x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden La multi ani, Volodimir Zelenski! Actorul devenit președinte continuă să reziste în fața invaziei ruse

La multi ani, Volodimir Zelenski! Actorul devenit președinte continuă să reziste în fața invaziei ruse

de Anastasia Paul    |    25 Ian 2023   •   13:45
La multi ani, Volodimir Zelenski! Actorul devenit președinte continuă să reziste în fața invaziei ruse
Sursa foto: Hepta

Astăzi este ziua de naștere a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. A devenit erou prin curajul de a-și conduce țara în momente extrem de grele, înfruntând "operațiunea militară specială" declanșată de Federația Rusă împotriva țării sale.

S-a născut pe 25 ianuarie 1978 într-o familie de evrei așkenazi. Tatăl său este profesor universitar de informatică iar mama sa, inginer. Bunicul a luptat în Armata Roșie. În copilărie a trăit timp de 4 ani în Mongolia iar apoi la Krivoi Rog. A absolvit Facultatea de Drept de la Kiev dar nu a profesat niciodată. 

În anii 90 s-a alăturat unui grup de cabaret local iar apoi a pus bazele trupei „Kvartal 95”, nume inspirat de un cartier din Krivoi Rog, cu care a participat la competiții. În mod ironic, a devenit cunoscut în serialul de comedie „Sluga poporului”, din 2015, unde interpreta rolul unui profesor de istorie cinstit și naiv care ajunge pe neașteptate președinte.

Doi ani mai târziu, în decembrie 2017, colegii său au înființat un partid politic a cărui denumire era inspirată din comedia tv iar partidul a profitat de serial pentru campania electorală, afișându-l pe Zelenski ca un om simplu în luptă cu politicienii corupți. Așa a început să fie susținut pentru președinție, anunțându-și oficial candidatura pe 31 decembrie 2018.

„Asta? Asta e o față nouă. Nu am mai făcut niciodată politică. Am avut doar afaceri curate, televiziune și filme. Oamenii se identifică cu mine pentru că sunt un om deschis, pot fi rănit, mă enervez, mă supăr. Nu îmi ascund emoțiile în fața camerei, nu încerc să arăt diferit. Sunt neexperimentat, așa este. Dar dacă nu știu ceva, sunt sincer și recunosc. Cel mai probabil, dacă îl voi întâlni pe domnul Putin îi voi spune așa: 'Ei bine, în sfârșit ne-ați dat înapoi teritoriile. Câți bani sunteți dispus să dați drept compensație pentru faptul că ne-ați luat teritoriile și ați sprijinit oamenii care au participat la agravarea conflictelor în Crimeea, Donbas și i-ați ajutat pe această cale îngrozitoare, crudă și dezgustătoare?””, spunea atunci Zelenski.

Deși nu avea experiență politică, el a învins în fața  președintelui în funcție, Petro Poroșenko, susținut de Rusia, obținând 73% din voturi și promițând să lupte împotriva corupției și să aducă pacea în estul țării. Nu a reușit să realizeze niciunul dintre cele două obiective. Populația era supărată că Rusia își reluase peninsula Crimeea în 2014, ca reacție la Revoluția Maidan, când oamenii și-au exprimat nemulțumirea față de influența rusă la conducerea țării. Totodată, au început lupte crâncene în regiunea Donbas, etnicii ruși vrând să se separe de Ucraina. Au murit circa 15.000 de etnici ruși în perioada 2014-2022.

Însă Zelenski a fost identificat mult timp cu personajul pe care îl interpretase în sitcom-ul tv. Opozanții săi îl considerau un dezastru iar susținătorii îl vedeau luptându-se cu oligarhii. Între timp sprijinul NATO a crescut, fapt ce a provocat Federația Rusă, care consideră că prezența Alianței la granița sa rerprezintă un pericol de securitate. 

Tensiunile au culminat cu atacul forțelor ruse din 24 februarie 2022, în ceea ce Moscova numește "operațiune militară specială". Zelenski a devenit un erou, înfruntând invazia și primind sprijin constant din partea NATO și SUA. 

 „Dragi cetățeni ai Ucrainei, ceea ce am auzit astăzi nu sunt doar explozii provocate de rachete, schimburi de focuri și vuietul avioanelor. Acesta este sunetul noii Cortine de Fier, care a fost coborâtă și rupe Rusia de lumea civilizată. Datoria noastră națională este să ne asigurăm că această cortină nu cade de-a lungul pământului nostru ucrainean, ci asupra rușilor”, a declarat el, a doua zi după începutul războiului. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹


 

 

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski ucraina