x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Figurant la Oscar

Figurant la Oscar

28 Feb 2004   •   00:00

Stiti care e fata adeva rata a actorilor vostri preferati?!

Cititi despre ei in interviuri avizate de specialisti in imagine, le vedeti fotografiile rezultate din multe ore de machiaj si de corectii pe computer si va plac pentru caracteristicile personajelor pe care le interpreteaza. Dar NICIODATA, in aceste ipostaze, nu sunt ei, ca acasa, in viata de dincolo de platourile de filmare.
Intr-o lume supervizata de specialisti in imagine si de abili manuitori ai finantelor, actorii - oricat de mari ar fi ei - sunt doar o rotita intr-un mecanism creat pentru a aduce multi bani. Iar singurele oportunitati de a vedea reactiile pure ale actorilor preferati sunt transmisiile in direct.

In linia aceasta, ceremonia de decernare a Premiilor Oscar este tot ceea ce e mai bun: avem emotii si stres, avem hainute frumoase si loc de multe barfe. Sub presiunea intrebarii "castig sau nu castig in seara aceasta?", actorii nu mai interpreteaza personaje pe placul publicului-tinta, ei plang sau uita cui au de multumit si nu mai au specialistul in imagine ca sa le "perieze" declaratiile sau reactiile.
Duminica noaptea se impart din nou Oscarurile si astazi, ca o exceptie de la regula, nu facem o paralela intre film si realitate, ci va arat lucruri care se petrec in culisele Oscarurilor, pe care nu le veti vedea niciodata la televizor. Sunt intamplari pe care le pot afla doar cei care participa la ceremonie. Eu am fost acolo in 2001 si iata-ma dezvaluind dintre secrete.

Visul oricarui cinefil este sa vada ceremonia de la fata locului si, desi sunt milioane de oameni care ar da bani grei ca sa intre in sala de spectacol, Academia Americana de Film foloseste figuranti drept public. Va mai amintiti ritualul de selectare a copiilor care iidadeau flori lui Ceausescu? Analize medicale, un anume standard de inaltime, plus alte criterii dictate de Securitate. La fel se intampla si in cea mai democrata tara din lume, America, atunci cand e vorba de figurantii care participa ca spectatori la ceremonia de decernare a Premiilor Oscar. Ei sunt folositi pentru a nu aparea spatiu liber in cadru atunci cand urca pe scena actorii nominalizati sau prezentatorii. Ca sa fii figurant la Oscaruri trebuie sa semnezi o declaratie ca poti sta pe tocuri cel putin 10 ore si nu esti gravida, ca rezisti fara sa fumezi cel putin 10 ore, apoi trebuie sa te supui unor riguroase teste medicale si esti masurat sa nu depaseste inaltimea actorului vecin cu tine.

De doi ani, ceremonia de decernare a Premiilor Oscar se desfasoara la Kodak Theatre, un complex comercial care are si cinematografe, amplasat in capatul bulevardului cu stelutele actorilor, in preziua ceremoniei magazinele din complex se inchid, iar vitrinele sunt acoperite cu panza alba pentru a nu aparea in camerele de luat vederi o marca neplatitoare de reclama. Un spot publicitar de 30 de secunde costa duminica noaptea la televiziunea care transmite show-ul in America 1,5 milioane de dolari, cam cat bugetul pe intreg anul pentru o campanie in Romania.
Ritualul covorului rosu e si el contrafacut, iar limuzinele sunt inchiriate pentru un traseu foarte scurt: de la parcarea alaturata si pana in fata jurnalistilor. Doar actorii mari sau nominalizati au limuzina platita pentru toata ziua, dar costurile nu sunt suportate de ei, ci de studioul producator.

Uitati-va duminica noaptea (ora 3:30, Pro TV sau CNN, fara filtrul traducatorului) la ceremonia de decernare a Premiilor Oscar. Nu veti vedea amanuntele pe care tocmai vi le-am descris, dar veti vedea oameni emotionati, stresati, bucurosi ca au castigat sau nervosi pentru ca au ratat statueta. Oricare ar fi reactiile lor, amintiti-va ca sunt dincolo de scenariile oamenilor de imagine sau ale producatorilor interesati de bani. Uitati-va cu atentie si, in cadrele acelea de cateva secunde, s-ar putea sa ghiciti cum e de fapt actorul vostru preferat. Daca e sau nu "figurant ". E una dintre ocaziile in care putem patrunde dincolo de ambalajul in care e impachetat un star.

CRISTINA BAZAVAN- JURNAL DE CINEFIL

×
Subiecte în articol: antimonden