de cultura din Camera Deputatilor a revizuit masiv Legea drepturilor de autor si a drepturilor conexe nr. 8 din 1996, dupa ce textul trecuse aproape fara modificari de Senat.

DANA CIOBANU

Conform datelor furnizate de Consiliul National al Audio Vizualului, in Romania sunt inregistrate mai mult de 600 de societati de cablu. Printre cele mai cunoscute se numara Astral Tv, RCS si CVR. Din pacate, foarte putini cablisti au inceput sa plateasca drepturile de autor pentru filmele difuzate, la sapte ani de la intrarea in vigoare a legii. Lege care a suferit schimbari in favoarea societatilor de cablu. Culmea ironiei! De acum inainte acestea vor plati 2%, in loc de 6,2%. „Am considerat ca opera de arta este refolosita de cablisti, care platesc mai intai cand o preiau de la televiziuni. Nu trebuia sa exageram, de aceea am stabilit un procent rezonabil, de 2%. De precizat ca in Europa, un procent rezonabil se ridica la 11% (in tarile baltice).

„Cablistii sunt puternici financiar"

Societatea pentru Drepturi de autor Cinematografie- Audiovizual DACIN-SARA este de alta parere. Membrii acesteia au redactat „Manifestul cineastilor", in care sustin ca decizia Comisiei de cultura din Camera Deputatilor vadeste favorizarea cablistilor, in detrimentul autorilor, producatorilor si artistilor-interpreti.

Regizorul Mircea Muresan, care este si presedintele DACIN-SARA declara: „Legea drepturilor de autor a intrat in vigoare in 1996. DACIN-SARA a incasat primii bani de la cablisti in baza acestei legi abia in aprilie-mai 2003, in urma unor contracte incheiate direct cu operatorii. S-a tras de timp la nesfarsit pentru a nu fi platite drepturile cuvenite autorilor din audio-vizual, insa cablistii sunt puternici financiar si extrem de influenti. Ceea ce stim astazi este ca de la aparitia legii si pana la aparitia HG au trecut 7 ani, in tot acest timp nu s-au platit drepturi de autor".

Proteste in zadar

Hotararea de Guvern 144/2003, emisa pe baza de negocieri, privind aplicarea Legii 8 din ’96 prevedea un procent de 6,2 % pentru drepturile de autor si drepturile conexe platibile de cei care retransmit prin cablu opere audio-vizuale. Acest procent se impartea in: 3% - drepturi de autor; 1,2% - compozitori si 2% - drepturi conexe. Prin hotararea Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, procentul total se reduce la 2%, din care 1,5% - drepturi de autor si 0,5% - drepturi conexe. „Multe organizatii internationale omonime i-au trimis scrisori de protest lui Malaimare, iar acesta nici nu le-a bagat in seama. Banuiesc ca Malaimare si cei din Comisia de cultura a Camerei sunt unsi de cablisti. Dupa Camera Deputatilor, cablistul ar trebui sa ne plateasca 3.000 de lei dintr-un abonament mediu lunar de 150.000 de lei, bani care se impart intre zeci de oameni. Mai plastic, toti cei care participa la realizarea unui film trag cate un fum dintr-un chistoc de tigara", protesteaza Mircea Muresan.

Malaimare crede ca a pus ordine in lege

Presedintele DACIN-SARA estimeaza ca, prin neplata acestor drepturi timp de cinci ani de zile, pierderile regizorilor, scenaristilor, producatorilor, creatorilor de grafica de animatie din Romania si din lume (ale caror opere au fost retransmise prin cablu in Romania) se ridica la 10.000.000 de dolari. Ce se va intampla, nu se stie inca. Datorita modificarilor aduse de Camera Deputatilor, proiectul va fi rediscutat, prin mediere intre cele doua camere ale Parlamentului. „Nu poate ramane decat asa cum am decis noi, pentru ca noi am pus ordine in lege", este convins Mihai Malaimare, presedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor.

Manifestul oamenilor de film

Mircea Muresan ne-a inmanat plangerea cineastilor. Iata cele mai importante pasaje. „Comisia anuleaza practic negocierile, tergiversate deliberat cu anii, incheiate in cele din urma de comun acord intre parti, stipulate prin Hotarari de Guvern, in vigoare, propunand prevederi contrare principiilor economiei libere, prin fixarea unor remuneratii exprimate in procente maximale de 2% din cuantumul abonamentului, pentru drepturile de autor si conexe. Adica pana la 3.000 de lei din valoarea abonamentului mediu de 150.000 de lei, impartiti la scriitori, compozitori, cineasti, artisti plastici, actori, interpreti, producatori de film si fonograme, romani si straini, pentru operele audio-vizuale preluate prin satelit de la posturi romanesti si straine si retransmise prin cablu, timp de o luna. (...) Niciodata in istoria Romaniei creatorii si artistii nu au fost mai jigniti si mai umiliti: sa ajunga la pomana magnatilor din industria de cablu ".
×