x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Comedia, la a doua tinereţe

Comedia, la a doua tinereţe

de Dana Andronie    |    01 Noi 2009   •   00:00
Comedia, la a doua tinereţe
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Din 23 octombrie, cu sprijinul CNC, umorul "made in Geo Saizescu" a fost în turneu prin şase oraşe de pe Bătrânul Continent. Astăzi urmează capitala Austriei - Viena. Cornel Diaconu a conceput un spectacol interactiv cu inepuizabilul regizor, scenarist, actor, profesor, decan fondator al Facultăţii de Teatru şi Film Hyperion - Geo Saizescu, cu Eusebiu Ştefănescu, Elena Şipoteanu şi Tatiana Hogea.



Cele şase spectacole de la Nürnberg, Stuttgart, Karlsrue, Bruxelles, Mannheim şi Graz au demonstrat că filmele româneşti, indiferent de anul realizării, pot trăi a doua tinereţe. Turneul "Astă seară ne distrăm în familie" nu a fost doar pentru românii din diaspora, ci şi pentru cetăţenii europeni din Germania, Belgia şi Austria.
5337-105554-pliantfataa.jpg
"Dincolo de lupta între generaţii, trebuie să preţuim valorile şi atunci când mai sunt printre noi - spune Cornel Diaconu. Paradoxal, pe măsură ce trece timpul, filmele româneşti de comedie trăiesc a doua tinereţe. În topul audienţelor la redifuzările tv se detaşează creaţia maestrului Geo Saizescu. În cele 15 filme ale sale regăsim cei mai importanţi actori de comedie ai ultimelor decenii. Am vrut să-i invităm pe românii din diaspora şi pe austrieci, nemţi şi belgieni să ne distrăm în familie, la un spectacol modern, interactiv, care a îmbinat secvenţe antologice din «Doi vecini», «Un surâs în plină vară», «Balul de sâmbătă seara», «Păcală», «Astă seară dansăm în familie», «Eu, tu şi Ovidiu», «Grăbeşte-te încet», «Secretul lui Bachus», «Secretul lui Nemesis», «Harababura», «Păcală se întoarce»".

"Astă seară ne distrăm în familie" a fost pentru cei din Nürnberg, Stuttgart, Karlsrue, Bruxelles, Mannheim şi Graz o (re)întâlnire cu mari actori de comedie: Gheorghe Dinică, Sebastian Papaiani, Marin Moraru, Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Ileana Stana Ionescu, Mircea Diaconu, Tamara Buciuceanu Botez, Draga Olteanu Matei, Florin Piersic, Jean Constantin, Horaţiu Mălăele, Dem Rădulescu, Octavian Cotescu etc.

Astăzi, începând cu ora 16:00, Geo Saizescu şi restul echipei susţin ultimul spectacol din cadrul turneului "Asta seară ne distrăm în familie". Această formulă inedită de promovare a valorilor filmului românesc printr-un spectacol multimedia a avut efectul scontat de regizorul său - Cornel Diaconu. Toate reprezentaţiile (până la ultima) s-au lăsat cu multe aplauze şi laude. "E bine că te laudă, dar nu-i rău nici când te-njură... inteligent - mărturisea, în «Amintirile unui bătrân lup de cinema», Geo Saizescu că ar fi învăţat de la Tudor Arghezi. Înseamnă că nu le eşti indiferent. Dar dacă simţi că nu sunt de bună credinţă, nu te lăsa: bate-te cu ei!". Şi nu s-a lăsat! S-a bătut, iar roadele le culege şi astăzi, după multe vieţi trăite în lumea cinematografiei!

"Am conceput un spectacol interactiv, în care secvenţe memorabile din filmele lui Geo Saizescu interpretate de stelele comediei cinematografice româneşti au fost prezentate de însuşi maestrul şi de Eusebiu Ştefănescu - în calitate de showman. Spectacolul este de cinema, muzică şi umor irezistibil. Elena Şipoteanu şi Tatiana Hogea, viitoare actriţă made in Hyperion University, au susţinut partiturile muzicale."

Cornel Diaconu - regizor


×
Subiecte în articol: antimonden