x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Decoratiunile rustice, in voga pe Litoral

Decoratiunile rustice, in voga pe Litoral

03 Aug 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Inainte de ’89, Nea Nicu era obsedat de cei trei "R". De la sticlele si borcanele stranse de pionieri pana la hartia carata cu carca de parintii soimilor patriei la centrele de colectare. Pe Litoral ideea a reinviat, dar de data asta a intrat in actiune ingeniozitatea patronilor de hoteluri si terase.
CATALINA IANCU

Palmierii lui Agathon si alte decoratiuni exotice contrasteaza teribil cu obiectele traditionale romanesti insirate la malul marii. Daca unii se intrec in a arbora drapele straine si americanisme ieftine, altii prefera sa-si impodobeasca localurile cu accesorii autohtone.

STUF. Turistii toropiti de soarele puternic se pot adaposti sub palarioarele aparute pe plaja ca ciupercile dupa ploaie. Daca stuful pana acum putrezea in Delta, de curand i s-a dat o noua intrebuintare. Decat sa plateasca zeci de milioane pentru umbrelute de plastic, patronii au preferat sa iasa mai ieftin. Stuful a fost legat in snopi, montati apoi in varful unor pari de lemn, iar terasele sunt, de asemenea, acoperite cu astfel de manunchiuri. Cei veniti la Marea Neagra le prefera pe acestea din urma, fiind mult mai stabile decat panza suflata in toate directiile de orice pala de vant. Pe timp de ploaie, indragostitii se adapostesc sub aceste acoperisuri impermeabile.

PE BUTUCI. Multe restaurante in aer liber au scaunele realizate din trunchiuri de copac, care dau un aer mai rustic localului. Afacerile merg destul de bine, desi sunt puse pe butuci, la propriu. Pe langa preturile mult mai mici fata de scaunelele din plastic, care cedeaza uneori sub greutatea consumatorilor mai solizi, bucatile de lemn sunt si destul de stabile. Uneori si mesele sunt construite dupa acelasi principiu, iar tinerii se strang in jurul lor cu berile in mana. Pentru cei mai simandicosi, dar la fel de iubitori de traditii, exista bancutele si mesele din lemn natur, scandurile fiind imbinate intre ele cu scoabe, fara a se folosi cuie sau nituri. Sistemul este cel folosit de veacuri la tara, dar da bine chiar si in ochii celor mai pretentiosi clienti.

LA BUTOAIE. Visul oricarui bautor de vin care se respecta este sa dea peste cap un poloboc intreg. Daca butoiul nu poate incapea intr-un singur om, iata ca omul poate incapea in butoi. Unui patron de terasa din Mamaia i-a dat prin minte sa dea o alta intrebuintare celor trei vase imense care-i ocupau pivnita degeaba. Recipientele de lemn au fost reconditionate si dotate cu o masuta si doua banci in interior. Evident, produsul care se serveste cel mai frecvent aici este vinul, dar si un suc de la gheata baut aici e bine venit. Si nu numai pentru cei carora le lipseste o... doaga.

DESCALECAT. Prin statiunile de pe Litoral par a fi trecut toate popoarele migratoare din istorie. Caci o gramada de carute sunt parcate in fata restaurantelor si transformate in obiecte de decor. Unii au pastrat din ele numai cate o roata, afisata la loc de cinste pe un perete, altii au gasit chiar un schelet intreg. Am descoperit si juguri pentru boi, care nu mai sunt folosite la arat, ca odinioara, ci la cresterea recoltei de... clienti. Am vazut pana si un razboi de tesut, care, bineinteles, iesise din uz, dar dadea bine si se incadra perfect in decorul rustic.

DE LA BUNICA

In interiorul unor restaurante se pot gasi adevarate muzee etnografice. Chiar daca nu sunt cu specific traditional, ele au fost decorate cu farfurioare din lut, ulcele, linguri de lemn, carpete lucrate manual sau cate o cerga. De parca patronul le-ar fi luat bunicilor toate lucrurile din casa. Si sculpturile in lemn sunt la mare pret, de la statuete pana la tablouri in relief. Nu lipsesc nici butoaiele de toate marimile, de la cele in care inca se mai tine vinul pana la cele mici in care n-ar incapea decat o cana de licoare.

DIVERTISMENT

Anna Lesko s-a inecat cu boabe de porumb

In statiunea Neptun, Anna Lesko a sustinut un nou concert. Pana sa intre in scena a stat in masina, unde a mancat porumb fiert. Numai ca, din neatentie, Anna nu a inghitit cum trebuie. Noroc ca managerul, Dan Maciuca, se afla langa ea si a ajutat-o sa nu se inece, dandu-i cateva palme usoare dupa ceafa. (Horatiu Tudor)

CONDICA DE RECLAMATII

  • BLONDY NU SE PLANGE. Sa tot aiba statiunea Mamaia clienti ca frumoasa Cristina Rus, membra a trupei Blondy! Si asta pentru ca solista este una dintre acele foarte putine persoane care atunci cand merge la mare nu se enerveaza. "Cazarea si mancarea au fost super. Nu am de ce sa ma plang. Dar si eu am grija pe unde merg, pentru ca sigur sunt locuri unde sistemul de servire a clientilor este deficitar. Dar anul acesta totul a fost surprinzator de bine facut. De obicei, cand merg la mare, nu-mi place sa schimb locul, pentru ca nu vreau sa am parte de surprize neplacute."

  • CRISTINEI DARHA NU-I PLACE MANCAREA DE LA MARE. Cristina este "Unik-a" solista din muzica autohtona care vara aceasta gateste pe Litoral. In cadrul unei emisiuni, pe care National TV o prezinta la Olimp. Unik-a este o foarte priceputa bucatareasa, putine fiind preparatele pe care nu stie sa le pregateasca. Tocmai de aceea, are mari pretentii. "Nu-mi place mancarea de la mare. Nu are absolut nici un gust. Am intrat o data in bucataria unui restaurant si am vazut ca toate ingredientele se fierbeau separat. Cred ca din cauza asta mancarea nu are gust. In rest, ea arata bine, dar, doar atat. Si ma mai enerveaza gazele care sunt pe plaja. Se strang din cauza mizeriei sau a vremii, care este foarte schimbatoare." (Roxana I. Ancuta)

    Jurnalul National, in misiune pe Litoral

    Daca v-ati deghizat in paparazzi si ati pozat vreo vedeta si vreti sa apara la gazeta, nu ezitati sa ne contactati. Daca se nimereste sa fiti chiar Aurelian Temisan, Adrian Enache sau Elena Carstea, Andreea Balan, Andreea Banica, Dana Nalbaru, Teo si va aflati in cautarea iubirii (pierdute) ne puteti scrie si vi se va rezerva un loc la rubrica de matrimoniale estivale.

    Adresa noastra: Piata Presei Libere, nr.1, corp D, etaj 8 sau dana.andronie@jurnalul.ro
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden