Norvegienii şi-au făcut datoria. E rândul nemţilor să intre în terenul Eurovision. La 29 mai, Lena Landrut-Meyer a preluat ştafeta bătrânului concurs şi a adus-o la Berlin. În urma ei, scandinavii au rămas să strângă scena, luminile, sa dea cu mătura şi să socotească la cât se ridică facturile. Iar socotelile nu arată prea bine!
Banii încasaţi sunt mai puţini decât cei cheltuiţi, a comunicat zilele trecute Hans-Tore Bjerkaas, directorul NRK, televiziunea publică norvegiană. "Gaura" ar fi de vreo 5 milioane de coroane norvegiene (aproximativ 650.000 de euro), o parte din această pierdere fiind pusă pe seama exploziei vulcanului din Islanda. Norvegienii afirmă că multe bilete la finala concursului Eurovision 2010 au fost returnate de cumpărătorii care s-au temut că nu vor putea zbura spre Oslo sau înapoi spre casă din pricina norului de cenuşă vulcanică.
Pierderea financiară a organizatorilor ar putea fi însă mai mare cu 10,3 milioane de coroane norvegiene (adică 1,3 milioane de euro), în cazul în care Ministerul Culturii din Norvegia refuză să plătească factura cu valoarea menţionată, emisă de Poliţia din Bćrum. NRK şi-a declinat competenţa când a venit vorba despre plata acestei facturi, precizând că "Eurovision a fost un eveniment naţional şi protecţia oferită de poliţişti a fost un act de responsabilitate publică". Dacă ministerul refuză să achite cele 10 milioane de coroane, NRK va rămâne cu o pierdere de aproximativ 2 milioane de euro de pe urma organizării concursului. Întrebat de un reporter al ziarului Aftenposten dacă este convins că Eurovision a meritat efortul şi cheltuiala, Bjerkaas a râs şi a replicat: "Răspunsul trebuie să fie Da! A mers bine şi am reuşit să îl ducem la capăt aşa cum am programat. Costurile totale s-au încadrat în bugetul previzionat, de aproximativ 200 de milioane de coroane norvegiene".
Cum a arătat evenimentul numit Eurovision 2010 în cifre şi statistici? 2 directori de proiect, 3 prezentatori, 3 show-uri live, 8 canale de satelit rezervate celor care au anunţat rezultatele din ţările votante, 10 persoane care au lucrat doar la acest proiect începând din vara lui 2009. 21 de camere video au asigurat transmisiile live. 39 este numărul ţărilor intrate în concurs şi 70 de naţionalităţi au fost înregistrate în rândul jurnaliştilor acreditaţi. Pe scena din Telenor Arena au urcat 212 oameni, iar 230 de voluntari au dat o mână de ajutor la buna desfăşurare a evenimentului. 250 de staţii de emisie-recepţie au fost folosite în culise şi în regie, iar 314 a fost numărul fanilor care au primit acreditări speciale.
Timp de o lună, 500 de persoane au lucrat la construcţia scenei, în Telenor Arena fiind instalate 532 de lumini "mobile". În selecţiile naţionale premergătoare etapei de la Oslo au intrat 892 de cântece, iar delegaţiile prezente în Norvegia au totalizat 1.014 membri, în timp ce presa a acreditat pentru acest eveniment 2.007 jurnalişti. Au fost montate 1.852 de cuburi colorate pentru lumini şi au fost folosite 4.179 de elemente de prindere a acestor instalaţii. Nu mai puţin de 4.582 de metri de cabluri electrice au fost desfăşuraţi în arena de la Oslo. 16.000 de spectatori au urmărit din sală finala de la 29 mai a.c., 73.500 de fani s-au înscris pe pagina de Facebook a evenimentului, au fost vândute 80.000 de bilete la diverse show-uri şi repetiţii pentru concurs, 10 milioane de voturi au fost numărate la televoting. Site-ul dedicat, Eurovision.tv a avut 14.214.000 de vizualizări în perioada ianuarie-aprilie 2010 şi evenimentul a fost urmărit de 120.000.000 de telespectatori din toată lumea.
Piesa laureată a Eurovision 2010, "Satellite", va fi în curând premiată cu un Disc dublu de platină, pentru vânzări de peste 600.000 de exemplare în Germania. De altfel, compoziţia semnată de Julie Frost şi John Gordon şi cântată de Lena Meyer-Landrut este cel mai bine vândut single al unui artist german în ultimii 7 ani. Între timp, albumul de debut al Lenei, "My Cassette Player", se pregăteşte să ia 5 Discuri de aur pentru vânzări de peste 500.000 de exemplare.
"Satellite" s-a clasat pe primele locuri în topurile din Germania, dar a devenit hit şi în alte ţări europene, fiind No.1 în Norvegia, Finlanda, Elveţia, Lituania şi Danemarca. Piesa Lenei a intrat în Top 10 în Austria, Irlanda, Olanda, Ungaria, Slovenia, Luxemburg şi Belgia, şi se află în top 100 în Letonia, Estonia, Slovacia, Cehia, Polonia şi Grecia.
Piesa României, "Playing With Fire", interpretată de Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu, nu a reuşit să intre decât în topul difuzărilor din Lituania, pe locul 5.
Citește pe Antena3.ro