x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De la spălător de vase la director general

1
Autor: cristina stamatescu 27 Oct 2013 - 20:46
De la spălător de vase la director general
Nicolai Tand, juratul de la “Top Chef”: “Mama m-a lăsat să fac ce vreau în viaţă, dar m-a avertizat: «Dacă într-o zi o să se întâmple ceva, e pentru că tu ai vrut asta. Ia decizii, dar să răspunzi pentru ele, asumăţi-le...»“

Nicolai Tand, juratul de la “Top Chef”, spune că şi-a câştigat pâinea încă de la vârsta de 12 ani, când a rămas orfan de tată. Le-a povestit despre asta concurenţilor din acest sezon. Şi le-a mai spus şi cum a reuşit el, un român care nu ştia franceză, să ajungă de la spălător de vase la director general într-un mare restaurant din Paris. E mândru de soţia lui, Monica, şi de cei doi copii ai lor, Ilona şi Iancu, cărora le pregăteşte felurile de mâncare preferate, în fiecare duminică. Asta când nu intră în bucătărie soţia care, după spusele sale, găteşte chiar mai bine decât el. “Top Chef” continuă în această seară la Antena 1, cu un nou episod. (ora 20:30)

Nicolai Tand, juratul de la “Top Chef”, show-ul pe care-l urmăriţi în fiecare zi de luni, la Antena 1, şi proprietar al restaurantului La Cantine de Nicolai, i-a pus pe concurenţi să pregătească mai multe feluri de mâncare care îi amintesc de momentele fericite din viaţa sa. Printre altele, bucătarii au avut de pregătit un piure ca la mama acasă şi o friptură de vită. “Le-am povestit câteva momente faine din viaţa mea şi momentele astea s-au legat de mâncare. Le-am spus cum am cunoscut şi am servit staruri internaţionale, cum am avut norocul să lucrez într-o cârciumă superputernică la Paris, în care am început ca spălător de vase şi am ajuns director general şi unde am avut 40 de angajaţi eu, un român... Le-am dat să pregătească un roast beef, de exemplu, pe care să-l facă aşa cum vor ei, dar să fie gustos. Să facă şi un piure cum se face la mama acasă. Cartoful fiert trebuie pasat într-o sită, ca să se facă pulbere, pentru ca atunci când pui smântâna şi untul gras să devină cremos, aproape să se întindă. Ăla e piureul adevărat, cu ăla am crescut eu la Maramureş. Acum vrei să-mi arăţi unde găsim un piure de-ala? În ce restaurant? Şi nu-i mare lucru. Valoarea bucătarului se vede în lucrurile simple. Şi în felul în care ştie şi îndrăzneşte să combine ingredientele. Am descoperit la această ediţie nişte bucătari foarte disciplinaţi, aşa cum îmi plac mie. Adică nu bucătari prin vorbe, ci bucătari prin fapte. Una e să te lauzi şi alta să-ţi laude cineva produsele.”

Spune că nu se place deloc la televizor. Pentru că are ticuri şi vorbeşte peste oameni. Dar nu intenţionează să se schimbe. “Nu-mi place vocea, nu-mi place nimic. Am ticuri nervoase, dau din umeri, vorbesc foarte repede, vorbesc peste oameni, nu sunt un om de televiziune. Dar nu lucrez la treaba asta. Sunt eu, Nicolai Tand, moroşanul, care nu pot să zic că s-a cizelat, dar a învăţat lucruri la Paris. Pentru că eu am plecat la 20 de ani, ca să văd lumea. M-am întors la 30 şi ceva, după multă, multă muncă şi fără nici un ban. Eu sunt un om foarte simplu. Mă trezesc dimineaţa, îmi duc copilul la grădiniţă şi sunt fericit că e o zi faină!”

Şi-a câştigat pâinea de la vârsta de 12 ani, de când a rămas orfan de tată. “Toată viaţa am luat-o de la capăt. Dar sunt un tip foarte pozitiv. Şi cred că sunt şi norocos. Pentru că sunt sănătos. Dacă sunt sănătos, nu cred că mai există vreo barieră care să mă împiedice să fac ceva. Sunt sănătos, am o femeie frumoasă, am doi copii sănătoşi, mai vreau să fac un copil, muncesc nonstop. Cred că singurul meu regret e că nu-mi petrec aşa de mult timp cu copiii. Dar, până la urmă, asta-i viaţa. Poate o să petrec mai mult timp la bătrâneţe, cu nepoţii. Acum trebuie să-mi cresc, să-mi educ copiii. Nu vreau să le dau bani copiilor mei, vreau să-i trimit la şcoli. Vreau să respecte banul şi să ştie cum se câştigă. Pentru că eu am muncit pentru tot ce am realizat în viaţa mea. Nu mi-a dat nimeni nimic. În clasa a cincea, pe la 12-13 ani, am rămas fără tată. Din momentul ăla mi-am câştigat pâinea. Pentru că nu am avut de ales. Mama m-a lăsat să fac ce vreau în viaţă, dar m-a avertizat: «Dacă într-o zi o să se întâmple ceva, e pentru că tu ai vrut asta. Ia decizii, dar să răspunzi pentru ele, asumăţi-le. Vrei să meri în Franţa, du-te în Franţa...». Şi am fost. Ca să văd cum e.”

Nu există duminică în care Nicolai Tand să nu le gătească soţiei sale, Monica, şi copiilor, Ilona şi Iancu. Dar nu este singurul din casă care face asta. Pentru că Monica găteşte excepţional. “Face o mâncare mai bună decât mine. Jur! Monica face nişte checuri din altă lume. Problema e că atunci când intră ea în bucătărie face cinci feluri de mâncare (râde). Şi, când găteşte ea, nu mă lasă să intru în bucătărie deloc. Iar dacă apuc să intru, mă dă afară. Noi acasă mâncăm sarmale, tocăniţă de cartofi, mămăligă cu brânză. Monica mai face pui cu cocos. Ne place tot ce-i asiatic, indian. Suntem fani orez. La noi la masă găseşti mâncare de familie. Care nu e fandosită, e bună! Şi noi nu prea aruncăm mâncarea. Când am fost prin Franţa şi Italia, mi-a fost foarte greu, pentru că n-am avut ce mânca. Mă doare sufletul să arunc mâncarea.”

În Maramureşul drag, unde şi-a deschis şi o pensiune, Nicolai merge de câte ori poate. Neapărat cu familia. Iar în perioada sărbătorilor, iese la colindat. Ca în copilărie. “Normal că ştiu colinde. Mi-aduc aminte când eram mic şi plecam la colindat din casă în casă primeam mere, nuci, bani. Şi-acum, în fiecare an, de Crăciun, mă duc acasă, la colindat. Câteodată, nu mai ajungem până la ultima casă, pentru că ne îmbătăm. Acum e mai fain, că e cu peripeţii. Când eram mai tineri şi n-aveam copii, porneam de la capătul satului, de la mine, de exemplu, până la Alin a lu’ Cămară, profesor de matematică şi căsătorit cu profesoara de franceză. Mergeam la colindat la profesori, la popă... Acum am schimbat ordinea, mergem la ăla care are copilul mai mic, ca să adoarmă rapid, pe urmă ne îmbătăm şi la ultimele case ajung doar ăia care sunt mai serioşi. La mine Crăciunu-i Crăciun, îmi place să dau omătul din faţa casei cu lopata, îmi plac tradiţiile, eu încă trăiesc în vremuri de demult...”

Spune că din ediţia asta “Top Chef” sunt multe şi gustoase reţete de învăţat. “Mie, emisiunile astea de bucătăreală, bazate pe mâncare bună, îmi aduc aminte de copilărie, de duminicile când ieşeam de la biserică, iar mama şi tata făceau de mâncare, şi mâncam cu toţii, în familie. Mi se pare atât de fain să împarţi mâncarea. Lângă mâncare povesteşti, ai o stare, mâncarea calmează sufletele. Nu mai e ca odinioară, să mâncăm ca să ne umplem burta. Mâncăm şi de plăcere. Aş insista ca lumea să stea mai mult, în familie, în jurul mesei. Mâncarea poate să lege familia.”
 

 



Mai multe titluri din categorie

Cum și-ar negocia Delia intrarea în Rai: ”Nu fac niciun rău, am mai bârfit așa...”

Cum și-ar negocia Delia intrarea în Rai: ”Nu fac niciun rău, am mai bârfit așa...”
Galerie Foto Reuniunea juraților Delia, Mihai Bendeac și Cheloo a iscat discuții cu adevărat spirituale la iUmor. Cel de-al 11-lea sezon iUmor va avea premiera sâmbătă, 25 septembrie, de la ora 20.00, la Antena 1. Pentru...

Asia Express: ”Am clacat! Asta s-a întâmplat. Starea mea în momentele acelea era de chemat salvarea”

Asia Express: ”Am clacat! Asta s-a întâmplat. Starea mea în momentele acelea era de chemat salvarea”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor s-a impus ca lider detaşat de audienţã la nivelul tuturor categoriilor de public. Conform datelor oferite de Kantar Media, la nivelul...

O cunoscută bloggeriță a fost găsită moartă

O cunoscută bloggeriță a fost găsită moartă
 Bloggerița Gabby Petito, supranumită „fiica Americii”, a fost găsită moartă. Cauzele morții sunt încă învăluite în mister. Trupul tinerei a fost găsit în Wyoming, scrie La Stampa. Până la...

(P) Sexul la bărbati după vârsta de 40 de ani – Cu Performax îl faci de nota 10!

(P) Sexul la bărbati după vârsta de 40 de ani – Cu Performax îl faci de nota 10!
Vârsta de 40 de ani este nemaipomenită, ești matur, împlinit, ai cam realizat ce ți-ai propus până la această vârstă, însă viața sexuală știm că poate fluctua în această perioadă atât din cauza...

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public
Galerie Foto Premiera sezonului patru al celui mai dur reality-show a debutat în forță aseară, la Antena 1, impunându-se ca lider detaşat de audienţã la nivelul tuturor categoriilor de public. Conform datelor oferite de...

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani
Testamentul ducelui de Edinburgh, prințul Philip, va rămâne secret timp de cel puțin 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și statutul” reginei, a decis o instanță britanică, citată de BBC. Conform ...

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1: ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1:  ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”
Galerie Foto De la agonie la extaz vor trece jurații X Factor în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când rivalitățile încep să iasă la iveală.            ...

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări
Firmă mutări București – care sunt motivele pentru care să apelezi la o astfel de firmă? Pe cât de plăcut este gândul schimbării locuinței sau cel al achiziției unei locuințe noi, pe atât de stresantă...

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe
Galerie Foto Cu siguranţă online-ul nu va dipărea din vieţile noastre, mai ales acum, când ne-am dat seama că putem să participăm la o grămadă de cursuri şi spectacole fără să fie nevoie să plecăm de acasă şi să pi...

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou
A oferi o bijuterie ce conține cristale și pietre reprezintă ceva mult mai complex decât am crede. Un cristal, de exemplu, nu este ca și cum am oferi cadou orice obiect material, dar înseamnă să oferim cuiva...

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt
Peisajele selenare de la Vulcanii Noroioși, „pietrele vii” (trovanții), „Poarta Stelară” și alte fragmente de roci, cu aparență de nave extraterestre eșuate în timpuri străvechi fac acest județ...

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari
Am constatat  că asociaţiile de proprietari au nevoie de un pachet de servicii suplu, fară costuri inutile sau majorate artificial. Mizăm pe sprijinul membrilor Comitetului Executiv, Preşedintelui şi...

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil
Galerie Foto Începând din 17 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18:00, la Antena Stars, Iulia Albu va putea fi urmărită în calitate de gazdă a emisiunii I.A. cu stil. Criticul de modă îi va ajuta pe cei care doresc...

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment
Galerie Foto Update Simona Halep a spus DA miercuri după-amiază soțului său, milionarul Toni Iuruc, în cadrul unei ceremonii fastuoase organizată pe plaja unui club de lux din nordul stațiunii Mamaia, deținut chiar de...

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie
Parmigiano Reggiano, tradus la noi ca parmezan, este o brânză italiană făcută din lapte de vacă crud parțial degresat (32 până la 50% grăsime), maturată timp de cel puțin 12 luni, lucru care îi conferă o sa...
Serviciul de email marketing furnizat de