x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Meditatii la piata cu profu’ Flavius Buzila

Meditatii la piata cu profu’ Flavius Buzila

de Dana Andronie    |    05 Oct 2005   •   00:00
Meditatii la piata cu profu’ Flavius Buzila

Abia acum l-am descoperit pe Flavius Buzila. Stapanul Harei care tot canta prin toata tara. Chiar daca a pus catalogul in cui, el este in continuare un profesor de la care generatii intregi au ce invata. Sa traiti, dom’ profesor!

Mama lui Flavius Buzila este profesoara de muzica. Iar Flavius i-a fost elev doi ani. De altfel, nici de tatal lui n-a scapat, care i-a fost profesor de istorie. "De cand am deschis ochii, m-am trezit inconjurat de instrumente. Am testat pianul, chitara, acordeonul, muzicuta... Mama nu statea doar in clasa si descifra niste partituri, chiar ii invata pe elevi ce-i muzica, prin activitati extrascolare. In studentie a castigat un premiu pentru interpretarea piesei «Omul bun si pomul copt», varianta originala, populara."

Si acum doamna Buzila canta muzica populara din zona Ardealului si a Banatului. Cand era tanara, a avut probleme cu autoritatile care "descoperisera" ca parintii ei erau chiaburi. "De fapt, bunicii mei aveau un cazan de facut tuica, care era proprietatea lor. In satul Sebis (la poalele muntelui Caliman, judetul Bistrita-Nasaud), niciodata nu intrase colectivizarea, pentru ca taranii au pus mana pe sapa si pe par", imi povesteste cu mandrie junele Buzila.

SURSA BUZILA. "A vrut sa devina cantareata, dar a trebuit sa aleaga. Mama este o familista convinsa, iar aceasta componenta a fost mult mai puternica decat cea de show-woman", mi-a explicat, razand cu gura pana la urechi, Flavius. "A facut culegeri de folclor din zona Valea Seului. Culegerile ei m-au ajutat si o sa ma mai ajute in continuare in muzica pe care o fac", a dezvaluit Flavius Buzila sursa sa de inspiratie.

Dar cum era Flavius ca elev? De cate ori avea o teza, se bloca. La burta. "Ma constipam brusc. Si nu ma deblocam vreo doua-trei zile. Pana in clasa intai am fost un fel de copil vedeta. Daca ma opreai pe strada si-mi cereai sa-ti cant o anumita piesa, o faceam fara nici o problema. Eram vedeta folk a gradinitei! Primeam ciocolata si biscuiti. Apoi, de la 7 ani, au inceput inhibitiile, emotiile, timiditatea."

PE LIMBA LUI. Ii placeau limbile straine si a dat la Facultatea de Filologie. Trei ani a fost si student, si profesor. "Am luat concursul de titularizare si am ajuns la cea mai grea scoala, unde am invatat meserie. Era o clasa unde elevii erau premianti, iar o alta unde elevii nu stiau cum ii cheama in romaneste, daramite in engleza. I-am invatat limba lui Shakespeare, desi ei vorbeau foarte prost limba materna." A reusit pentru ca era un profesor nonconformist, cu plete. "Directorul, la vreo 60 de ani, se bucura ca se ingroasa randul barbatilor in scoala. 80% dintre profesori erau femei. Cum m-a vazut, mi-a zis: «Bata-i Dumnezeu pe astia de la Inspectorat. Am crezut ca-mi trimit un barbat!»."

VALOARE. Trupa Hara se deplaseaza la concerte cu o masina pe care a platit 22.000 de euro

AVANSURI. A avut in custodie si o clasa de derbedei. "La primele ore am vorbit despre experientele sexuale si i-am invatat injuraturi in limba engleza. M-am apropiat de ei si am aflat cum ii bateau acasa tatii betivi, cum unii dormeau in gara si apoi veneau a doua zi la scoala, iar profesorii propuneau exmatricularea lor." Cum a refuzat avansurile elevelor? "Greu. Multe erau dragute, indraznete, care-mi faceau tot felul de apropouri. Aveam eleve care in clasa a VII-a aveau minte de copil, dar corp de femeie. La un moment dat, fetele se certau care ma iubeste mai mult. Tin minte ca, odata, o eleva din clasa a VI-a s-a asezat langa mine si a vazut ca ma uitam la niste copilasi cum se joaca. Si-mi zice, masurandu-ma lung: «Va plac copiii. Sa stiti ca si eu as face, dar n-am cu cine»."

LA CUMPARATURI. Copiii l-au socat inca din clasa a II-a. "Abia isi carau ghiozdanelele, dar au stiut sa-mi spuna ca doua fetite sunt homosexuale, pentru ca se pupau. Am ras de m-am imprastiat. Mai ales ca o fetita i-a corectat: «Ba, nu se zice asa, se zice lesbi». Un an mai tarziu, din aceeasi clasa am prins o eleva care avea poze cu barbati goi. Avea penisuri in caietul de engleza. Si avea doar 9 ani."

Profesorul Buzila a pus mult suflet si a fost rasplatit. Toti copiii din Scoala nr. 9 voiau sa aiba ore cu el. "M-au ajutat foarte mult, pentru ca asa luam meditatii. Primul meu salariu a fost de 250.000 de lei. Nici chiria nu puteam s-o platesc." Elevii i-au cerut chiar si autografe. Flavius Buzila a fost mai intai un profesor-vedeta si abia apoi vedeta. "Ieseam cu toti elevii la piata. Regula: toata lumea sa vorbeasca in engleza. «Can I have a couple of fucking potatoes, please?» (in traducere libera din limba engleza: «Puteti sa-mi dati cativa... cartofi?»). Vanzatorii erau toti tampiti! Copiii au vazut pe viu ce inseamna sa stie o limba straina."

Mi-a placut de dom’ profesor si i-am spus la final: "Vreau si eu meditatii". "Da, cum sa nu! Hai la piata!", mi-a raspuns binevoitor Flavius Buzila.

S-A LANSAT O DATA CU GREVA
In timpul guvernarii Constantinescu a fost o greva a profesorilor, iar profesorul Buzila a protestat compunand un cantec. Atunci deja avea scrisa o buna parte din piesa "Aiurea". Lucra foarte bine in baie. Avea sau nu treaba, dar compunea sau se visa pe scena. A aparut greva si a iesit in strada cu chitara de gat. A scris repede "Ai carte, ai parte", o parodie dupa "In casuta din padure aveau casa doi pitici". Greu de crezut, dar, in Cluj, piesa "grevista" a devenit un hit. "Mi-am luat inima in dinti si m-am dus la CD Radio, care era un fel de Europa FM la vremea respectiva. Am intrat in studio si am cantat in direct parodia." Acesta a a fost debutul in muzica al lui Flavius Buzila, in straie de profesor. "Apoi am facut piesa «Lasa» si m-am dus cu ea la CD Radio. Deja ma stiau baietii de acolo si mi-au zis s-o las, ca o vor asculta. Nici n-am ajuns bine acasa, ca «Lasa» se difuza deja. A trebuit sa-i gasesc un nume trupei. Eram constient ca ea se va naste tot intr-un mod original. A venit la mine pisica mea, Hara, si a inceput sa-si ascuta gherutele, in timp ce eu ma gandeam cum sa botez formatia. Atunci m-a lovit! Gata, Hara este!" Nu-i venea sa creada ca Hara era difuzata la Radio si toata lumea ii dadea telefoane sa-l felicite. Era un fel de Elvis Presley.

PE ENGLEZESTE


"Veneau la mine sa ma intrebe ce inseamna clitoris. Luam dictionarul de limba engleza si cautam acolo explicatia. Multe lectii de educatie sexuala aveau loc in limba engleza"
Flavius Buzila fost profesor, cantaret de profesie
×