ZI DE VARA PANA-N TOAMNA
Inainte de â89, Nea Nicu era obsedat de cei trei "R". De la sticlele si borcanele stranse de pionieri pana la hartia carata cu carca de parintii soimilor patriei la centrele de colectare. Pe Litoral ideea a reinviat, dar de data asta a intrat in actiune ingeniozitatea patronilor de hoteluri si terase.
CATALINA IANCU
Palmierii lui Agathon si alte decoratiuni exotice contrasteaza teribil cu obiectele traditionale romanesti insirate la malul marii. Daca unii se intrec in a arbora drapele straine si americanisme ieftine, altii prefera sa-si impodobeasca localurile cu accesorii autohtone.
STUF. Turistii toropiti de soarele puternic se pot adaposti sub palarioarele aparute pe plaja ca ciupercile dupa ploaie. Daca stuful pana acum putrezea in Delta, de curand i s-a dat o noua intrebuintare. Decat sa plateasca zeci de milioane pentru umbrelute de plastic, patronii au preferat sa iasa mai ieftin. Stuful a fost legat in snopi, montati apoi in varful unor pari de lemn, iar terasele sunt, de asemenea, acoperite cu astfel de manunchiuri. Cei veniti la Marea Neagra le prefera pe acestea din urma, fiind mult mai stabile decat panza suflata in toate directiile de orice pala de vant. Pe timp de ploaie, indragostitii se adapostesc sub aceste acoperisuri impermeabile.
PE BUTUCI. Multe restaurante in aer liber au scaunele realizate din trunchiuri de copac, care dau un aer mai rustic localului. Afacerile merg destul de bine, desi sunt puse pe butuci, la propriu. Pe langa preturile mult mai mici fata de scaunelele din plastic, care cedeaza uneori sub greutatea consumatorilor mai solizi, bucatile de lemn sunt si destul de stabile. Uneori si mesele sunt construite dupa acelasi principiu, iar tinerii se strang in jurul lor cu berile in mana. Pentru cei mai simandicosi, dar la fel de iubitori de traditii, exista bancutele si mesele din lemn natur, scandurile fiind imbinate intre ele cu scoabe, fara a se folosi cuie sau nituri. Sistemul este cel folosit de veacuri la tara, dar da bine chiar si in ochii celor mai pretentiosi clienti.
Citește pe Antena3.ro
DE LA BUNICA
In interiorul unor restaurante se pot gasi adevarate muzee etnografice. Chiar daca nu sunt cu specific traditional, ele au fost decorate cu farfurioare din lut, ulcele, linguri de lemn, carpete lucrate manual sau cate o cerga. De parca patronul le-ar fi luat bunicilor toate lucrurile din casa. Si sculpturile in lemn sunt la mare pret, de la statuete pana la tablouri in relief. Nu lipsesc nici butoaiele de toate marimile, de la cele in care inca se mai tine vinul pana la cele mici in care n-ar incapea decat o cana de licoare.
DIVERTISMENT
Anna Lesko s-a inecat cu boabe de porumb
CONDICA DE RECLAMATII
Jurnalul National, in misiune pe Litoral
Daca v-ati deghizat in paparazzi si ati pozat vreo vedeta si vreti sa apara la gazeta, nu ezitati sa ne contactati. Daca se nimereste sa fiti chiar Aurelian Temisan, Adrian Enache sau Elena Carstea, Andreea Balan, Andreea Banica, Dana Nalbaru, Teo si va aflati in cautarea iubirii (pierdute) ne puteti scrie si vi se va rezerva un loc la rubrica de matrimoniale estivale.Adresa noastra: Piata Presei Libere, nr.1, corp D, etaj 8 sau dana.andronie@jurnalul.ro