În 1998, Dana International câştiga Eurovisionul ca interpret. În 2008 îşi încearcă norocul de compozitor.
După zece ani - Diva transsexuală a Israelului, din nou la Eurovision
În 1998, Dana International câştiga Eurovisionul ca
interpret. În 2008 îşi încearcă norocul de compozitor.
Din 450 de piese înscrise, organizatorii selecţiei naţionale israeliene Eurovision 2008 au ales cinci melodii pentru interpretul Boaz Mauda, reprezentantul ţării la finala de la Belgrad. Până aici, nimic senzaţional. Surpriza pe care au avut-o israelienii a fost să o descopere pe “Diva” Dana International printre compozitorii finalişti. Dacă va fi şi câştigătoare se va afla la 26 februarie, atunci când vor fi anunţate rezultatele selecţiei. Aşteptarea naşte speculaţii din cele mai diverse, de aceea a apărut şi varianta că Dana International se va alătura interpretului Boaz Mauda pentru a cânta în duet piesa “Ke’ilo Kan” (As If Here).
PĂPUŞA EUROPEI. Este evident că fosta câştigătoare a Eurovisionului ţine aproape de concursul care a făcut-o celebră în urmă cu zece ani. În 2005, la cea de-a 50-a ediţie Eurovision, Dana International s-a numărat printre starurile invitate să prezinte şi să cânte pe scena din Copenhaga. Piesa care i-a adus laurii în 1998, “Diva”, a fost inclusă în lista celor mai bune 14 melodii câştigătoare ale concursului, din toate timpurile. După victoria cu “Diva”, artista atât de blamată în ţara de origine a făcut turul Bătrânului Continent, devenind un fel de “păpuşă a Europei”. În toate ţările pe care le-a vizitat, Dana International şi-a promovat nu doar piesa, ci şi povestea vieţii sale, rezumată de fani într-o singură frază: “Băiatul care a crescut pentru a deveni una dintre cele mai talentate şi controversate femei ale lumii”.
Acel băiat se numea Yaron şi era primul născut al familiei Cohen, în 1972. Atracţia faţă de muzică creştea o dată cu vârsta şi tânărul şi-a dat seama înainte de absolvirea liceului că vrea să devină femeie. DJ-ul şi producătorul israelian Ofer Nissim i-a oferit un rol într-un show travesti. Yaron şi-a cucerit pe loc publicul, imitând-o la perfecţie pe Ofra Haza. A început să facă primele înregistrări şi, în timp ce publicul încerca să afle cine e senzaţionala cântăreaţă, Yaron zbura la Londra pentru a-şi face operaţie de schimbare de sex. S-a întors acasă cu identitatea Sharon Cohen şi numele de scenă Dana International. Faima şi discurile de aur şi de platină au început să apară cu adevărat din 1993. Inevitabil, sexul “corectat” cu bisturiu şi hormoni i-a atras blamul autorităţilor din ţările atinse de “microbul” muzicii lui Sharon. În ciuda interdicţiei de comercializare şi difuzare a discurilor Dana International, milioane de copii piratate se vindeau în vecinătatea Israelului. Multipremiată, situată printre cei mai populari cântăreţi, este admirată pentru felul în care arată (ca femeie!), pentru vocea deosebită. Mai mult decât o cântăreaţă, Dana International a devenit un simbol al libertăţii.
Un străbunic român şi o “politică” înţeleaptă
Dana International a vizitat România în 2004. Ocazia era una legată, fireşte, de Eurovision, dar era şi curioasă să vadă ţara din care se trage unul din străbunicii săi. Invitată să cânte în spectacolul selecţiei naţionale de atunci, artista şi-a găsit timp să stea de vorbă şi cu presa. “Trebuie să arăţi bine, să te mişti bine, să fii bine îmbrăcat şi să ai şi o melodie bună. Toate contează. Câştigă cel care reţine atenţia, care iese în evidenţă la nivel vizual. Nu poţi să ştii niciodată. Când am concurat eu, pronosticurile de după repetiţii mă situau pe locul 13 şi, de fapt, am obţinut locul 1. Mi-e dor de Eurovision şi mă bate gândul să mai particip o dată”, declara câştigătoarea Eurovision 1998. În platoul TVR, Dana International a fost un izvor de sfaturi pentru concurenţii români. Printre acestea, să aleagă piese cu texte în limba engleză şi, dacă se poate, compuse în stilul MTV. “Este o şansă: să participi la Eurovision, să ajungi apoi la MTV şi ulterior să ai succes în întreaga lume.”