x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Eurovisionary.com declară piesa “Pe o margine de lume” nevinovată

Eurovisionary.com declară piesa “Pe o margine de lume” nevinovată

de Dana Cobuz    |    27 Feb 2008   •   00:00

Discuţiile iscate în jurul piesei câştigătoare a Selecţiei naţionale Eurovision din România au fost atât de zgomotoase, încât echipa site-ului eurovisionary.com a decis să facă propriile investigaţii.

Discuţiile iscate în jurul piesei câştigătoare a Selecţiei naţionale Eurovision din România au fost atât de zgomotoase, încât echipa site-ului eurovisionary.com a decis să facă propriile investigaţii. Astfel, transpunerea grafică a opt măsuri din refrenele celor două piese acuzate că seamănă prea mult – “Pe o margine de lume” şi “La magia del Corazon”, pusă la dispoziţia presei de comisia profesională a UCMR-ADA şi TVR, a fost înaintată spre judecată şi unui muzician independent – britanicul Andrew Brooks. “Refrenele celor două piese încep cu o serie de şase note identice. În piesa românească, această serie se repetă şi mai departe, în refren, fapt care ar putea da impresia că este o copie a cântecului spaniol. În orice caz, fraza muzicală folosită în ambele piese este una foarte simplă, care în mod aproape cert îşi are rădăcinile în muzica clasică şi care, la fel de probabil, se regăseşte în sute de cântece compuse de-a lungul vremii”, spune “judecătorul” Brooks. În industria muzicală se consideră plagiat doar dacă numărul notelor consecutive identice este mai mare de şase, în timp ce regulile EBU nu menţionează nimic privitor la acest aspect.

Eurovisionary.com merge mai departe cu investigaţia, contactându-l pe Andrei Partoş pentru a lămuri dacă “Pe o margine de lume” a fost sau nu difuzată în emisiunea lui radio înainte de 1 octombrie 2007. “Nu, nu am difuzat acest cântec înainte de 1 octombrie 2007 şi nici nu există playlist-uri sau înregistrări care pot dovedi contrariul spuselor mele”, a declarat Partoş.

×
Subiecte în articol: antimonden