x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden La Eurovision 2008, cine pierde câştigă!

La Eurovision 2008, cine pierde câştigă!

de Miron Manega    |    18 Feb 2008   •   00:00
La Eurovision 2008, cine pierde câştigă!

AVALANŞÅ DE HITURI ŞI DE SUEDEZI ● Descalificaţii intră în show-biz
Amuzant şi interesant în acelaşi timp: în finala românească a Eurovisionului vor concura două trupe suedeze. Şi era cât pe ce să fie trei. Din păcate (sau poate pentru că aşa trebuia), Rednex & Ro-mania au fost primii sub listă.



AVALANŞÅ DE HITURI ŞI DE SUEDEZI ● Descalificaţii intră în show-biz
Amuzant şi interesant în acelaşi timp: în finala românească a Eurovisionului vor concura două trupe suedeze. Şi era cât pe ce să fie trei. Din păcate (sau poate pentru că aşa trebuia), Rednex & Ro-mania au fost primii sub listă.


Vom avea hituri în vara aceasta! Este concluzia aproape unanimă a juriului şi a publicului, relativ la piesele din a doua semifinală. Dar, cum bine remarcau Andrei Kerestely, Marcel Pavel şi Dana Andronie, unele piese bune n-au avut interpreţi pe măsură, iar unele voci de excepţie s-au pricopsit cu piese slabe. Mai mult, e posibil ca melodii notate acum cu 2 să fie succese de top. Costi Ioniţă a declarat, după concurs, că "Yeke, Yeke" a fost antamată de Kiss FM, iar Mihai Alexandru ne-a informat că piesa "Mas conmigo" este difuzată deja pe 84 de posturi de radio din ţară. Din acest punct de vedere, unul dintre rolurile implicite ale Eurovisionului (expunerea unor compoziţii noi) îşi face efectul, iar show-biz-ul câştigă.


DE-O FI UNA, DE-OR FI DOUÅ. Dar să revenim. În primul rând, că tot venise vorba de juriu, acesta a fost alcătuit din următorii doisprezece: Adrian Ordean, Mădălin Voicu, Dida Drăgan, Victor Socaciu, Mircea Drăgan, Dani Constantin, Andrei Kerestely, Marcel Pavel, Bogdan Pavlică, Bogdan Miu, Aris Kalimeris (Grecia) şi Dana Andronie. Piesele câştigătoare la cea de-a doua semifinală au fost, în ordine: "Shine" (Biondo), "Seven Days" (Paula Seling cu Provincialii), "Fairytale Story" (Nicola), "Run Away" (Cătălin Josan), "Come This Way" (Zero feat. Marius Moga) şi "Follow Me" (VH2).


Privind listele finaliştilor din 23 februarie, vom constata următoarele: suedezii vor concura cu suedezii (La Gaylia Frazier cu Biondo), Cătălin Josan ar trebui să interpreteze două piese ("When We’re Together", calificată la prima selecţie, şi "Run Away" la a doua), iar Marius Moga va trebui să se decidă cu ce rămâne în concurs: ori cu "When We’re Together", ori cu "Come This Way". Va fi foarte greu, pentru că la cea dintâi are garanţia unei voci bune (Cătălin Josan), iar la a doua, valoarea show-ului, de departe cel mai spectaculos din concurs. Înclinăm să credem că va renunţa la "voce", aşadar – presupunem – Cătălin va cânta numai "Run Away".


Iar Rednex & Ro-mania, deşi nu s-au calificat, merită felicitări speciale pentru inteligenţa ideii: au "mixat" melodia şi ritmul country cu cele din Maramureş, dovedind cu "probe" înrudirea muzicală şi implicit culturală. Acestea, într-o coproducţie suedezo-română. Excelentă ideea (care e mai mult decât europeană, e chiar intercontinentală!), păcat că partea română nu s-a prea auzit. Oricum, ar fi fost prea şocant să avem în finală trei rânduri de suedezi şi prea frumos să obţinem la Belgrad punctaj maxim de la Suedia pe o idee românească. Dar poate că vom obţine cu compozitor şi interpreţi exclusiv suedezi.


CONCURENŢÅ NELOIALÅ. Semifinala de sâmbătă seară a avut de toate, de la defecte majore până la schimbări majore. Îndrăznim să ne exprimăm o nedumerire: după ce sistem, principiu sau capriciu s-or fi îngrămădit, în semifinala a doua, atâtea piese bune? O fi întâmplare, nu zicem nu, dar e clar că poate fi şi cea mai vicleană "strategie" de a scoate din finală piese care "incomodează" prin valoare. "Strategia" se numeşte, pe scurt, concurenţă neloială. Dar poate că e totuşi o neglijenţă (pentru cine e dispus să creadă)... Tot la "defecte majore" intră şi calitatea execrabilă a sunetului. Dar, parcă-parcă, nu la toate piesele. Nouă ni s-a părut că se aude mai prost la Zero, V!per, Cătălin Josan şi IMBA... În orice caz, după ce s-a auzit şi s-a văzut la televizor, patru dintre cei calificaţi în finală (Biondo, Nicola, Paula Seling şi Gabriel Cotabiţă) au fost în voce, iar Zero şi Moga au dominat prin show. Şi, în sfârşit, ca să nu ne plictisim în faţa televizoarelor, softul de la televoting s-a "înţepenit" la ultimii clasaţi. Iulian Vrabete ne-a anunţat că se va remedia, dar n-am mai apucat să vedem, pentru că s-a terminat emisiunea. Nu-i nimic, facem un replay în finală!

"Nuntă fără scandal şi moarte fără bănuială nu există", a decretat, la un moment dat, Iulian Vrabete. Îi dăm dreptate, mai ales dacă adaptăm proverbul la context, înlocuind "moarte" cu "jurizare".


Ca votul uninominal

TVR a avut inspiraţia să ţină cont de observaţiile presei, după prima semifinală, înlocuind-o pe Daniela Nane cu Alina Sorescu (foto) – organizatorii au motivat că din motive de sănătate – şi pe Berti Barbera cu Iuliana Marciuc. Tandemul prezentator a funcţionat aproape bine, cu o Alina, care şi-a împănat intervenţiile cu fragmente melodice şi replici din Shakespeare, şi un Iulian Vrabete care şi-a inventat un laitmotiv scenic (obsesia taxei de înmatriculare). O altă găselniţă a prezentatorului a fost stilul aforistic, uneori fericit, alteori nu, dar, una peste alta, funcţional. "Sistemul nostru de votare – a grăit gura «păcătosului» – e ca sistemul uninominal: toată lumea-l vrea, dar nimeni nu-l înţelege". Subscriem! Camera Verde şi-a schimbat total atmosfera, o dată cu prezentatorul: stilul funerar al lui Berti Barbera de la prima semifinală a fost înlocuit cu umorul involuntar al Iulianei Marciuc. Care, la un moment dat, i s-a adresat Nicolei cu "Nico". Tot la Camera Verde i-am văzut pe suedezii de la Biondo scoţând victorioşi limba şi fluturând fericiţi tricolorul românesc. Era modul lor nonverbal de a-şi arăta bucuria...


×
Subiecte în articol: antimonden