x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden EBU răspunde evaziv petiţiei

EBU răspunde evaziv petiţiei

de Miron Manega    |    08 Mar 2008   •   00:00
EBU răspunde evaziv petiţiei

“Nu înţeleg înverşunarea cu care este atacată această piesă de unii «ziarişti»“ – spune un cititor de pe forumul articolului despre “clonele” piesei “Pe-o margine de lume”. Noi credem că se face o confuzie între ziarişti şi opinia publică.

“Nu înţeleg înverşunarea cu care este atacată această piesă de unii «ziarişti»“ – spune un cititor de pe forumul articolului despre “clonele” piesei “Pe-o margine de lume”. Noi credem că se face o confuzie între ziarişti şi opinia publică.

 

 

Petiţia semnată de cei 10.300 de telespectatori a ajuns la EBU şi a primit şi un răspuns. Din păcate pentru cei care s-au angajat în această iniţiativă răspunsul este, pe de o parte, fără conţinut, iar pe de alta exprimat într-o engleză asemănătoare cu cea vorbită de Nico la Atena: “Dear al,/thank you for your email. According to the rules of the Eurovision Song Contest, it is up to each participating broadcaster to decide upon the rules for their selection of a son in the way they prefer. However, I will ask TVR for a comment upon your mail./ Thank you and best regards” Semnează: Svante Stockselius, ESC Executive Supervisor.

 

 

DOSAR. În româneşte, răspunsul s-ar traduce cam aşa: “În concordanţă cu regulamentul Eurovision Song Contest, comitetul organizatoric din fiecare ţară participantă are dreptul de a decide asupra regulilor selecţiei naţionale, în felul în care consideră de cuviinţă. Oricum, voi cere TVR un răspuns la sesizarea pe care aţi făcut-o prin e-mail”. Chiril Bădică, iniţiatorul petiţiei ne-a declarat că nu va lăsa lucrurile aşa, pentru că e convins că o autoritate de la EBU nu poate da un răspuns atât de neglijent ca exprimare. De altfel, el a şi luat legătura telefonic, în cursul zilei de ieri, cu stafful central al Festivalului. Discuţiile nu s-au finalizat. Între timp, lucrurile continuă să se mişte în sensul clarificării “adevărului despre Eurovision”. Iosif Kiss, telespectatorul care a luat atitudine pe cale juridică împotriva “faptelor de corupţie din TVR”, a mai trimis o sesizare, de data asta către CNCD (Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării). În această sesizare, el reclama atitudinea discriminatorie în emisiunea Marinei Almăşan “faţă de competitorii suedezi înscrişi la preselecţia finală a Eurovision 2008”. În acest moment, ne-a declarat Iosif Kiss, sesizarea 3398/27.02.2008 s-a transformat în Dosarul nr. 171/2008. Pe de altă parte, un cetăţean german de origine română, Călin Paul Răcătăianu, diplomat inginer în geologie, a trimis Televiziunii Române o lungă şi tulburătoare scrisoare deschisă. Scrisoarea a fost preluată şi de unul dintre petiţionari (Florin Budescu) şi postată pe blogul acestuia.

 

 

CERTITUDINI. Este cazul să mai facem o dată următoarele precizări: chiar dacă petiţia contestatarilor este formal anti-Nico & Miriţă (foto mic), fondul chestiunii nu este atacul unei piese, ci apărarea altei piese. De asemenea, nu trebuie confundaţi “unii ziarişti” cu mulţimea care a luat, de fapt, atitudine. Presa a fost, de data asta, un simplu aparat de înregistrare. În Occident, ceea ce s-a manifestat acum se numeşte presă participativă, adică presa făcută de cititori. Iar faptul, aşa cum am mai spus, este fără precedent în România. A fost o reacţie publică la cutuma păguboasă a principiului “câinii latră, caravana trece”. Trece, într-adevăr, dar nu ca până acum. Nico şi Vlad vor cânta cu siguranţă la Belgrad, dar vor reprezenta... pe cine? România? Cei vinovaţi vor da vina pe alţii, dacă punctajul prestaţiei va fi ruşinos. Nu-şi vor recunoaşte niciodată vreo contribuţie la acest dezastru. E cazul să ne întrebăm: a avut vreun rost tot acest scandal? Noi credem că da. Opinia publică s-a lămurit, în sfârşit, cum se organizează concursul şi cum se pune problema din punctul de vedere al organizatorilor actuali. Cu certitudine viitorul Eurovision va fi mult mai transparent şi mai corect, dintr-un motiv simplu: sancţiunea a venit din partea opiniei publice, care a acţionat, de data asta, ca o adevărată societate civilă. Iar cu opinia publică e destul de riscant să te joci.

×
Subiecte în articol: antimonden