x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Ion Laceanu pastreaza solzii de peste in congelator - "Am dat mana cu John F. Ke

Ion Laceanu pastreaza solzii de peste in congelator - "Am dat mana cu John F. Ke

17 Sep 2004   •   00:00
Ion Laceanu pastreaza solzii de peste in congelator - "Am dat mana cu John F. Ke

Ion Laceanu canta, de peste 50 de ani, la cimpoi, fluier, tilinca, ticva, ocarina, caval si nai. Si tot el le "zice" dumnezeieste din solz de peste, frunza de tei si pai de ovaz.

SIMONA ECOVOIU

Interpretul Ion Laceanu a avut lipici la toti presedintii Romaniei, si nu numai: "Am cantat pentru Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceausescu si Ion Iliescu, doar pe Emil Constantinescu l-am ratat".

PANOU DE ONOARE. A dat mana si cu John F. Kennedy, cu doar doua saptamani inainte ca fostul presedinte al Americii sa fie asasinat. A sustinut recitaluri si in fata lui Richard Nixon, Jimmy Carter, Gorbaciov, Kim Ir Sen si Ho-Shi-Min. Ce mai, artistul nostru e cunoscut in 58 de tari. "Pozele mele cu toti acesti politicieni le-am asezat frumos la panoul de onoare al Restaurantului Tic-Tac, unde lucrez", se mandreste el.

Laceanu are mai multe camasi de scena, vechi de peste 90 de ani, cusute de o bunica: "Si acum le port, doar ca am decupat cusaturile si le-am aplicat pe alte camasi. Interesant este ca nu s-au decolorat, desi sotia mea le baga la masina de spalat automata." Pentru ca nu mai este asa de subtirel ca in tinerete, el si-a comandat cateva camasi negre: "Astfel imi mai ascund burtica", ne vinde el pontul. Nu multi stiu ca Ion Laceanu este un as al instrumentelor de suflat, unele neconventionale: "Cant la fluier, cimpoi, caval, ticva, ocarina, nai, dar si la pai de ovaz si frunza de tei. Dar le zic bine si din solz de peste, care trebuie sa fie musai de crap mare. Solzii de peste ii pastrez in congelator, pentru a nu se usca, iar cand plec in strainatate cu avionul, ii tin intr-un termos". Si instrumentele sale, care l-au facut faimos pe mapamond, au o istorie aparte: "Cant la acelasi fluier de mai bine de 40 de ani, dar am si un cimpoi, vechi de 20 de ani, din piele de capra".

BANII VORBESC. Desi alti interpreti din generatia lui au cantat la nunti chiar si pentru un porc sau pentru doua gaini, el sustine ca si-a facut numarul doar pe bani: "In anii ’80, luam 10.000 de lei pentru un chef. Eram preferatul lui Nicolae Ceausescu, ma invita la ziua lui de nastere, dar cum nu el platea artistii, capatam doar o suma simbolica, de 155 de lei. Am strans bani frumosi atunci, Revolutia m-a prins cu 2 milioane de lei la CEC. Acum este mai greu, doar in diaspora parca suntem mai bine primiti si platiti. Sunt si solist de muzica populara, de vreo 25 de ani. Eu nu consideram ca am o voce placuta. Cu toate acestea, la insistentele unui prieten, care ma tot auzea fredonand prin casa, m-am apucat si de cantat. Am avut ambitia ca versurile melodiilor sa le scriu eu, ori sa le culeg din zona in care m-am nascut. Cantecele le-am adunat din satele Necsesti si Sfintesti, jud. Teleorman. Cant despre dragoste si despre viata grea a oamenilor, doar de versurile patriotice m-am ferit mereu".

DESTIN. "As comenta multe despre alti colegi de breasla, dar mi-e rusine, fiecare s-a descurcat in viata cum a putut, nu pot judeca pe nimeni. Mie mi-a mers bine in cei peste 50 de ani de activitate, am lansat 18 casete si 16 discuri. Pot spune doar ca am refuzat invitatiile la postul de televiziune Etno, unde, ca un facut, nu ajung si marile stele ale muzicii populare romanesti. Parca s-a lansat acest post impotriva muzicii adevarate", concluzioneaza el. S-a urcat adesea in avion, fara teama: "Mori acolo unde esti programat, nu te poti lupta cu destinul". Ion Laceanu este casatorit de 35 de ani si are un baiat care a absolvit Facultatea de Electrotehnica. Lucreaza la radio si e responsabil cu inregistrarile discursurilor lui Adrian Nastase: "Fiul meu nu a mostenit talentul muzical, asa ca a ales alt drum. E un baiat bun. Nu m-a dezamagit niciodata. Sunt fericit alaturi de familia mea".

AVERE

"In anii ’80, primeam 10.000 de lei la un chef. Eram preferatul lui Nicolae Ceausescu. Ma invita adesea de ziua lui de nastere, dar cum nu el platea artistii, capatam doar 155 de lei. Am strans bani frumosi. Revolutia m-a prins cu 2 milioane de lei la CEC"

HORA

"Foaie verde leustean
Vino mandro peste deal
Sa-ti cant mandru din caval
Hora ca pe Teleorman"
Ion Laceanu

AVERE

Are suflet mare, dar stie sa intoarca si spatele cand i se propune o afacere care-l depaseste. De pilda, un fost amic i-a cerut suma de 150.000 de dolari pentru a incropi o afacere cu seminte de floarea-soarelui. Acesta ii promitea artistului o dobanda grasa plus o masina. S-a gandit Laceanu sa-si vanda casa, dar familia s-a opus categoric: "Bine ca nu m-a lasat sotia, ca poate acum eram pe drumuri. Era, intr-adevar, riscul mult prea mare".

PRINTRE PRIETENI

Ion Laceanu s-a nascut pe data de 7.05.1936, in comuna Saceni, jud. Teleorman. A mostenit talentul muzical de la tatal sau, Stefan, un virtuoz al fluierului: "La 12 ani, mi-a dat un fluieras, dar n-a vrut sa ma invete si cum sa-l folosesc. Am fost nevoit sa fur meserie". In timp ce alti copii talentati au avut posibilitati financiare pentru a-si cultiva talentul in scoli de specialitate, Laceanu s-a chinuit sa prinda secretele naiului la pazit de pepeni. La 16 ani a obtinut primul loc la Festivalul Mondial al Studentilor. De atunci, a inregistrat 18 casete si 16 discuri.
×
Subiecte în articol: antimonden laceanu