x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden "Mamaia", umilita de "George Grigoriu"

"Mamaia", umilita de "George Grigoriu"

de Dana Andronie    |    10 Oct 2005   •   00:00
"Mamaia", umilita de "George Grigoriu"

Festival de Muzica Usoara, cu premii de aproape 14.000 de dolari. Buget: 25.000 de euro. Nu-i "Mamaia", nu-i "Tataia", n-are nici coarne de Cerb. Este Festivalul "George Grigoriu", din Braila.

Sa vezi si sa nu crezi! Un festival-concurs de trei zile (7-9 octombrie), in Casa Tineretului din Braila, cu un buget nu foarte mare, dar nici foarte mic, a umplut-o de respect pe "Mamaia"!

CU ORCHESTRA. Cand am auzit cat de valoroase sunt premiile (in dolari, deocamdata), mi-am zis ca ceva e necurat la mijloc. De ce tocmai Consiliul Judetean Braila sa organizeze un eveniment care sa ia fata unor festivaluri mioritice cu traditie?! Chiar daca e greu de crezut, totusi prima editie "George Grigoriu" ne-a facut sa ne intrebam de ce mai avem nevoie de Festivalul de Muzica Usoara Mamaia? Nota 10 organizatorilor, mai ales pentru ideea de a aduce o orchestra, condusa de Ionel Tudor, pentru ca debutantii sa nu mai cante dupa negativ.

NOROC SAU GHINION. Ioana Trasca a primit premiul I

ATENTIE, S-A CANTAT! 20 de debutanti au fost "ascultati" de un juriu cu greutate (daca e sa ne luam dupa nume): Temistocle Popa, Adreea Andrei, Niki Constantinescu, Dana Dorian, Horia Moculescu, Adrian Romcescu etc. Juratii au avut de unde alege! Andreea Ioncea (16 ani, Craiova), Ioana Trasca Chirita (17 ani, Campina), Elena Mandru (17 ani, Cluj-Napoca), Dragos Chircu (17 ani, Bucuresti), Alin Vaduva (19 ani, Craiova) si Vlad Constantin (17 ani, Bucuresti) sunt debutanti care ar putea deveni cantareti, spre ghinionul "tipeuzelor" din show-biz-ul zilelor noastre. Toti cei enumerati mai sus ar merita sa ia un premiu, dar Vlad Constantin ar putea sa devina o vedeta. Cu slagarul "Ia te uita ce mai fete" (compus de George Grigoriu), Vlad a devenit one-man show. A avut personalitate si a cucerit publicul cu jocul de glezne (dansand mai ceva ca Shakin Stevens), fara sa sara prea mult de pe portativ. Nu-i exclus ca peste un an sa-l vedem in casa lui Dan Popi.

VEDETA. Vlad Constantin, one-man show-ul festivalului

DE... COCA. Daca unii concurenti s-au remarcat prin interpretarea fidela a idolilor lor (Elena Mandru, 100% Aura Urziceanu), unii s-au remarcat prin lipsa obiectului muncii: vocea. Madalina Coca (care a fost backing vocals pentru Analia Selis la Cerbul de Aur) ar trebui sa-si deschida o brutarie. Are mai multe in comun cu acest domeniu (numele Coca o ajuta) decat cu muzica. Iar Lacramioara Popescu (20 de ani, Brasov) este atat de talentata, incat ar trebui sa fie interzisa la orice festival, de orice gen artistic. Dauneaza grav urechilor.

BUN-SIMT. Festivalul de la Braila i-a avut si pe Monica Anghel, Marina Florea, George Nicolescu si Luminita Anghel, toti fosti elevi ai compozitorului George Grigoriu.

Daca doamna muzicii usoare Angela Similea a cerut prea mult pentru a veni la Braila (2.500 de euro) si a ramas acasa, Monica Anghel si George Nicolescu au primit 500 de dolari, respectiv 350 de dolari. Ce inseamna sa ai simtul valorii, simtul contextului, dar mai ales bun-simt!

Monica a ajuns pe ultima suta la Braila, fugind de pe platourile de filmare cu Divertis. A fost in forma si a reusit sa-si transforme recitalul intr-un jam-session. Am trait s-o vedem si p-asta! Adrian Romcescu, Horia Moculescu si George Nicolescu au format un trio. Incredibil ce efect mai are George Nicolescu! Sala a fost la picioarele celui care ne tot canta despre sanatatea ierbii: "Foaie verde, lacrima subtire/Pe islaz, prin sant, prin cimitire/Pe Pamant e foc si sete oarba/Mai avem nevoie si de iarba". Noi mergem mai departe (cu speranta) si spunem: mai avem nevoie si de a doua editie a Festivalului de Muzica Usoara "George Grigoriu".

TRASCA A PIERDUT LA MUSTATA
TALENTATA. Elena Mandru a castigat trofeul
Concurentii au avut onoarea de a fi acompaniati de Big Band-ul Radiodifuziunii Romane, la scara mica, condus de Ionel Tudor: Tudy Zaharescu (tobe), Laurentiu Stefan (percutie), Eugen Tegu (chitara bas), Marian Georgescu (chitara), Goerge Dumitriu (chitara), Dan Ionita (saxofon), Andrei Tudor (claviaturi). Premiile au fost foarte atragatoare, mai ales marele trofeu, un Fiat Albea (care costa vreo 8.000 de euro).

S-au prezentat mai multi debutanti (cu varsta cuprinsa intre 16 si 25 de ani), care meritau un loc pe podium si prea putine premii. Juratii au avut misiunea (nu imposibila) de a "extrage" soferul trofeului. Ioana Trasca (ati mai auzit de ea la "Mamaia") si Elena Mandru le-au cam dat batai de cap juriului. Au avut acelasi punctaj, iar presedintele Temistocle Popa a fost nevoit sa faca departajarea.

Am putea spune ca Ioana a pierdut la mustata cheile Fiatului. Pacat. Ar fi meritat mai mult decat primul loc, 1.500 de dolari.

PREMIANTII
  • Premiul I, 1.500 de dolari - Ioana Trasca Chirita
  • Premiul II, 1.000 de dolari - Alin Vaduva
  • Premiul III, 500 de dolari - Dragos Chircu
  • Mentiune, 300 de dolari - Anisoara Mardare
    - Cristina Bondoc
    - Andreea Ioncea
  • Premiu de Popularitate: - Vlad Constantin
  • Marele trofeu, Fiat Albea - Elena Mandru
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden dolari georg grigoriu