x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Eurovision: Europenii ne iau faţa cu piese scrise la “mişto”

Eurovision: Europenii ne iau faţa cu piese scrise la “mişto”

de Dana Cobuz    |    17 Apr 2008   •   00:00
Eurovision: Europenii ne iau faţa cu piese scrise la “mişto”

În timp ce în România lupta pentru cîştigarea Selecţiei naţionale Eurovision a căpătat tente “sîngeroase”, europenii şi-au desemnat candidaţi relaxaţi şi uşor... “neserioşi”.

În timp ce în România lupta pentru cîştigarea Selecţiei naţionale Eurovision a căpătat tente “sîngeroase”, europenii şi-au desemnat candidaţi relaxaţi şi uşor... “neserioşi”.

 

Mai e puţin, mai e un pic pînă la marele nimic, am putea spune, ca-n celebrele versuri ale lui Mircea Dinescu, despre concursul Eurovision din acest an. Ce bătălii interminabile pentru biletul către Belgrad au fost în România, am văzut cu toţii. Însă, aruncînd o privire şi-n curţile vecinilor, ne întrebăm dacă a meritat atîta în­crîncenare... mioritică. Europenii (mai ales cei din prima semifinală, ciur prin care trebuie să treacă şi Nico&Vlad Miriţă) sînt foarte re­laxaţi. Dacă ar fi să fim răi, am putea spune chiar că-şi bat joc de celebrul concurs de muzică de pe bătrînul continent.

 

VEDETĂ DOMESTICĂ. De departe cel mai trăsnit concurent din semifinala în care participă şi România, la 20 mai, este reprezentantul Irlandei. Curcanul Dustin este cel mai cunoscut personaj din aria divertismentului din această ţară, totodată politician şi vedetă de televiziune. De 17 ani nu are nici o emoţie în faţa camerelor de luat vederi. În fond, este o marionetă. A lansat şase albume şi 12 single-uri, a fost fruntaş în topurile mu­zicale de mai multe ori şi a vîndut atîtea CD-uri că ar fi trebuit să primească vreo 25 de discuri de platină. În politică, deşi nu a candidat niciodată cu adevărat, şi-a cîştigat simpatia electoratului irlandez. La alegerile prezidenţiale din 1997, în urne au fost găsite cîteva sute de buletine de vot pe care scria “Curcanul Dustin”. Ce-i mai rămînea de făcut bietei păsări domesticită de televiziune? Să candideze la Eurovision, cu piesa “Irelande Douze Pointe” (“Irlanda – 12 puncte”).

 

FĂRĂ NOIMĂ. Belgia se prezintă la Belgrad cu Ishtar, care cîntă o piesă într-o limbă inexistentă! Deşi piesa “O Julissi” nu are nici o noimă, compozitorul a de­clarat că se “vorbeşte” despre un copil care se plimbă printr-o pădure de basm. Aşa o fi, dacă spune el!

Estonia candidează cu Kreisi­raadio, un trio absolut neobişnuit, format din specialişti ultraeducaţi şi calificaţi. Hannes Vırno este designer de modă, fost parlamentar, ofiţer în rezervă decorat de preşedintele Estoniei şi actual prezentator al show-ului “Vrei să fii milionar?”. Peeter Oja este un actor celebru, editorialist-comentator în presa scrisă şi gazdă a unui program tv de satiră în ţara sa. În fine, Tarmo Leinatamm – un om cu nouă profesii, cum se autocaracterizează, este dirijor de orchestră, fost parlamentar şi actuală vedetă de televiziune.

Israelul candidează cu o piesă compusă de transsexualul Dana International, Slovenia trimite pe scena de la Belgrad o fostă Miss World. Finlanda a ales din nou o trupă heavy metal, care se numeşte Fier Beton (Teräsbetoni), iar despre Laka şi Mirela (concurenţii din Bosnia-Herţegovina) zici că n-au toate ţiglele pe casă. În cea de-a doua semifinală a Eurovision, Spania pare să fi trimis cel mai nonconformist concurent. Videoclipul piesei “Baila El Chiki Chiki”, interpretată de Rodolfo Chikilicuatre, a fost vizionat de peste opt milioane de ori pe youtube.com. România merge cu Nico&Vlad Miriţă. Ce să mai spunem?! Mult succes!


dana.cobuz@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: antimonden