x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Iures cu Bogdan Stelea si Anna Lesko

Iures cu Bogdan Stelea si Anna Lesko

29 Apr 2004   •   00:00

Marcel Iures, Florin Piersic Jr., Irina Dinescu si Anna Lesko au lansat, anul trecut, o campanie de strangere de fonduri pentru producerea primului film romanesc de scurt-metraj, „Project W". Fara compromisuri, cu toate mijloacele tehnice si artistice necesare punerii in practica a unui limbaj cinematografic modern.

DANA ANDRONIE
Sapte actori, o echipa, un viitor film... Asa a inceput povestea. Povestea realizarii unui film de 10 minute care costa, atentie!, 307.000 de euro. „Project W" este primul scurt-metraj din Romania care va fi realizat din banii donati de public. Pana acum s-au strans 200.000 de euro. Regizorul Dorin Stana este sigur ca peste doua luni, mai exact pe 26 iunie, va avea loc o conferinta de presa in care va anunta ca s-au strans toti banutii.

Clisee de la Hollywood

Vom trai si vom vedea daca in luna septembrie „ProjectW" va ajunge in salile de cinema. De precizat ca acest scurt-metraj va fi oferit ca bonus inaintea filmelor cap de afis, iar actorii nu vor primi nici un euro pentru munca depusa. Am putea spune ca cei mai castigati din aceasta afacere vor iesi fotbalistul Bogdan Stelea si cantareata Anna Lesko care, prin „Project W", vor ingrosa randurile actorilor debutanti.

Dar care este scenariul filmului? In zece minute, cele sapte personaje principale vor trai doua ore din viata lor. Se vor folosi multe clisee din filmele hollywoodiene, astfel incat un cadru de patru secunde va reda viata unui singur personaj. „Project W" are un strop de actiune, un strop de comedie, intr-un cuvant poate fi incadrat in categoria „entertainment" (divertisment). Filmul va mai cuprinde foarte multe efecte speciale. Cu toate acestea, regizorul sustine sus si tare ca „Project W" nu vrea sa concureze cu „Matrix".

N-au renuntat la vis

„Imaginile se deruleaza atat de repede, incat ai senzatia ca nu mai poti sa respiri. Spectatorii vor fi atat de captivati, incat nu vor mai avea timp de suc si de pop corn", preciza, anul trecut, Florin Piersic Jr. Interesant este faptul ca toata echipa nu si-a pierdut increderea in realizarea acestui scump proiect, desi a trecut un an de la lansarea lui. Irina Dinescu, una dintre protagoniste, ne-a declarat: „Am pastrat mereu legatura cu ceilalti colegi si nu ne-am pierdut speranta. Si eu, si Marcel Iures, si Bogdan Stelea de-abia asteptam sa inceapa filmarile. Am vorbit cu Bogdan si ne-a spus ca va veni special in Romania pentru a juca in «Project W». Cred, in continuare, ca filmul se va produce si se va bucura de un mare succes".

Un film de deprostificare a cetateanului

Marcel Iures considera ca „Project W" este o idee extraordinara venita din creier romanesc. „Cerem atatia bani, pentru ca visele costa enorm. La Hollywood, banii care se investesc, anual, reprezinta de cinci ori PIB-ul Romaniei", a declarat marele actor. In cazul acestui scurt metraj, fiecare euro va fi cheltuit cu folos pentru costume, decoruri, pelicula, actorii lucrand benevol. „S-ar putea sa ne mai ramana de o amandina si de un suc", a spus Marcel Iures. Tot Iures a dat cea mai buna definitie a acestui proiect: „Este un film de deprostificare a atmosferei, a cetateanului, a autoritatilor intelectuale din cinematografie, nu din politica". Incheiem cu spusele actorului: „Nu stim ce va iesi. Daca va fi un copil cu ochi albastri, e bine. Daca nu, vom avea un copil paros si tot al nostru e!".
×
Subiecte în articol: antimonden